RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3181|回復: 16
打印 上一主題 下一主題
收起左側

逆槳及順槳有咩分別

lailcm 發表於 2010-1-7 22:31:09 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
離合器有三塊底槳可逆向或順向放, 請問有什麼分別?
 樓主| lailcm 發表於 2010-1-7 22:44:47 | 只看該作者

唔係好明...........第二幅圖的放法係會早定係遲
我發覺我部車比好大油先去係咪我反轉放呢
rocky 發表於 2010-1-7 23:51:15 | 只看該作者
反轉左裝係冇壓得咁實,相對就會遲左或者要大d油先去。
因為正確裝時,離合器結合時既摩擦力會更加推隻槳向外壓,因為槳既支點位置。相反裝錯時,摩擦力會將隻槳推離開摩擦面向中心方向走。
幾粒審 發表於 2010-1-8 11:01:27 | 只看該作者

我架NT1R都有呢個現象,一味要大油先識行,仲以為燒左極力子.
有師兄見到我錦,幫我拆出黎睇下,佢話我墊多左介子和...
解釋比我聽極力子掌與冚鐘距離太多,需要遲d先有反應和...
減左兩隻介子之後,反應黎得直接左,唔洗下下用高轉先識行...
問題係,我明明跟足說明書墊0.7mm,0麥唔係跟足說明書就啱既咩???
be_with_you 發表於 2010-1-8 11:20:08 | 只看該作者
6# 幾粒審

說明書只能作參考, set車行車要睇實際情況同雖要的
跟原廠d setting黎溫in, 有時會死得好慘/_____\
幾粒審 發表於 2010-1-8 12:42:22 | 只看該作者
溫機都會有影響,禁得人驚
redbullbull 發表於 2010-1-8 13:02:22 | 只看該作者
我架NT1R都有呢個現象,一味要大油先識行,仲以為燒左極力子.
減左兩隻介子之後,反應黎得直 ...
幾粒審 發表於 2010-1-8 11:01

人地個說明係叫你用MAX POWER引擎喎

你個引擎馬力都不足

點可以比較

正如人地用NOVAROSSI 353 PLUS 2

可能係SET 0.7MM

但你用NOVAROSSI N12T1果D細馬力機器

可能要SET 0.5MM
redbullbull 發表於 2010-1-8 13:04:36 | 只看該作者

主要係睇落場表現的

自己加減

但你用跟車setting 可能會唔好行

但起碼一定行到先

同岩大路標準
幾粒審 發表於 2010-1-8 13:29:19 | 只看該作者
人地個說明係叫你用MAX POWER引擎喎

你個引擎馬力都不足

點可以比較

正如人地用NOVAROSSI 353 PLUS 2

可能係SET 7MM

但你用NOVAROSSI N12T1果D細馬力機器

可能要SET 5MM
redbullbull 發表於 2010-1-8 13:02

可能係卦!
0麥唔係細馬力先要高轉起步,反而係大馬力既???
補充:係0.7mm 唔係7mm
主要係睇落場表現的

自己加減

但你用跟車setting 可能會唔好行

但起碼一定行到先

同岩大路標準
redbullbull 發表於 2010-1-8 13:04

禁似bullbull師兄教人煮餸錦,跟足步驟煮可能唔好食,但起碼一定好睇,講笑姐,唔好見怪!
be_with_you 發表於 2010-1-8 16:07:26 | 只看該作者
8# 幾粒審

我指離合器戈個setting, 唔係引擎戈個@@   可能我講得唔清楚
run in  一般都係底轉黎溫,  離合器d 可以 set鬆d
說明書戈d指示對新引擎黎講可能會高左d
而且redbullbull兄都有講, 唔同機既set法都唔同架嗎^^
redbullbull 發表於 2010-1-8 19:00:55 | 只看該作者
8# 幾粒審

我指離合器戈個setting, 唔係引擎戈個@@   可能我講得唔清楚
run in  一般都係底轉黎溫,  離合器d 可以 set鬆d
說明書戈d指示對新引擎黎講可能會高左d
而且redbullbull兄都有講, 唔同機既set法都 ...
be_with_you 發表於 2010-1-8 16:07

不用的

溫in新引擎只要同引擎加上飛輪

飛輪是令引擎有慣性動力

保持往復動作

不用加上離合器的

因為你都唔洗架車行走既

加上飛輪後,放鬆火咀

跟著照平時咁樣用start box起動引擎就可以了
redbullbull 發表於 2010-1-8 19:17:16 | 只看該作者
e個係我同sirio老師的最新發明

用5%油倒去個油江到

1000cc RC FUEL TANK

登錄/註冊後可看大圖

岩岩可以放晒一枝5%溫機油

起動引擎後,keep佢80度由佢自己行晒果1L佢

行晒1L後仲夾的話

比多一枝佢食
Fluke 發表於 2010-1-8 21:46:16 | 只看該作者

如果跟足說明書裝極力子,係OK的。
極力子掌與冚鐘距離最適當是0.6~0.7mm。
壓彈弓多少?Xray軟(銀色)1.2~1.8mm    硬(黑色) 0.8~1.2mm
Run in 新引擎時只要將極力子彈弓放鬆約30%便可。
panadoi 發表於 2010-1-8 22:06:39 | 只看該作者
15# Fluke
高手即是高手!
大b 發表於 2010-1-8 23:11:07 | 只看該作者
如果跟足說明書裝極力子,係OK的。
極力子掌與冚鐘距離最適當是0.6~0.7mm。
壓彈弓多少?Xray軟(銀色)1.2~1.8mm    硬(黑色) 0.8~1.2mm
Run in 新引擎時只要將極力子彈弓放鬆約30%便可。
Fluke 發表於 2010-1-8 21:46

高手中嘅高手!
sdan321 發表於 2010-1-9 03:30:21 | 只看該作者

你都係高手中嘅高手
redbullbull 發表於 2010-1-9 12:50:53 | 只看該作者
你都係高手中嘅高手
sdan321 發表於 2010-1-9 03:30

大B緊係高LA