RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: hkmvp789
打印 上一主題 下一主題
收起左側

佐敦谷車場現況

RC881 發表於 2010-5-30 14:21:18 | 只看該作者
最好增設多個室內小型場 , 比人玩遙控貨櫃車 , 工程車 ...... , 有齊簡單場景佈置 , 可以玩泊位, 上天橋, 過隧道 ... , 場地面積唔需要太大 , 至在有個聚腳點比玩開這類RC車的車友 .
isaacnok 發表於 2010-5-30 23:03:31 | 只看該作者
希望細場for miniz
wingho00 發表於 2010-5-30 23:09:18 | 只看該作者

其實响果個公園玩貨櫃車可說是一流呢~~~
RC881 發表於 2010-5-31 00:09:53 | 只看該作者
其實响果個公園玩貨櫃車可說是一流呢~~~
wingho00 發表於 2010-5-30 11:09 PM

你就正啦 !
第時放學帶埋功課去車場 , 一邊做功課睇下人玩車又得, 帶埋遙控車去玩埋一份都得 .....得左
jefffff 發表於 2010-5-31 12:31:51 | 只看該作者
我又想問幾個問題? 免費市區場 預左一定人多

樓上師兄點防止 AM FM唔會撞頻?
點樣可以令一D 無咁有經濟 ...
alvis425 發表於 2010-5-29 17:18

朋友, 其實天水圍同灣仔我十幾年前去玩個時都有電差的。 好似灣仔個場一樣係多變賽道,但所有人都係走同一個方向。 天水圍都有時有D玩具車去玩, 不過D玩具車一落到場就好似隻蝸牛,慢到PK行完一個圈佢自己都收車. 至於保安同個場的運作,其實政府係可以好似天水圍同灣仔一樣就可以. 出來玩車, 求開心, 有乜問題咪題醒下場內的人, 大家團結d, 其實我好相信........  灣仔,天水圍....到左敦谷, 係一直以來各車手的團結,車品,自律,所得來......ARE YOU A CLEAN DRIVER ?
jefffff 發表於 2010-5-31 12:38:59 | 只看該作者
agree
自然調節好! 再唔係 , 如果件件都係正野高級野的有錢車友, 帶埋個賓妹去玩車, 有賓妹幫手睇住d ...
RC881 發表於 2010-5-30 09:12

I agree with you!!!!!!!!!!!!!!為有靠大家互助精神 , 彼此照應 , 咁就唔怕當你玩緊車果時有人偷野啦 , 相信玩開RC的車友, 都係互相尊重 , 互助互愛的
RC881 發表於 2010-5-31 13:58:05 | 只看該作者
朋友, 其實天水圍同灣仔我十幾年前去玩個時都有電差的。 好似灣仔個場一樣係多變賽道,但所有人都係走同 ...
jefffff 發表於 2010-5-31 12:31 PM

講得無錯 , 出來玩車都係求開心, 平車/ 貴車, 快車 /慢車 , 彼此互相尊重 , 新手技術未成熟 , 身為高手的朋友更加要禮讓些少 , 唔應該看不起新手的技術水皮 , 更加唔應該認為新手阻住晒 , 試問邊位高手未做過新手呢 ?
Fluke 發表於 2010-5-31 14:11:43 | 只看該作者
講得無錯 , 出來玩車都係求開心, 平車/ 貴車, 快車 /慢車 , 彼此互相尊重 , 新手技術未成熟 , 身為高手的 ...
RC881 發表於 2010-5-31 13:58

pskyng 發表於 2010-5-31 16:37:51 | 只看該作者
講得無錯 , 出來玩車都係求開心, 平車/ 貴車, 快車 /慢車 , 彼此互相尊重 , 新手技術未成熟 , 身為高手的 ...
RC881 發表於 2010-5-31 13:58

argee.
舉個例子:
就如惜日有師兄在三箱工業開局. 免費.任join. 冇車種限制.,  放車時同一時間有 buggy . 18仔, mini, cc01, tt01, 416, t3 ,想到都可能有, 一齊玩.  師兄們都開開心心. 互相就一就. 根本唔會有問題.  你冇可能會聽到"阻住晒"三個字. 因為難得有師兄鋪埋track, 唔使錢. 重想點? 就算三箱條track 唔闊. 只要小心0的. 過車不知幾好玩.  而玩0既人數每次也不小.

