RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4342|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

OS 12TZ T5 正常溫度幾多呀?

lailcm 發表於 2009-10-8 21:56:00 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

己經用o左1L 5%油  及 半L 15%油 去RUN IN 但溫度還是很高, 用15%油時怠速成120度, 全油跑兩圈返呢160度, 是否run in 不足還是正常. 聽講新engine要加介子,是不是呢?
swswsw 發表於 2009-10-8 22:53:48 | 只看該作者
160度  too high
swswsw 發表於 2009-10-8 22:54:38 | 只看該作者
normally i keep it under 110deg cel.
 樓主| lailcm 發表於 2009-10-8 23:27:17 | 只看該作者
hksdu1 發表於 2009-10-9 01:05:41 | 只看該作者
怠速應該大約90' 左右, 唔會太高
c hing 係咪engine 未tune 好呀?
swswsw 發表於 2009-10-9 06:41:53 | 只看該作者
over 160deg... dangerous to inside components..some metals parts deformed under overheat...suggest to stop and find out the reason first..
笨仔 發表於 2009-10-9 09:56:21 | 只看該作者
我都想keep 110度, 但油針已經放到好大, 無辦法
lailcm 發表於 2009-10-8 23:27

架733整返好未?
星期六嚟唔嚟,幫你睇吓?
 樓主| lailcm 發表於 2009-10-9 23:50:00 | 只看該作者
7# 笨仔

整返喇! 到時見喇!
cman-007 發表於 2009-10-12 14:33:28 | 只看該作者
要比多點心機去run...不然早點換...新!!!
笨仔 發表於 2009-10-12 18:04:06 | 只看該作者
請問有冇方法可以另到磨合過程快D架?
redbullbull 發表於 2009-10-12 18:09:02 | 只看該作者
笨仔 發表於 2009-10-12 18:04

不多都係好快咋嘛
1.5L 5%油都係行1小時多D RUN晒
大針去油好快
笨仔 發表於 2009-10-12 18:35:30 | 只看該作者
師兄真係叻叻嘅姐,嘜野都識答,冇野難到你,有問必答,你同Sirio 兄都有資格做版主.
〔前輩〕須然我哋未見過面,但係感覺你好樂於助人,直得一讚
rcpop 發表於 2009-10-15 14:11:08 | 只看該作者
笨仔 發表於 2009-10-12 18:04

你可先看看這幾段片才run engine,就明白多d..
這是blee ching 提供好有用 ... 我都明白了好多
See here:
1 of 4
http://www.youtube.com/watch?v=Hnawone_mdk
2 of 4
http://www.youtube.com/watch?v=FFvSEDQCysk&feature=related
3 of 4
http://www.youtube.com/watch?v=ebMjnffz0Go&feature=related
4 of 4
http://www.youtube.com/watch?v=yQ6jrpJ9mcE&feature=related

我剛上星期照住片中做,用了1L 5% RUN-in 油,後就已經可以用戶25%來tune 部 12XZ engine...
早上RUN-IN , 下午 TUNE 偈全個過程都是將溫度保持 80-90度之間 ...
笨仔 發表於 2009-10-15 20:45:39 | 只看該作者
我比較蠢,聽唔到佢講嘜,淨係聽到風聲同引擎聲,可能撞聾!
睇完仲有D問題唔明?
1.一副新偈何來多一片”介子”加落去溫機呢?
2.又話新機唔好搞D油針,就咁溫...學佢咁踩盡油嚟溫,豈不是幾分鐘就溫完收工?
3.見佢用大油大氣嚟溫,會唔會引致氣缸內部壓力過大,做成內部損耗,加速磨損架?
唔好意思,人蠢冇藥醫,問咗咁多問題,我只係唔想嘥咁多油/錢嚟溫機姐,謝!
redbullbull 發表於 2009-10-15 21:01:06 | 只看該作者
師兄真係叻叻嘅姐,嘜野都識答,冇野難到你,有問必答,你同Sirio 兄都有資格做版主.
〔前輩〕須然我哋未見過面,但係感覺你好樂於助人,直得一讚309545仲可能係一位玩車高手添,唔知有冇機會落ࢩ ...
笨仔 發表於 2009-10-12 18:35

我地見過la
rcpop 發表於 2009-10-15 21:23:17 | 只看該作者
笨仔 發表於 2009-10-15 21:33:29 | 只看該作者
係咩?係哪裡?有d咁嘅樹!?
原來「前輩」曾經與我有一面之源,真係走寶添,失敬!
redbullbull兄星期六有冇興趣過嚟指教吓我哋呀?等我哋技術提升d都好丫!?
redbullbull 發表於 2009-10-15 21:43:30 | 只看該作者
係咩?係哪裡?有d咁嘅樹!?
redbullbull兄星期六有冇興趣過嚟指教吓我哋呀?等我哋技術提升d都好丫!?
笨仔 發表於 2009-10-15 21:33

暫時唔會
等我買埋車一定有機會既
rcpop 發表於 2009-10-15 21:46:42 | 只看該作者
[quote]係咩?係哪裡?有d咁嘅樹!?
笨仔 發表於 2009-10-15 21:33 [url=http://bbs.rc-evo.com/redirect.php?goto=findpost&pid=1423150&ptid=148083][img]http://bbs.rc-

你會去邊到RUN-IN呀?
笨仔 發表於 2009-10-15 22:09:45 | 只看該作者
暫時唔會
等我買埋車一定有機會既
redbullbull 發表於 2009-10-15 21:43

係過囉喎,唔好呃我呀,我係笨仔丫,祝你萬福呀!