RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: markpo
打印 上一主題 下一主題
收起左側

電變問題MC230~ THX

crusaderlyf 發表於 2006-6-1 12:48:19 | 只看該作者
原帖由 天照 於 2006-6-1 10:09 發表

MC230同MC330都有後波!只係MC230最低係23T,MC330係最低13T!

正解,MC230到20T左右,MC330到15T左右,超过了发热量不小啊
ice1234 發表於 2006-6-1 12:49:49 | 只看該作者
原帖由 crusaderlyf 於 2006-6-1 12:48 PM 發表

正解,MC230到20T左右,MC330到15T左右,超过了发热量不小啊

MC330係最低13T
alwaysnico 發表於 2006-6-1 12:50:05 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-1 12:02 發表

其實我諗住$ 200 內, 一手二手都無問題, 用得就可以la~
但, 我一定要有前、後同迫力lor~~
support 到 23 turn 都可以la~
咁, 我諗 mc230 都可以lor?  係咪 ?

我放左個mc230係我架m03度,加左個rz motor
玩左2個月都未見有咩問題, 又無話咩過熱,
我諗如果你齒比搭得ok應該唔會有問題.
不過我就通常off左個後波
courel500 發表於 2006-6-1 12:51:13 | 只看該作者
原帖由 markpo 於 2006-6-1 12:02 發表

其實我諗住$ 200 內, 一手二手都無問題, 用得就可以la~
但, 我一定要有前、後同迫力lor~~
support 到 23 turn 都可以la~
咁, 我諗 mc230 都可以lor?  係咪 ?

係 ! MC230 可以 , 如果你諗住 $200 內 , 咁不如比多少少買隻全新會好 D !
timchan 發表於 2006-6-1 18:31:57 | 只看該作者
原帖由 alwaysnico 於 2006-6-1 12:50 發表

我放左個mc230係我架m03度,加左個rz motor
玩左2個月都未見有咩問題, 又無話咩過熱,
我諗如果你齒比搭得ok應該唔會有問題.
不過我就通常off左個後波

我用咗MC230咁耐,都唔知有後波,原來有架!我唔知點SET番。求救!
點解你要OFF咗個後波嘅?
老人家 發表於 2006-6-1 19:22:16 | 只看該作者
MC230 的規格是有後波的
Applicable Power Source : 7.2V - 8.4V (NiCd battery, 6 to 7 cells)
Case Size : 27.1 mm x 33.3 mm x 12.8 mm (protrusions excluded)
Weight : 44 g
FET rating  
Continuous Maximum Electric Current (Advance) : 90A
Continuous Maximum Electric Current (Reverse) : 45A
Corresponding Motor : 20 turns
說明書 : 唔識自己查寫典唔好問
http://www.futaba-rc.com/manuals/futm0922-manual.pdf
ice1234 發表於 2006-6-1 19:27:40 | 只看該作者
wave 發表於 2006-6-1 19:39:10 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-6-1 18:31 發表

我用咗MC230咁耐,都唔知有後波,原來有架!我唔知點SET番。求救!
點解你要OFF咗個後波嘅?

好似係開制前先按住個set制.
老人家 發表於 2006-6-1 19:48:48 | 只看該作者
點解你要OFF咗個後波嘅? [/quote]

有前無後可以打死吧就