RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2013|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

越野平地海綿呔

flormond 發表於 2009-4-28 15:24:21 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄:

如果想搵越野平地海綿呔﹝for Optima﹞,可以去邊度搵?

謝謝

Flormond
ballhk58 發表於 2009-4-28 15:50:14 | 只看該作者
你係唔係想搵for  super ten 用既海綿呔呀??
 樓主| flormond 發表於 2009-4-29 09:54:27 | 只看該作者
ballhk58 兄:

我都唔係好清楚 super-ten 既海綿呔 size 係幾大。我係想搵 20 年前,玩平地越野車﹝optima、mid、dog fighter etc﹞果 d size 既海綿呔。

anyway 我會去 KWS 睇下 super-ten 既海綿呔岩唔岩 size,多謝師兄提供。

謝謝

Flormond
minimini 發表於 2009-4-29 10:53:16 | 只看該作者
我諗只有 2 個辦法...........

一係買現成 1/10 油車 touring 海棉呔.........好似呢位師兄咁........不過望落去好似 "頭大身細"........
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D1

一係用番古老方法.........自己買部磨呔機........將啲 buggy 呤飛咗條骨......再買 d "立時得" 將海棉呔痴上去.........之後磨番啱 size........以前有部份 rc shops 肯幫人搞呢 d 嘢............but 我諗而家應該冇人肯做..........因為太花時間..........手工錢又唔係賺得多........
chacha 發表於 2009-4-29 14:23:54 | 只看該作者
以前都痴唔小,仲要 "hi"埋天添
tiger1 發表於 2009-4-30 01:32:43 | 只看該作者
Can any c-hing make 越野平地海綿呔? I wanna have some for my Mugen bulldog ah...
minimini 發表於 2009-4-30 01:45:02 | 只看該作者

對於我自己嚟講.........有幾個工序........感覺相當麻煩 & 厭惡........  

除咗痴呔磨呔之外...........噴壳同埋將 d 瓜柴版打水晶邊........... 都係可免則免.........
andyQQ 發表於 2009-4-30 02:15:27 | 只看該作者
7# minimini

Total agree
amadeus3408 發表於 2009-5-1 03:51:58 | 只看該作者
我用1/10油車呔代替用在Hot Shot,效果還不賴,反正六角頭規格相同,店頭買呔框都黏好了,不用自己動手,最多就換換馬達齒比,師兄有沒有興趣試試阿
amadeus3408 發表於 2009-5-1 03:53:50 | 只看該作者
附帶一提:日亞在兩年前就很少看到新的越野車用海綿胎了,我想應該絕版了吧?