依家唔同係, 攪局個"師兄"係政府. 重要係梗局任玩.  其實我們只要唔好將收費車場一套"心理"套落街場. 政府依個場真係一流. 攪場"師兄"就一些公平方便大眾化參與為原則, 公家場有所局限是必然的,應與體諒(當然意見提出也是好的.但不一定可行). ,  

stable 0既免費場唔單止可以普及rc, 也可以出產更多"有實力"車手. 好老實. "高手"之所以眼到手到. 同佢操車時間有好大關係.  唔係好多人可以 一星期 去四五次 TC, 一個月去16-7次(當$100一次, 16次都 $1600(未計車錢,1:1油錢及去上水時間), 但免費場就有機會令"高手普及化",  而唔使下下都係fai hx. x主.. 比賽人數唔會得1組起兩組止. 次次都陪"太子".  

若康民署能善於利用這個高水平又在市區的車場 攪多些比賽或活動( 有別於現有的比賽.因為多是以產品推廣為目的.門檻較高). 其實對香港rc 發展是很重要的.  上youtube 你會看到一些小朋友rc 比賽.  雖然好慢. 撞下撞下,好RTR. 但就有好多人參加. 其實有架20年前的ta01. 或1 架15年前的buggy , 用白pig , AM控 一樣可以落場玩., 一樣可以比賽. 而不一定是416x , t3.   速度只是搖控車帶給我們樂趣的其中一種.  rc 不是鬥錢多的玩意. 設備可以補救技術不足. 同樣.技術也可以補救設備的不足. ,

所以個人認為免費場是很重要的.
RC881 發表於 2010-5-31 21:04:10 | 只看該作者
pskyng 兄的一番說話 , 正正係好多車友想講的 , 如果日後康文署可以搵模型公司(例如老大哥"偉GO")合辨多些本地遙控車新手賽, 只接受從未在任何遙控車賽事獲獎的人士參加 , 模型店車手一律不得參與, 咁就更加可以推動本地RC市場 , 因為新手技術接近, 同場較技一樣可以好刺激 , 而且公平, 不至於跟一眾模型店車隊的車手一起比賽, 只會係陪跑 , 但與此同時, 康文署又可以定期舉辦本地公開賽/國際邀請賽, 接受任何人士報名參加 , 給新手們向高手挑戰的機會, 從失敗中成長, 成為未來接班一族 , 任何運動都應該有後起之秀去接班 , 無永遠A組車手的 , Masami 深明此道, 急流勇退都好自然 , 廣板正美始終係我心目中的RC車神
gtimax 發表於 2010-5-31 21:42:18 | 只看該作者
我都支持免費:
1,如果比人管理,比邊個做?會比人話政府明益邊個.
2,唔比人差電好,人人玩完D電就走,最多留低睇,無得霸住個場
3,依家2.4G咁平,AM價錢,唔驚撞BAND
4,唔驚亂,玩玩下大家會有默契,我平時都係比錢入場玩,都試過月租,都比人撞壞過車,同收費與否豪無關係
5,玩車應該以大眾化為本(政府公費更應該),這樣才有更多人玩車,市場更大,我地不再是小數民族,要爭取權益都大聲D啦
最後多謝各位幫手爭取起車場的師兄們,無你地我地都無個咁正既場,真係發夢都估唔倒會有個正場玩!
sunday 發表於 2010-5-31 21:48:23 | 只看該作者
pskyng 兄的一番說話 , 正正係好多車友想講的 , 如果日後康文署可以搵模型公司(例如老大哥"偉GO")合辨多些本 ...
RC881 發表於 2010-5-31 21:04

讚成打倒老餅 !
but~
"偉GO" 是不會 "只接受從未在任何遙控車賽事獲獎的人士參加 , 模型店車手一律不得參與...".............
.......................................................................................
..............................................................................................的 ~~  
RC881 發表於 2010-5-31 22:15:45 | 只看該作者
讚成打倒老餅 !   
but~
"偉GO" 是不會 "只接受從未在任何遙控車賽事獲 ...
sunday 發表於 2010-5-31 09:48 PM

