RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: ~阿祖~
打印 上一主題 下一主題
收起左側

"有磁摩打"同"無磁摩打"有咩分別.....

Q-pet 發表於 2010-2-21 23:55:57 | 只看該作者

好明顯兩用摩打
但我講番正經答案..
你入邊既係無擦摩打..
出邊個殼係白豬摩打殼一隻=-=
 樓主| ~阿祖~ 發表於 2010-2-22 00:42:50 | 只看該作者
咁呢個 motor 係有刷定無刷 ??..........有磁定無磁 ??........
minimini 發表於 2010-2-21 12:57

一睇就知道係細摩打套個白豬殼上去啦.....
個細摩打有三條線仲問係咪無刷....
 樓主| ~阿祖~ 發表於 2010-2-22 00:51:18 | 只看該作者
睇圖果隻摩打系末打開晒個殼....內裹籃色果隻咪系細摩打羅....一様有銅線架.....
圖中o既摩打好似好溜下....唔知系咪又系D國產厄人野呢......
bigman0712 發表於 2010-2-21 23:22

咁好盈有咩細摩打有9T或以上架???
反擊天使sky 發表於 2010-2-22 02:21:52 | 只看該作者
我好想知...咁白豬裏面唔係咁個bo..
佢個隻係唔係比白豬更廢既魔打@@?
chacha 發表於 2010-2-22 14:03:55 | 只看該作者
mini 兄張圖祇係講笑,我諗係有人想將細無刷摩打,用係 1/10 車度,但因為摩打細要改好多野,先至用呢個方法。
kiev 發表於 2010-2-22 20:18:18 | 只看該作者
工業用的電鑽就是行銅頭的無磁摩打......玩車用的有刷同無刷都系有磁摩打黎架.....
bigman0712 發表於 2010-2-21 15:05

汽車既 starter motor 都係行線圈無磁石,至於無磁 ... 玩開相機既可以搵支 USM 或 SWM 拆開睇下 ...
亞叔 發表於 2010-2-22 20:37:55 | 只看該作者
直流冇磁摩打多的是.........rc不會用上.
kiev 發表於 2010-2-22 20:55:52 | 只看該作者
直流冇磁摩打多的是.........rc不會用上.
亞叔 發表於 2010-2-22 20:37

你冇北上嗎 ?
亞叔 發表於 2010-2-22 22:07:29 | 只看該作者
工業用的電鑽就是行銅頭的無磁摩打......玩車用的有刷同無刷都系有磁摩打黎架.....
bigman0712 發表於 2010-2-21 15:05

個啲係交流摩打.我林您未見過直流不帶磁摩打了.
cake 發表於 2010-2-22 23:24:45 | 只看該作者
22# bigman0712

你好叻啊師兄!!thx
bigman0712 發表於 2010-2-23 00:12:46 | 只看該作者
個啲係交流摩打.我林您未見過直流不帶磁摩打了.
亞叔 發表於 2010-2-22 22:07

在未有無刷摩打時代已見過及用過(大約在1997年)....內裏沒磁石的.....沒有磁阻.....當時我用的好似系TRINITY出o既....線性極差....break過重又無線性好難set(一系無一系過重).....電線由摩打出來的(都好幼下)........唔記得幾錢了...只記得好貴....奶左野.....
kiev 發表於 2010-2-23 01:26:11 | 只看該作者
在未有無刷摩打時代已見過及用過(大約在1997年)....內裏沒磁石的.....沒有磁阻.....當時我用的好似系TRINITY出o既....線性極差....break過重又無線性好難set(一系無一系過重).....電線由摩打出來的(都好幼下)..... ...
bigman0712 發表於 2010-2-23 00:12

before 1997 .... Kontronik , Plettenberg , Rovox , aveox ... ... ...
tai13 發表於 2010-2-23 10:03:48 | 只看該作者
係米應該叫做....永磁麼打呢......同碳精麼打呢......
josephlkcheung 發表於 2010-2-23 11:12:17 | 只看該作者
小型摩打(有刷或冇刷)都是使用永久磁鐵,銅線繞組組成,
舊式有刷小型摩打,使用永久磁鐵附在摩打外殼內,軸芯用銅線繞組組成,
銅線繞組成3組銲接6片銅片在軸頭位置,用碳精作為觸點給銅線繞組供電,
銅線繞組供電後產生磁場,南北極磁場與永久磁鐵天然磁場因為同極相推作用而轉,
轉的同時另一組銅線繞組供電後產生磁場,如此不斷因為同極相推作用而轉,小型摩打轉動基本原理.
用將碳精作為觸點給銅線繞組供電稱為碳刷,用碳刷的小型摩打叫有刷摩打。
 樓主| ~阿祖~ 發表於 2010-2-23 18:56:40 | 只看該作者
小型摩打(有刷或冇刷)都是使用永久磁鐵,銅線繞組組成,
舊式有刷小型摩打,使用永久磁鐵附在摩打外殼內,軸芯用銅線繞組組成,
銅線繞組成3組銲接6片銅片在軸頭位置,用碳精作為觸點給銅線繞組供電,
銅線繞組供電後產生 ...
josephlkcheung 發表於 2010-2-23 11:12

咁新款既無刷有感同無感有係咩原理呀師兄.....