RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: dg8380
打印 上一主題 下一主題
收起左側

由零開始做新巴士

家豪 發表於 2010-3-12 00:07:24 | 只看該作者
肥豬 發表於 2010-3-12 03:15:54 | 只看該作者

佳哥, 睇黎你俾人俾出黎祭旗BOR!!
我覺得你D PRODUCT係外表唔係咁討好姐
車陣真係唔錯既,
請問各位批評佳哥既C兄, 一架車最重要既地方係唔係外表?
如果係, 你個人其實都幾敷淺!!
唔知批評佳哥既C兄, 簡老婆係唔係都係簡外表呢? http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... &extra=page%3D2
老古 發表於 2010-3-12 04:56:16 | 只看該作者
為何有那麼多零件出現?。
肥豬 發表於 2010-3-12 04:57:49 | 只看該作者
老古 發表於 2010-3-12 04:56

有$
有勇冇謀 發表於 2010-3-12 10:57:31 | 只看該作者
現籍此提示各 版友
請保持工房和諧討論氣氛, 嚴禁任何惡意批評及挑釁的言行, 版主會立即 cut post 及 刪除有問題的文章而不需任何通告, 而 版友有機會被禁言處理, 敬請各 版友自重
有勇冇謀示
 樓主| dg8380 發表於 2010-3-12 23:48:14 | 只看該作者
老古 發表於 2010-3-12 04:56

我對自己既巴士機械要求十分之嚴緊,好多零件係做例換,例如mc8現在6個月換一次,不論有無問題。
German 發表於 2010-3-13 00:01:49 | 只看該作者
27# dg8380

用mc8真係好睇手氣
我試過一粒用一年,又試過一粒用幾日
...半年換一次,一個唔好彩換左粒用幾日既......
咁就WOWOWO囉
 樓主| dg8380 發表於 2010-3-13 00:03:48 | 只看該作者
佳哥, 睇黎你俾人俾出黎祭旗BOR!!
我覺得你D PRODUCT係外表唔係咁討好姐
車陣真係唔錯既,
請問各位批評佳哥既C兄, 一架車最重要既地方係唔係外表?
如果係, 你個人其實都幾敷淺!!
唔知批評佳哥既C兄, 簡老婆係唔 ...
肥豬 發表於 2010-3-12 03:15

祭旗我唔會怕,之前既巴士係外表差小小,不過我會慢慢改良。
我方向係遙控車係車來行,最緊要行得。
原來買家係去過荃灣體育節,見過晒我地d巴士,加上見到我部巴士係佢以前成人坐既型號佢比較喜歡。另外見到我部巴士在會場比小朋友推用拍打車頂都無問題。所以新車主買左。交易時同我講遙控車係用來玩唔係用來維修,所以我包底盤零件6個月有壞即換,要留舊件。我有信心所以先去做保養。
 樓主| dg8380 發表於 2010-3-13 00:24:54 | 只看該作者
27# dg8380

用mc8真係好睇手氣
我試過一粒用一年,又試過一粒用幾日
...半年換一次,一個唔好彩換左粒用幾日既......
咁就WOWOWO囉
German 發表於 2010-3-13 00:01

其實問題不大,出街有問題我會立即換後備尾擔,只要折4粒羅c就可換尾擔,順帶一題巴士設計與維修係好大關係,方便維修已經成功左一半。
lajar 發表於 2010-3-13 05:41:38 | 只看該作者
其實問題不大,出街有問題我會立即換後備尾擔,只要折4粒羅c就可換尾擔,順帶一題巴士設計與維修係好大關係,方便維修已經成功左一半。dg8380 發表於 2010-3-13 00:24

認同
 樓主| dg8380 發表於 2010-3-13 23:24:10 | 只看該作者
人地淨係造兩擔同舊車架咋
所以佢d車咁既款~
alexman 發表於 2010-3-11 12:12

請問你12米車容易收藏定10米以下既車容易收藏,帶出街邊一種方便d?我選擇10米車/單層
車做出來係出街放下車玩下,請問出街放車行兩軸車好d定3軸車好d?我選擇兩軸
行底地台好定高地台好?我選擇高地台
我做d車咁既款,好簡單,我做既巴士係我童年既回憶一部份,我喜歡做邊一部就做果一部,做更簡單。