RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: redtigerhk
打印 上一主題 下一主題
收起左側

NICD 電一問

ming 發表於 2006-5-21 19:23:37 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-21 19:20 發表

事移世逆 , 個個只知玩NI-MH , 玩平價低玩比NI-MH爆的NI-CD電 , 要入貨啦

我前排都入左兩排散電,而家玩M車,諗住入多兩排直電2400NICD

ming 發表於 2006-5-21 19:25:31 | 只看該作者
原帖由 redtigerhk 於 2006-5-21 19:20 發表

咁請問可玩幾耐呢? 540的話

1200而家應該無得賣啦,如果用NI-CD三洋2400啦,不過直電都要賣198一排
老人家 發表於 2006-5-21 19:28:03 | 只看該作者
原帖由 redtigerhk 於 2006-5-21 19:20 發表

又係個句 , 問題唔係摩打 , 電池容量這簡單 , 還有齒比(大小可差兩之三分鐘) , 輪呔直徑 , 道面環境(可差兩之三分鐘) , 個人操控習慣(操控有線性比下下地板油死迫力可差五分鐘之多) , 唔通NI-CD跑5分鐘 , NI-MH跑10分鐘你就唔玩 , 眞R頭 , 比賽就要長氣 , 操車自玩平日朋友比車有可所為

樓主| redtigerhk 發表於 2006-5-21 19:36:56 | 只看該作者
原帖由 ming 於 2006-5-21 19:25 發表

1200而家應該無得賣啦,如果用NI-CD三洋2400啦,不過直電都要賣198一排

有冇邊d係平價d既呢?
 樓主| redtigerhk 發表於 2006-5-21 19:37:27 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-21 19:28 發表

又係個句 , 問題唔係摩打 , 電池容量這簡單 , 還有齒比(大小可差兩之三分鐘) , 輪呔直徑 , 道面環境(可差兩之三分鐘) , 個人操控習慣(操控有線性比下下地板油死迫力可差五分鐘之多) , 唔通NI-CD跑5分鐘 , NI-MH ...

明白明白, 多謝指點
ming 發表於 2006-5-21 19:41:06 | 只看該作者

呢樣嘢好難講架,一排2400我玩到10分鐘,但係你可能只係玩到8分鐘或更短,正如呀老人家講,齒比,操控方法,車嘅SETTING都會直接影響行車時間,明未
jason_mr2 發表於 2006-5-21 19:41:26 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-21 19:28 發表

又係個句 , 問題唔係摩打 , 電池容量這簡單 , 還有齒比(大小可差兩之三分鐘) , 輪呔直徑 , 道面環境(可差兩之三分鐘) , 個人操控習慣(操控有線性比下下地板油死迫力可差五分鐘之多) , 唔通NI-CD跑5分鐘 , NI-MH ...

老人家...I would like to ask which is the best battery for under 1500mah with silver can motor? (as rule here must use 1500 under battery)

thx
ming 發表於 2006-5-21 19:42:49 | 只看該作者
原帖由 redtigerhk 於 2006-5-21 19:36 發表

有冇邊d係平價d既呢?

有,不過唔知咩嘢牌子,容量1700賣85蚊
老人家 發表於 2006-5-21 19:43:14 | 只看該作者
NI-CD三洋2400mah , 都要賣$198一排 , $33一粒 , 好野無得平 , 鴨街昌記有SUPER☆NI-CD2???mah一百唔洗自己想下吧
ming 發表於 2006-5-21 19:45:23 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-21 19:43 發表
NI-CD三洋2400mah , 都要賣$198一排 , $33一粒 , 好野無得平 , 鴨街昌記有SUPER☆NI-CD2???mah一百唔洗自己想下吧

當然啦,我最近係KWS買左12粒,26蚊一粒
老人家 發表於 2006-5-21 19:57:01 | 只看該作者
原帖由 jason_mr2 於 2006-5-21 19:41 發表

老人家...I would like to ask which is the best battery for under 1500mah with silver can motor? (as rule here must use 1500 under battery)

thx

MAH是電容量的數值 , 1500MAH以上用白摩打絕無問題 , 就算你用上一百A(100000MAH)也無事等同你每餐只能吃一千粒飯 , 但你煲了五千粒飯 , 那麼你便可吃五餐 , 明無
yuiche 發表於 2006-5-21 20:05:37 | 只看該作者
我有一排sanyo銀色2000.....要追打d朋友都易d.....mh就慘la....
jason_mr2 發表於 2006-5-22 15:26:25 | 只看該作者
原帖由 老人家 於 2006-5-21 19:57 發表

MAH是電容量的數值 , 1500MAH以上用白摩打絕無問題 , 就算你用上一百A(100000MAH)也無事等同你每餐只能吃一千粒飯 , 但你煲了五千粒飯 , 那麼你便可吃五餐 , 明無

sorry, i means the club i m racing can only be allowed use battery under 1500mah for stock ....so, is it sanyo 1300 is the best choice for speed?
老人家 發表於 2006-5-22 20:47:59 | 只看該作者
原帖由 jason_mr2 於 2006-5-22 15:26 發表

sorry, i means the club i m racing can only be allowed use battery under 1500mah for stock ....so, is it sanyo 1300 is the best choice for speed?

明白 ! 那就要用三洋紅電
jason_mr2 發表於 2006-5-23 11:30:17 | 只看該作者
THX....
ANY PICS OF THE SANYO RED CELL?? 1500MAH?
老人家 發表於 2006-5-23 19:17:46 | 只看該作者
SANYO RED CELL 1300mah