RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4837|回復: 32
打印 上一主題 下一主題
收起左側

30年前舊車想換無刷但係...

lingryan 發表於 2009-12-2 12:17:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我有一部係1/12 o既舊車, 想換好盈電變/無刷motor, 但係好盈跟機的motor縲絲位置不對...(舊車motor身長4cm (不計軸)...)

請問在拍賣場找到一個直升機無刷motor, 縲絲位好似係o岩, 但係可否加埋個好盈電變放落部舊車度?

又或者其實有無刷1/12 motor for 1/12車用? 有冇師兄解答到?
bigbigboy 發表於 2009-12-2 12:26:49 | 只看該作者
CHing
I don't think this is good idea to change such as poweful motor. Cause this old chsaais design cannot withstand  for long.
bigheman 發表於 2009-12-2 12:28:34 | 只看該作者
wow!!!! that would be so much fun!!!!!!!! look forward to see your log!!!!
sniper 發表於 2009-12-2 12:29:16 | 只看該作者

同意師兄說法,可能一俾油即掃波箱!!
polarbear 發表於 2009-12-2 13:07:40 | 只看該作者
If you really want to have some fun , try the equivalent class of motor  (380 or namely S400 class in runner brushless motor), that is 28mm motor diameter, 2.3 mm motor shaft one.  The mounting holes is eith 16mm or 19 mm apart.
The stock one on your 934 is a 360 motor, get a 380 motor is easy and good enough.
BUT simply using a 2 cell lipo can give you LOTS of fun.
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 13:27:37 | 只看該作者
多謝大家的回覆

速度我也有考慮過, 自己都唔想太快, 部車不會落場...我只想去下配水庫同屋企人一齊放下車.

轉無刷電變原因:
舊motor係原裝, 但超食電, 第二, 跟車泥個電變超熱, 同埋要用保險絲...仲要成日燒...
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 13:54:13 | 只看該作者
無刷 motor name 牌子?
S400 class

其實360 or 380 無刷motor 有什麼分別? 大慨幾錢? (之前我自己都係走入創X搖控買...)

之前買好盈電變連motor for 1/10 TA-01, 個motor 係有空間放入去所以大小係冇問題. (只是縲絲位不對)

麻煩晒各位....

PS: "可能一俾油即掃波箱"  講真都有D驚...零件都不知去邊度配...
next11888 發表於 2009-12-2 13:54:54 | 只看該作者
C兄你架車甘舊算吧啦!!左改右改到時得不常失用大容量電池、換個電變重好啦!!
next11888 發表於 2009-12-2 13:55:14 | 只看該作者
C兄你架車甘舊算吧啦!!左改右改到時得不常失用大容量電池、換個電變重好啦!!
rk2 發表於 2009-12-2 14:03:10 | 只看該作者
the joy of having such an old RC will be destroyed if you change to a BL motor. Please dont do this.
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 14:18:58 | 只看該作者
保險絲玩一次燒一次, 唔好彩燒二次, 一粒保險絲$3~$5...

其實只係轉普通電變都得...行大容量/鋰電, 只係原裝碳刷motor生命有限...

買得電 and 普通電變不如買無刷?

左改右改我覺得係樂趣細個將屋企人架車攪衰晒大個整番好佢~* (同埋已開口約左屋企人放車)
rk2 發表於 2009-12-2 14:32:54 | 只看該作者
do you know the reason for 保險絲玩一次燒 ? or you can change to higher Amp fuse....
bigbigboy 發表於 2009-12-2 14:46:05 | 只看該作者
保險絲玩一次燒一次, 唔好彩燒二次, 一粒保險絲$3~$5...

其實只係轉普通電變都得...行大容量/鋰電, 只係原裝碳刷motor生命有限...

買得電 and 普通電變不如買無刷?

左改右改我覺得係樂趣細個將屋企人架車攪 ...
lingryan 發表於 2009-12-2 14:18

If you "掃波箱", U cannot find the gear easily. May need to bid in Yahoo JP or ebay. May cost U several hundred.
fyin 發表於 2009-12-2 15:01:27 | 只看該作者
用星星原裝前後電變就掂曬喇.
百幾蚊就得, 又好慳電. 我都係用佢+鋰電+星星白豬玩12仔.
chacha 發表於 2009-12-2 15:14:38 | 只看該作者
我有一部係1/12 o既舊車, 想換好盈電變/無刷motor, 但係好盈跟機的motor縲絲位置不對...(舊車motor身長4cm (不計軸)...)

請問在拍賣場找到一個直升機無刷motor, 縲絲位好似係o岩, 但係可否加埋個好盈電變放落部舊 ...
lingryan 發表於 2/12/2009 12:17

其實個 380 摩打比 540 摩打慳電,保險絲直頭拆左佢,咪無問題囉,重何況架車重係絕版貨,無謂哂左佢,不如我用部全新未砌 TT01 交換
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 15:57:26 | 只看該作者
多謝各位師兄教路, 既然有多個選擇, 就不堅持無刷電變/motor. (如果掃波箱就比人掃出街)
買個新電變 + 鋰電, 等個30年車齡motor 打柴就轉380.

架車好污糟, 硬殼發黃, 有列痕, 零件失去, 全車水貼失去, 再加噴油失敗, 真係比你都唔要. (但我會整番好佢)
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 17:07:18 | 只看該作者
用星星原裝前後電變就掂曬喇.
百幾蚊就得, 又好慳電. 我都係用佢+鋰電+星星白豬玩12仔.
fyin 發表於 2009-12-2 15:01

即係不建議換電子變速?
chiwingedwinlo 發表於 2009-12-2 20:16:33 | 只看該作者
Maybe U can consider sell it to me !!
sport 發表於 2009-12-2 21:53:03 | 只看該作者
舊車新玩....?
 樓主| lingryan 發表於 2009-12-2 23:54:46 | 只看該作者
1.拆解中的車殼
2.好很大工程