RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1646|回復: 4
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新人唔識攪個遙控

Super169 發表於 2009-10-2 22:42:01 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日買左部 HPS 既 1:18 Mini-Rock Crawler, 由於我之前無玩開遙控車, 對住個控好多制唔知係乜野意思.
再三搵詔本說明, 唔知係咪比人老點, 說明車入面個控同我果個完全唔同.  
而且亦無提點樣 set d 野,  可能果 d 係玩遙控既基本知識, 所以無提掛.
但係我完全唔明係乜野意思, 唔知有無 c 兄可以教教我.

我只係知另一邊既 ST. TRIM 同 TH.TRIM 係前後左右既微調.
另一邊開左蓋有更多野 set, 佢全部同我 set 到最大.
AMG 發表於 2009-10-2 23:11:35 | 只看該作者
MJ控?
jypepe 發表於 2009-10-2 23:16:27 | 只看該作者
st. epa : L 扭到左邊最多可以扭幾多
                   R 扭到右邊最多可以扭幾多
較得多, 扭少少軚, 個車輪就已經轉向好多, 當然要CHECK下架車個轉向有冇得比你扭咁多, 冇O既話有時會扭壞某D零件

th. epa :較前後極速去到幾多
假設, 較一半, 你拉full雞, 架車都只係用一半速度黎行

enjoy~
 樓主| Super169 發表於 2009-10-2 23:48:34 | 只看該作者
唔該哂.....
正呀, 我個仔反應好慢, 部車快佢唔敢玩 (之前買部跑車, 佢結果只係敢一下一下窒住比油, 所以後尾至買部80M巴士比佢).
咁我可以  set 細個 TH.EPA, 等佢可以慢慢行.
 樓主| Super169 發表於 2009-10-3 00:14:23 | 只看該作者
呢次真係杞人憂天......部車既車速慢得可憐, 比盡油都唔快得去邊.  
不過, 阿仔可以o係屋企玩, 佢都玩得好開心... 部車見乜上乜, 撞向牆就照上, 直至 90 度反車.
可惜無左速度感, 遲下再向大家請教點樣可以改快佢.