RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4570|回復: 19
打印 上一主題 下一主題
收起左側

今日入手CB100

hamilton521 發表於 2009-11-28 15:57:15 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
忍不住今日入手CB100
在YAHOO買機價$950加送太陽能自動旋轉展示台
買多隻練習架$30,不死漿$30,電600MAH20C$30,
Total1040
minesr34gtr 發表於 2009-11-28 16:09:16 | 只看該作者
買左la!!!!!!!正喎~~
cash 發表於 2009-11-28 17:09:34 | 只看該作者

C Hing
我都買,但飛唔起,
可否幫我教教部機!
謝謝!
anco16 發表於 2009-11-28 17:21:42 | 只看該作者
多謝分享
 樓主| hamilton521 發表於 2009-11-28 20:46:42 | 只看該作者

3# cash

SORRY!我都係初哥 ,叫其他師兄幫幫下你啦,
我都係一飛起就向左傾,要飛高d先好d,但就四周圍走,要係今hold機
sunnyip 發表於 2009-11-28 23:29:03 | 只看該作者
3# cash

SORRY!我都係初哥 ,叫其他師兄幫幫下你啦,
我都係一飛起就向左傾,要飛高d先好d,但就四周圍走,要係今hold機
hamilton521 發表於 2009-11-28 20:46

呢d叫ground effect...槳轉而形成亂流~正常架..
你飛到腰以上應該好好多...CB100既話~

hover就要自己慢慢練呀~
zifu 發表於 2009-11-28 23:33:36 | 只看該作者
又米係4號機一樣,新手殺手,很快無興趣,因為好難飛
sunnyip 發表於 2009-11-28 23:43:06 | 只看該作者
zifu 發表於 2009-11-28 23:33

山寨450 / KDS 450
kslee30 發表於 2009-11-29 00:00:03 | 只看該作者
zifu 發表於 2009-11-28 23:33

Zifu大大, CB100好像已經很好飛, 如果都是新手殺手, 咁新手上單槳係唔係最好選SOLO PRO呀? THANKS.
tf-4 發表於 2009-11-29 01:25:56 | 只看該作者
我試過把4#3B的90度鏇翼頭換到CB100機身上,把CB100改成4#3B,先至髮覺CB100配原裝45度鏇翼定到暈,遙控桿擺動幅度大啲都唔驚,CB100很容易就能恢復平衡,而4#3B就要不斷手動脩正,而且改裝成4#3B后,飛行速度太快太靈敏,每次打舵幅度不能太大,否則4#3B很易失事。
其實CB100對于新手很易飛,在起飛時大膽啲俾大少少油門,等佢飛起30CM以后就很易控製,因為呢啲微型直昇機太輕,螺鏇槳鏇轉后産生嘅氣流對佢影響好大,所以越唔敢飛起身就越難控製。起飛后,新手都係老老實實唔好飛太高,學掂hold機先至玩其它花式動作,當睇見部機hold唔掂,準備撞到障礙物失事時,就一定要全收油門,等佢自由落體,通常係一米以內高度跌落地唔會跌爛嘢,如果唔收油門,就有可能會掃斷主槳和尾槳。
sunnyip 發表於 2009-11-29 01:28:36 | 只看該作者
我試過把4#3B的90度鏇翼頭換到CB100機身上,把CB100改成4#3B,先至髮覺CB100配原裝45度鏇翼定到暈,遙控桿擺動幅度大啲都唔驚,CB100很容易就能恢復平衡,而4#3B就要不斷手動脩正,而且改裝成4#3B后,飛行 ...
tf-4 發表於 2009-11-29 01:25

就是Ground Effect
 樓主| hamilton521 發表於 2009-11-29 01:39:28 | 只看該作者
頭先落街放冇風就可以定機和打圈,有風就難玩,
我屋企細成日炒機都係飛吾起要大D地方玩好D,
但CB100都吾係新手殺手,放狗時玩一陣都幾好
kslee30 發表於 2009-11-29 16:18:49 | 只看該作者
頭先落街放冇風就可以定機和打圈,有風就難玩,
我屋企細成日炒機都係飛吾起要大D地方玩好D,
但CB100都吾係新手殺手,放狗時玩一陣都幾好
hamilton521 發表於 2009-11-29 01:39

一般理解, CB100都係屬於室內機, 完全無風才可以室外飛。
弘少 發表於 2009-11-30 02:19:31 | 只看該作者
CB100勁定, 放手都hover到
qoo5qoo 發表於 2009-11-30 23:16:24 | 只看該作者
正喎 CHING, 好不好控 ??
rudy6183 發表於 2009-12-1 14:36:01 | 只看該作者
隻不死漿好唔好用? 我都想買噃隻嚟用, 係唔係真係不死.
X2CR 發表於 2009-12-1 15:02:53 | 只看該作者
似廣告多D
弘少 發表於 2009-12-2 00:54:25 | 只看該作者
原裝槳都好硬淨, 如果有不死尾槳, 我會買

http://www.youtube.com/watch?v=st3UAbdC9yk
http://www.youtube.com/watch?v=KSTPEsnnn74

新手,見笑了
carcarrc 發表於 2010-2-26 20:29:06 | 只看該作者
450機!  Good Good Good 好控.
不過都是找過 c-hing 一起飛,安全.
kevinlam2010 發表於 2010-3-2 02:32:10 | 只看該作者
CB100 非常易控因為太定 .