RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mtu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手試做AUSTAL 48M

樓主| mtu 發表於 2009-10-27 23:38:41 | 只看該作者
60# mkjeo

我都冇話賣!!!!!!!!!!!!!
 樓主| mtu 發表於 2009-10-27 23:43:50 | 只看該作者
61# mtu
講真我真係未做好!我問下你係咪要者.....等我有個打算
我又冇話幾錢!又冇收你錢!何來交唔到貨
mkjeo 發表於 2009-10-28 14:23:32 | 只看該作者

唔好認真,講笑,不過我覺得你死靜把口,得個船身比人睇,影得又清楚 ,得淡笑
vNistelrooy 發表於 2009-10-28 18:19:47 | 只看該作者
"sketchup" to draw 3D model !?
Fei 發表於 2009-10-28 19:49:55 | 只看該作者
始終都係由零做起...唔可以抹殺付出左的努力!
id19642000 發表於 2009-10-29 23:19:48 | 只看該作者
師兄,知唔知呢隻雙體係好難整架,分分鐘瀾尾都唔出奇架,個jet又要自己整又冇現貨買,整到個底都已經好好啦,你睇下其他bother d"乳寒"都整左好耐啦,所以唔好甘話人啦,thx
seeman 發表於 2009-10-29 20:17

:) :)
mkjeo 發表於 2009-11-10 14:13:18 | 只看該作者

你又吹得咁鬼行mtu小朋友
jackyming. 發表於 2009-11-11 17:36:35 | 只看該作者
你又吹得咁鬼行mtu小朋友
mkjeo 發表於 2009-11-10 14:13

佢唔係小朋友,佢過左18歲呀,
丘引 發表於 2009-11-11 18:36:46 | 只看該作者

id19642000 發表於 2009-11-11 22:22:29 | 只看該作者
浮力很接近極限,如果不是根真船接近,應該比較易做,
id19642000 發表於 2009-11-14 10:13:50 | 只看該作者
選擇了澳洲佬的雙體船做仿真,當然難做,真船已經做到極輕,所以他們才又快又慳油,如果只用一般技術,要好小心做重量管理,才能免強控制在水線附近,如果向內部改大浮體,變成不易發覺的Q版船應該易做好多,但相信玩仿真玩具的無人會同意,不如不做算了,早排還見過這船底在屯門池試水線,
jackyming. 發表於 2009-11-14 12:04:02 | 只看該作者
選擇了澳洲佬的雙體船做仿真,當然難做,真船已經做到極輕,所以他們才又快又慳油,如果只用一般技術,要好小心做重量管理,才能免強控制在水線附近,如果向內部改大浮體,變成不易發覺的Q版船應該易做好多,但相信玩 ...
id19642000 發表於 2009-11-14 10:13

應該唔會好難造,D隻野(Austal 48m)一定易造過FBM Tricat 45m 同Austal 40m,我兩隻船兩邊內船體加闊左共10mm先浮在水線附近,我都會造隻比自己玩
丘引 發表於 2009-11-14 23:05:35 | 只看該作者
真係好其待你隻   48m
應該唔會好難造,D隻野(Austal 48m)一定易造過FBM Tricat 45m 同Austal 40m,我兩隻船兩邊內船體加闊左共10mm先浮在水線附近,我都會造隻比自己玩
jackyming. 發表於 2009-11-14 12:04
mkjeo 發表於 2009-11-17 17:26:36 | 只看該作者
選擇了澳洲佬的雙體船做仿真,當然難做,真船已經做到極輕,所以他們才又快又慳油,如果只用一般技術,要好小心做重量管理,才能免強控制在水線附近,如果向內部改大浮體,變成不易發覺的Q版船應該易做好多,但相信玩 ...
id19642000 發表於 2009-11-14 10:13

唔好係道當自已係專家,我睇佢2012都冇貨交,小朋友通常都喜歡有自已理想,但又...............
id19642000 發表於 2009-11-18 09:34:21 | 只看該作者
唔好係道當自已係專家,我睇佢2012都冇貨交,小朋友通常都喜歡有自已理想,但又...............
mkjeo 發表於 2009-11-17 17:26

冇當自已係專家,提出做這款船早期工房已有很多師兄問浮力足夠嗎?可能只有你未知道,工房亦有很多師兄是自己做船,做雙體船的也有幾位,問題是真船做得太輕,本身的金屬消耗也很利害,你做的船底越像真船,便只能越輕,你也有笑別人用了3年多也做不出來,你要知道他們不是不會做,更是國家級的模型師傅,只是在像真度和實際上需要的浮力上做取捨,你可以問他們是否只做了一個模和一個船底,這種船的累積開發成本很高,船底己看見過試水,但好像是要再做更輕的,相信未必會比你說中是2012,
mkjeo 發表於 2009-11-19 10:14:14 | 只看該作者
冇當自已係專家,提出做這款船早期工房已有很多師兄問浮力足夠嗎?可能只有你未知道,工房亦有很多師兄是自己做船,做雙體船的也有幾位,問題是真船做得太輕,本身的金屬消耗也很利害,你做的船底越像真船,便只能 ...
id19642000 發表於 2009-11-18 09:34

隻船又唔係你造,我討論下姐,你唔通係mtu老豆或哥哥??????
丘引 發表於 2009-11-19 13:29:58 | 只看該作者

id19642000 發表於 2009-11-19 22:02:32 | 只看該作者
隻船又唔係你造,我討論下姐,你唔通係mtu老豆或哥哥??????
mkjeo 發表於 2009-11-19 10:14

咁都比你估到,這船底第二代已經可以控制在水線附近,因為想更完美已經轉用新技術做更輕的第三代,你慢慢對著張船相(討告),我沒有時間吹水了,否則真要到2012了,
mkjeo 發表於 2009-11-21 12:20:48 | 只看該作者
咁都比你估到,這船底第二代已經可以控制在水線附近,因為想更完美已經轉用新技術做更輕的第三代,你慢慢對著張船相(討告),我沒有時間吹水了,否則真要到2012了,
id19642000 發表於 2009-11-19 22:02

原來是世伯你,mtu小朋友有這個老豆真是有福,會造船比仔仔玩,不過個仔造左成年人後先有得玩呀,其他船友都要造四年,你呢,我可能真係要對住你張船相慢慢(討告),仲做左神父,阿門
id19642000 發表於 2009-11-21 21:41:43 | 只看該作者

又玩,