RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1581|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

5#10新問題(更新了)

z1aaa 發表於 2009-2-2 10:14:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
呢家唔知點解,我推油門時,上翼唔識轉,但左桿一推向右又轉返(上翼), 點解會甘

樓主| z1aaa 發表於 2009-2-2 16:47:12 | 只看該作者
更新了
f6f 發表於 2009-2-2 17:45:01 | 只看該作者
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-2 18:41:06 | 只看該作者
原帖由 f6f 於 2009-2-2 17:45 發表

等我回家後答你....

thx, 等你的回覆

f6f 發表於 2009-2-2 20:02:59 | 只看該作者
我自已的53#1做例子
f6f 發表於 2009-2-2 20:11:17 | 只看該作者
若你發現頂部旋轉頭不正常, 你可在機底部發現有一粒羅絲, 如圖紅圈所示, 很多時這粒羅絲因槳打到了地上或其他東西而鬆脫, 你只要收緊此粒羅絲便可解決你的問題.......
f6f 發表於 2009-2-2 20:16:29 | 只看該作者
另外岩你發現底部旋轉頭不正常, 你可發現底都槳夾處亦有一粒羅絲, 只有收緊此粒羅絲便可解決問題了.

註: 羅絲收緊便可, 切勿過份用力收緊引至滑牙......
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-2 23:08:50 | 只看該作者
多謝哂甘詳盡既解釋 , 頭先發現我部機d羅絲完全冇問題,之後開左2次機,推盡油門,上翼都唔轉  ,但唔知點解,之後關機再對多次個remote又變返正常(上翼轉返)  ,都唔知係咩問題, 我打去買哥到問佢,佢又話要攞部機去先知道係咩問題, 但kws離我家又甘遠, 佢又唔會同我換個部(一開始撞歪左個main frame)  , 呢家要玩真係要睇運氣

andygogo 發表於 2009-2-3 10:56:39 | 只看該作者
我諗你有可能同我一樣, 炒過幾次.

我又係上翼有時唔轉. 後來我發現個main frame有d歪, 令到motor同齒錀對得唔好, 所以有時轉有時唔轉.  你試試用人手轉下個齒鑰, 睇下係咪有d位已經滑牙就知.

我都要出去買番個齒鑰, 再用支"kim"拉返正個frame, 應該ok.
呢d野f6f師兄就可能唔知, 因為佢應該無我地炒得咁勁
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-3 11:51:25 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-2-3 10:56 發表

我又係上翼有時唔轉. 後來我發現個main frame有d歪, 令到motor同齒錀對得唔好, 所以有時轉有時唔轉.  你試試用人手轉下個齒鑰, 睇下係咪有d位已經滑牙就知.

我都要出去買番個 ...

我係battery個位的main frame歪左,冇影響motor同齒錀,齒鑰又冇滑牙 通常有問題時,我油門推上1格上翼都識轉,但推到2格or upper就會停左係到  要左桿推去右先識轉  唉,,,我唯1撞哥次就係一開始對remote時,forget油門要係0, 我推左去最大,一對到部機就....
f6f 發表於 2009-2-3 13:36:58 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-2-2 23:08 發表
多謝哂甘詳盡既解釋 , 頭先發現我部機d羅絲完全冇問題,之後開左2次機,推盡油門,上翼都唔轉  ,但唔知點解,之後關機再對多次個remote又變返正常(上翼轉返)  ,都唔知係咩問題, 我打去買哥到問佢,佢又話要攞 ...

聽你禁講有可能個gyro未認到中位你就動部機, 你試下插左電後放平部機等5秒後先動部機下有沒有好一點.......

f6f 發表於 2009-2-3 13:39:53 | 只看該作者
原帖由 andygogo 於 2009-2-3 10:56 發表

我都要出去買番個 ...

呢d野f6f師兄就可能唔知, 因為佢應該無我地炒得咁勁.......緊係唔係我都試過炒到掃牙啦.......
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-3 14:04:05 | 只看該作者
想問下邊到有得賣4#3b全無刷套裝,我呢家5#10都幾識玩了,只係唔知點解向前會變左往下垂
allng 發表於 2009-2-3 16:44:22 | 只看該作者
我炒得仲大鑊,係停車場玩撞到天花板,機頭直插地面(大約九呎高) 斷脚斷槳,main frame 電池位歪晒,機殼爆左.(好彩斷左槳唔可以再玩否則一定掃埋牙!!)
心諗今次又唔見幾舊水 .返到屋企自己就膽粗粗試吓整唔整到先,整唔到至去kws比人整啦.
好彩又比我整得到,試過機一切正常 仲唔駛錢添(機殼同腳架用AA膠,機槳有士啤,個frame就用鉗仔鉗番直)
冇好似樓主咁,炒到個接收壞壞地
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-3 17:17:10 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-3 16:44 發表
我炒得仲大鑊,係停車場玩撞到天花板,機頭直插地面(大約九呎高) 斷脚斷槳,main frame 電池位歪晒,機殼爆左.(好彩斷左槳唔可以再玩否則一定掃埋牙!!)
心諗今次又唔見幾舊水 .返到屋企自己就膽粗粗試&#2152 ...

我呢家自制左個training gear,點撞點趺都冇野 想問下點先可以set 到鎖尾?

allng 發表於 2009-2-3 21:28:04 | 只看該作者
原帖由 z1aaa 於 2009-2-3 17:17 發表

我呢家自制左個training gear,點撞點趺都冇野 想問下點先可以set 到鎖尾?

師兄有冇相睇呀!等我偷吓師好喎
 樓主| z1aaa 發表於 2009-2-3 22:13:03 | 只看該作者
原帖由 allng 於 2009-2-3 21:28 發表

師兄有冇相睇呀!等我偷吓師好喎

呢家唔知點解油門推到最大都冇1米甘高,,之後仲有d "之","之"sound , 但係我又搵唔到部機有邊到有問題