RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2920|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買控一問

荒原風 發表於 2010-2-20 10:34:39 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
各位師兄
小弟想轉支2.4Ghz既控 budget就若1.5k-2.0k到
暫時心頭好有4支控
Futaba 6EX 2.4Ghz FASST
JR DSX7
Spektrum DX7
Spektrum DX6i
唔知師兄會建議邊支 同埋仲有無其他suggestion 呢?
f6f 發表於 2010-2-20 10:58:07 | 只看該作者
各位師兄
小弟想轉支2.4Ghz既控 budget就若1.5k-2.0k到
暫時心頭好有4支控
Futaba 6EX 2.4Ghz FASST
JR DSX7
Spektrum DX7
Spektrum DX6i
唔知師兄會建議邊支 同埋仲有無其他suggestion 呢?
荒原風 發表於 2010-2-20 10:34

如用1.5k-2.0k我會選
買JR DSX7或Spektrum DX7,

Futaba 6EX 2.4Ghz  及 Spektrum DX6i 雖然平D, 但手感及個控display比較難睇, 而且只有6 ch.
asaq-wong 發表於 2010-2-20 13:10:33 | 只看該作者
I suggest DX7, Futaba 6EX 2.4Ghz 接收頗貴.
 樓主| 荒原風 發表於 2010-2-20 13:35:19 | 只看該作者
想請問一下 係唔係4支控都有內置timer?

其實一下子由FM控去到10仔既話
會唔會太誇張?
asaq-wong 發表於 2010-2-20 14:10:39 | 只看該作者
你買黎飛机用定直升机用?
Tam 發表於 2010-2-20 14:32:08 | 只看該作者
想請問一下 係唔係4支控都有內置timer?

其實一下子由FM控去到10仔既話
會唔會太誇張?
荒原風 發表於 2010-2-20 13:35

舊款JR DSX7 是沒有TIMER.買時要問清楚. JR發射POWER比SPEKTURM細. SPEKTURM DX7會好D
WOVT 發表於 2010-2-20 15:36:16 | 只看該作者
其實有無timer都不是太重要的, 好似Futaba 10C有timer的但當你身邊有人玩油機或比較嘈你都好難聽得到個timer響, 好多機友都會買個較大聲的timer放在身邊。
WOVT 發表於 2010-2-20 15:39:38 | 只看該作者
以你budget計最好就買JR DXS7但要選是用DSM2系統而不是DSMJ系統, DSMJ只能用JR原廠接收(十分貴)
 樓主| 荒原風 發表於 2010-2-20 20:10:01 | 只看該作者
想請問一下咩係DSM2系統 同DSMJ系統?
WOVT 發表於 2010-2-20 21:36:35 | 只看該作者
DSM2是Spekturm用的控制系統, spekturm有出細6Ch接收給細機用, 價錢平。 DSX7是JR自己出的最初是用DSM2系統可以用到Spekturm的接收, 後期出的DXS7用DSMJ系統只能用JR DSMJ接收, 其他功能則一樣。
joecheung 發表於 2010-2-21 16:58:48 | 只看該作者
眼見好多師兄買左6仔、7仔。玩幾個月就發覺吾夠玩要換十仔,二手都好新淨可以考慮下,有能力嘅全新十仔無介紹錯嘅,有師兄响雷記買十仔跟八通快接收$33xx.超值(我覺得)
monkey1 發表於 2010-2-22 17:12:19 | 只看該作者
支持十仔,如果budget夠
 樓主| 荒原風 發表於 2010-2-22 19:15:45 | 只看該作者
十仔始終比較貴 去到成$3300既話 真係要好好考慮下
如果買左le款控 係唔係可以話黎緊20年都唔使轉架啦?
joecheung 發表於 2010-2-22 20:10:48 | 只看該作者
科技一曰千里,二十年就無可能,三至五年啦,定係三個月發覺吾夠用要換,大個仔自己決定。
Tam 發表於 2010-2-24 00:23:03 | 只看該作者
十仔始終比較貴 去到成$3300既話 真係要好好考慮下
如果買左le款控 係唔係可以話黎緊20年都唔使轉架啦?
荒原風 發表於 2010-2-22 19:15

要否轉控要看一下有沒有須要. 多channel多d function,但永遠唔用,都是浪費. 如果不玩双engine 飛機,大滑翔機,航拍. dx7以十分足夠用
Kolosun 發表於 2010-2-24 08:46:18 | 只看該作者
如果玩双engine 飛機,大滑翔機,航拍. ..............
dx7又一定唔夠用喎,好玩就什麽都飛,點知到時飛乜??
joecheung 發表於 2010-2-24 17:41:42 | 只看該作者
十仔嘅function 可能係七仔嘅三、四倍。所以先係超值。
Kolosun 發表於 2010-2-26 01:40:32 | 只看該作者
11# joecheung
33xx??边有咁平呀??
joecheung 發表於 2010-2-26 09:04:11 | 只看該作者
加左都吾出奇,我地都用左一排,10g連八通快接收32xx,如果跟十四通接收就要36xx。仲要响雷記買,每次買一部,都買左十多部。
Kolosun 發表於 2010-2-28 01:08:49 | 只看該作者
加左都吾出奇,我地都用左一排,10g連八通快接收32xx,如果跟十四通接收就要36xx。仲要响雷記買,每次買一部,都買左十多部。
joecheung 發表於 2010-2-26 09:04

今日去雷記,都冇你講咁平3200係pcm板,10cg2.4板要45xx~46xx喎!