RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2608|回復: 11
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手的103GT

jypepe 發表於 2009-2-14 21:20:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
缺點多多, 請各位師兄指點
鋰電: SIZE太大...電架要諗辦法改
頭轆: 兩粒介子都攝左O向上邊, 不過硬係覺得果對推杆怪怪的, 好似兩邊唔平衡, 唔識SET...
尾: 想買ABC果件車底擾流...邊度有 TYPE C 果款?
殼: 買左LTCR(30果隻) 未整
chacha 發表於 2009-2-14 22:23:15 | 只看該作者
電線太長…剪,原裝太尺唔掂…換
 樓主| jypepe 發表於 2009-2-14 23:08:30 | 只看該作者
比你講一講都覺好肉...

而家研究緊 ... 個孖星電變同支2PL...個BRAKE有冇得SET "行" D???
浪起架車空轉試, 落BRAKE好似只係比TRIGGER回中早少少停... ,
放落地要架車好慢先覺有BRAKE停佢...
比利羊 發表於 2009-2-14 23:50:40 | 只看該作者
鋰電: SIZE太大...電架要諗辦法改

我的方法 - 電架一邊無改, 一邊用索帶改, 再用銼刀銼闊兩邊膠件少少.

個 BRAKE SET "行" D???
會打白鴿轉, 就住玩啦!
 樓主| jypepe 發表於 2009-2-15 00:22:41 | 只看該作者
...而家係唔覺有BRAKE...比油就真係就住就住...好唔爽呀
我將2PL本說明由頭睇到尾再由尾睇番頭...(差在冇掉轉黎睇)
應該係O向個 THROTTLE EPA 果度SET 掛
FORWARD SIDE 較 % ....OK啦,
BRAKE SIDE 較 %... 照睇應該係呢個呀, 不過發現原來係較倒車個 %, 唔係BRAKE....
咁個BRAKE O向邊度較呢???
下一頁就較 ABS....
BRAKE都冇乜...A咩BS...
而家個BRAKE係冇力到好似O向冰上面BRAKE都唔會鎖死....
唔通...2PL係冇BRAKE較
孖星電變....係冇BRAKE O既???
kiev 發表於 2009-2-15 01:05:56 | 只看該作者
有少少建議 ...

如果你覺得原裝 servo saver 鬆 .... 可以用少少黃色万能膠黐住三件頭 ...
如果你覺得加速太快太甩 ... 可以買 f1 果隻膠牙降低齒比 (扭力)...
可以既話 ... 油壓...轉向推桿...04齒餅...四條好呔...唔好慳 !

後驅 brake 係無咁應...盡量轉彎前收 brake ... 彎中勿加速 ...

個人意見 ... 勿插 ...
 樓主| jypepe 發表於 2009-2-15 02:13:29 | 只看該作者
翻閱舊POST
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... amp;highlight=BRAKE
有師兄半BRAKE都甩...
我架野....全BRAKE(TRIGGER到底) = 冇BRAKE(TRIGGER回中)
 樓主| jypepe 發表於 2009-3-1 00:08:09 | 只看該作者
o岩o岩叫換左&整好推桿(兩邊一樣...唔會一邊長一邊短 )
想換走個查查, 用rolling damper
同埋3 racing 個後殼架...
其實個後殼架有乜好處???

kiev 發表於 2009-3-1 23:09:23 | 只看該作者
後殼架有乜好處 ..... 咪好似我咁 TT01 + F103GT 可以用同一個殼 ~

rolling damper ... kawada 果套 ?
 樓主| jypepe 發表於 2009-3-23 01:35:03 | 只看該作者
呢兩日唔舒服, 落唔到街放車
但都抵唔住整一整佢
TRF + KAWADA
 樓主| jypepe 發表於 2009-4-7 00:32:52 | 只看該作者
超級笨問題:
剛剛換左"生威成"個風扇金屬motor座,
乜.....個風扇唔係吹住個motor...係吹番出黎o既?
我有冇做錯野? 咁樣吹係正確? 起到散熱作用?
manman1999 發表於 2009-4-8 19:13:15 | 只看該作者
f103gt 依家仲有冇新車買? 幾錢左右?