RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1357|回復: 7
打印 上一主題 下一主題
收起左側

鋰電問題

kanchihung 發表於 2010-1-3 23:09:55 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
有無 C HING 可提供放鋰電方式 , 因舊鋰電充滿無用一段時間 , 我又不想用部充電機放 , 用個慢速 12 v 摩打放 14.8v鋰電 , 對舊電有無事?
vending 發表於 2010-1-3 23:19:43 | 只看該作者

為何不用充電機放電?用個慢速 12 v 摩打放 14.8v鋰電,會放死電,鋰電低過毎CELL 3V就會釘!
有無 C HING 可提供放鋰電方式 , 因舊鋰電充滿無用一段時間 , 我又不想用部充電機放 , 用個慢速 12 v 摩打放 14.8v鋰電 , 對舊電有無事?
kanchihung 發表於 2010-1-3 23:09
 樓主| kanchihung 發表於 2010-1-4 12:53:48 | 只看該作者
3# vending
舊電瓜咗柴囉,當學費啦。(下次都係請教咗先)唔該各位..........
 樓主| kanchihung 發表於 2010-1-5 11:08:12 | 只看該作者
各位 C HING 用差电機放 , 是否放到每 cell 3.8v 部机就會自動停放 , 或是要睇住。
Q-pet 發表於 2010-1-5 11:50:52 | 只看該作者
各位 C HING 用差电機放 , 是否放到每 cell 3.8v 部机就會自動停放 , 或是要睇住。
kanchihung 發表於 2010-1-5 11:08

鋰電唔洗放嫁..你又唔會唔玩..除非你真係長時間叉好左唔玩先放JA
 樓主| kanchihung 發表於 2010-1-5 12:59:10 | 只看該作者
6# Q-pet
正是呢! 舊电充咗半年都無用過 , 嘜唔會有事咩?
Q-pet 發表於 2010-1-5 13:06:39 | 只看該作者
6# Q-pet
正是呢! 舊电充咗半年都無用過 , 嘜唔會有事咩?
kanchihung 發表於 2010-1-5 12:59

長時間唔玩叉好左有機會會脹...
 樓主| kanchihung 發表於 2010-1-5 13:32:22 | 只看該作者
是否要放番啲电到每 cell 3.8v左右就可存放耐啲,因店鋪的电都有幾會擺 1 年半年才有客買。