純粹討論而已 ! C兄唔需要太在意
但係我認為唔應該稱呼前輩車手為老餅 , 係人都會老 , 我都唔係18 ~ 22 , 互相尊重總好過搞分化 , 道理好多人都明, 但係要人人做得到 , 談何容易 !
拉登.狂徒 發表於 2010-5-31 22:18:28 | 只看該作者

收費不是個個玩得起    好像一d學生玩rc都係用小D(草$)才買得到rc玩     要收費對學生哥講  .........令願在家中下面球場玩仲好        所以不收費係好事     無電义咪帶多幾排電去玩囉     所以我支持(不收費)      
pskyng 發表於 2010-5-31 23:06:42 | 只看該作者
讚成打倒老餅 !   
but~
"偉GO" 是不會 "只接受從未在任何遙控車賽事獲 ...
sunday 發表於 2010-5-31 21:48

咁又唔係. 經驗都好重要. 玩車又唔係"商業社會" 所以好多有經驗0既"前輩"都樂意同人分享心得. 當然唔計"讚助車手la. (有小小"商業"成份.)

ymc你同 fai hx 都有玩呀. 不停番lap. 重好nice tim.(可能因為冇提"民主". )
Fluke 發表於 2010-5-31 23:08:54 | 只看該作者

有新手賽是好事,但這只鼓勵一些未參加過比賽的朋友玩(有些朋友是担心影响到人),而並非藉以避開一眾高手而讓我們容易D捧杯,咁係無意思的。比賽本身有預賽按成績編組,同組賽員實力自然接近,競爭亦會剌激。有高手同場不是學到更多嗎?無高手而比我棒杯又點?
sunday 發表於 2010-5-31 23:35:07 | 只看該作者
老餅教 x 近年終日沉迷酒色 已不成氣侯~~
新手們比心機 有阿公場操車 發圍係依家啦喂~~~  
pskyng 發表於 2010-5-31 23:39:27 | 只看該作者
有新手賽是好事,但這只鼓勵一些未參加過比賽的朋友玩(有些朋友是担心影响到人),而並非值以避 ...
Fluke 發表於 2010-5-31 23:08

argee x 2.
油車比賽公開組. 只限engine級數同比例. 房車殼(其實muk 殼都得)就得. 事實上永利盃人數可以做到G組 F組.. 不論你係RTR定A 組都可以在分組賽一齊玩. 學到野. 玩得油車. 很多都較有經濟能力. 所以也較活躍去比賽. .不過. 你會發玩油車比賽的player 都是30後多..

同樣. 電車明明比油車玩家多好多. 入門級也較 油車平得多, 但去到比賽時就唔多人玩... 其中一個原因我諗係比賽門檻太高(pro). 但電車群側以RTR為多數. 而且電車場一般較遠及是收費場. 對入門玩家不易. 玩電車rc的電紀相對較小. 經濟能力也不穩定.

因為我是打籃球的. 要打甲一聯賽十隻手指數完. 但政府攪0既比賽. 超多人玩. 抽都唔一定抽中. 其實rc都會係咁. 只要政府多攪"同樂日"級數比賽, e.g  on road buggy.  on road 大腳.  或多一些RTR 白pig 級比賽, 我相信會有好多人有意參加. 免費場就做到依點
Fluke 發表於 2010-5-31 23:51:46 | 只看該作者
我不太明白『電車比賽門檻太高(pro). 不能讓一般電車朋友參加.』? 架生唔夠人勁最多入唔到高組別而矣!其實現在電車用鋰電同無刷,已經公平了很多,以前最勁的電普通人買唔到。
油車比賽越多高手參與就越多人参加。
sunday 發表於 2010-5-31 23:57:11 | 只看該作者
argee x 2.
油車比賽公開組. 只限engine級數同比例. 房車殼(其實muk 殼都得)就得. 事實上永利盃人數可 ...因為我是打籃球的. 要打甲一聯賽十隻手指數完. 但政府攪0既比賽. 超多人玩. 抽都唔一定抽中. 其實rc都會係咁. 只要政府多攪"同樂日"級數比賽....pskyng 發表於 2010-5-31 23:39

你  係 M車 死高佬 !?