RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2875|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

BEC 升壓

sfdo 發表於 2010-3-2 13:25:11 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
之前買過兩隻 聲稱可以行 4 V ,內置 BEC 接收電 穩壓  o既 電變。(唔平唔貴o既電變)
但結果係,就算 1 cell 鋰電 或 4 cell Ni MH 差滿電,開大油,BEC 唔夠壓, 接收 fail safe.
加電容都冇乜效。
最終又係要自己加接收電。
加接收電又煩惱....

若買過隻 行1 cell 鋰電o既電變又勁貴。
所以想知可否用返舊O個隻電變,平平地外加 BEC 升壓?
chestertai 發表於 2010-3-2 13:59:53 | 只看該作者
http://www.teamnovak.com/products/smart_boost/index.html
this one works very well about $3XX
 樓主| sfdo 發表於 2010-3-2 18:34:32 | 只看該作者
2# chestertai

好貴....
hardmankam 發表於 2010-3-2 19:52:47 | 只看該作者
you can consider a 6.6v LiFe (A123) receiver pack.  The size is very small and it think it is <$100.
chacha 發表於 2010-3-5 11:25:35 | 只看該作者

又唔用 Novak SMART BOOST 1-CELL LI-PO STEP-UP MODULE (升壓 MODULE)

唔用接收電 -- 1:12 Pan Car 1S LiPo 電 應該 3.7V 1S 有呢隻好用 Team Novak HAVOC 1S / SS PRO BRUSHLESS SYSTEMS
http://www.teamnovak.com/product ... 1s_sspro/index.html

http://www.youtube.com/watch?v=XuD1Onq7k8A

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| sfdo 發表於 2010-3-8 17:21:28 | 只看該作者

5# chacha

如果 $1K 以下,都好o既。

但又有怪想:
唔知呢個套野夠唔夠推  1/10 2WD 如 dt02、F104 ... 呢?
因為 1/10 D電好鬼重,帶車出去咩到背痛....

假如 dt02 都可以行 1 CELL ,咁 人 同 車 都輕鬆得多。