RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: tongto1
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電問題

樓主| tongto1 發表於 2009-8-23 23:22:51 | 只看該作者
bigman0712 發表於 2009-8-24 00:26:34 | 只看該作者
你緊係用左10000mah10C电喇....
你買电要劉意C數呀.....用8T就算無過放都頂唔倒咁大A數輸出架.......
唔好念住昭差黎用...會爆炸好危险的......舊电唔要得格la......奶過野下次醒D拉.....
 樓主| tongto1 發表於 2009-8-24 00:29:16 | 只看該作者
你緊係用左10000mah10C电喇....
你買电要劉意C數呀.....用8T就算無過放都頂唔倒咁大A數輸出架.......
唔好念住昭差黎用...會爆炸好危险的......舊电唔要得格la......奶過野下次醒D拉.....
bigman0712 發表於 2009-8-24 00:26

我唔係好明波  10C 都算大??  咁20 25 30 又點呢 ?
bigman0712 發表於 2009-8-24 00:53:04 | 只看該作者
C數越大...放电A數可頂越高.....你買电冇劉意C數越大價錢越貴嗎..............
如果你用120A电變行8T...就算用25C电都有機會谷張舊电的.........
10C係指放电量低.....你用8T就最好要買25C的电.....
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:00:29 | 只看該作者
排電最多出到100A,如果用120A既電變又真係會扯死排電
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:05:24 | 只看該作者
排電最多出到100A,如果用120A既電變又真係會扯死排電
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:00

你都識講排電最多出到100A,
就算電變去到500A..夠電都係出100A...咁請問點扯死排電呢?
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:09:48 | 只看該作者
你都識講排電最多出到100A,
就算電變去到500A..夠電都係出100A...咁請問點扯死排電呢?
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:05

咁師兄解釋下點解用120A行8T排電會漲哂呢?
bigman0712 發表於 2009-8-24 01:20:19 | 只看該作者
排电雖言係唔夠出.....但個电變會址排电出大A數的(就算出唔夠).....情形有D似過放咁.....所似舊电會漲羅......
 樓主| tongto1 發表於 2009-8-24 01:43:01 | 只看該作者
C兄們 咁我點先可以知 電變 幾多A丫
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:46:03 | 只看該作者
咁師兄解釋下點解用120A行8T排電會漲哂呢?
Noir.KAZE 發表於 2009-8-24 01:09

電漲有好多原因...
過放/Loading太大/叉左舊電冇用一牌都會漲...

我只係聽過A數唔夠既電變會過熱 / 燒...
重來未聽過大A數電變會扯死埋粒電...
可能係我鄉下仔都唔定
唔該晒!
bigman0712 發表於 2009-8-24 01:54:28 | 只看該作者
26# whatdahell

唔係排电只可出100A....係最多可剩受100A的放电量.....超過會損壞电池姐.....
bigman0712 發表於 2009-8-24 01:58:49 | 只看該作者
電漲有好多原因...
過放/Loading太大/叉左舊電冇用一牌都會漲...

我只係聽過A數唔夠既電變會過熱 / 燒...
重來未聽過大A數電變會扯死埋粒電...
可能係我鄉下仔都唔定
唔該晒!
whatdahell 發表於 2009-8-24 01:46

配答錯誤對电池及电變兩者都危險........
你試下用8C既控电玩睇吓會點......