RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: skylegion
打印 上一主題 下一主題
收起左側

買搖控一問----

Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:07:37 | 只看該作者
ray421 發表於 2010-3-26 23:08:08 | 只看該作者
師兄們..唔好意思...2k-3k 係成set野..連電..接收..等等..
樓主..唔好意思...好似用左你板野嚟買野.
alvis425 發表於 2010-3-26 23:08:10 | 只看該作者
2PL好垃圾..........會被干擾
dennis_wong 發表於 2010-3-26 21:16

2PL 同3PM 其實咪又係差唔多..
但點解2PL 會比3PM更易比俾干擾呢 大家都係2.4 因為我用2PL未有呢個情況發生過..
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:10:01 | 只看該作者
師兄們..唔好意思...2k-3k 係成set野..連電..接收..等等..
樓主..唔好意思...好似用左你板野嚟買野.
ray421 發表於 2010-3-26 23:08

咁樣買法點都跟一隻接收既
4PK有跟電同差機
EX - 10唔知
M11X 唔跟電,只跟電架
ray421 發表於 2010-3-26 23:13:15 | 只看該作者
4pk..m車都玩到?
3pk同4pk分別係邊呢?
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:13:43 | 只看該作者
2PL 同3PM 其實咪又係差唔多..
但點解2PL 會比3PM更易比俾干擾呢 大家都係2.4 因為我用2PL未有呢 ...
alvis425 發表於 2010-3-26 23:08

冇記錯兩隻既2.4G SYSTEM係唔同
2PL行FHSS
3PM行FASST

而FHSS除左Futaba其他廠商都有使用

可能係咁既原因
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:14:21 | 只看該作者
4pk..m車都玩到?
3pk同4pk分別係邊呢?
ray421 發表於 2010-3-26 23:13

點解會玩唔到?
ray421 發表於 2010-3-26 23:16:32 | 只看該作者
師兄..我無意challenge,因為唔識...所以問下..
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:20:21 | 只看該作者
師兄..我無意challenge,因為唔識...所以問下..
ray421 發表於 2010-3-26 23:16

玩車的話,除非玩dnano同Mini-z一類
4PK"基本上"可以滿足到(不過貨車唔知點解唔多見人用,可能貴得黎CH比6EX要少)

我咁問只係唔明點解你會咁諗,無意得罪......
ray421 發表於 2010-3-26 23:25:39 | 只看該作者
因為都想玩埋mini-z..所以想知清楚有無一隻控可以玩哂....
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 modul (唔知有無寸字), 跟住就開始唔明講咩.
ray421 發表於 2010-3-26 23:26:26 | 只看該作者
因為都想玩埋mini-z..所以想知清楚有無一隻控可以玩哂....
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 modul (唔知有無寸字), 跟住就開始唔明講咩.
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:32:28 | 只看該作者
係未4pk+一個接收,就玩到...有時見到d post 話要 ...
ray421 發表於 2010-3-26 23:25

先要知道既係唔同廠商用既2.4G system都有少少唔同
而呢個唔同係令到唔同廠商之間既控/接收唔可以互換黎用(至少我所見係咁)
所以基本上2.4G係同廠控跟同廠接收,否則係用唔到既

而Mini-z本身既2.4G system係用KO propo
本身Mini-z自己都有一個system,唔同1/10用既
而果set system只可以俾可換module既控用(你出去KWS見到Mini-z既2.4G set,有硬天線既係俾控用)
而4PK係原生內置式2.4G,冇得就咁換發射module
即係話係用唔到係Mini-z上面

要一隻控玩哂,用EX - 10啦
alvis425 發表於 2010-3-26 23:33:15 | 只看該作者
2枝分別非常之大
dennis_wong 發表於 2010-3-26 23:27

.....咁請問分別在於...??
memberbilly 發表於 2010-3-26 23:34:37 | 只看該作者

cheap控同靚控有咩分別? 唔洗問,用過你就知
用過4 pk,  其他果d咩  2 pl  3 pm   ex5  dsx3r  通通都係垃圾
人地收得咁貴,剩係隻接收都貴過成套2pl 一定有原因
玩車最基本有d 野係冇得慳  servo 同  控   之後 esc  電   最尾係犘打同車架
隻sevo唔得     你車架幾靚犘打幾快都冇用
memberbilly 發表於 2010-3-26 23:35:34 | 只看該作者
.....咁請問分別在於...??
alvis425 發表於 2010-3-26 23:33

分別在於人地轉到彎,你轉唔到彎
alvis425 發表於 2010-3-26 23:36:46 | 只看該作者
分別在於人地轉到彎,你轉唔到彎
memberbilly 發表於 2010-3-26 23:35

!重點!!! 咁就明哂!!
memberbilly 發表於 2010-3-26 23:43:36 | 只看該作者
回復 40# alvis425

知唔知點解人地轉到你直衝? 知唔知點解阿貴咁快??
你地交換車玩下你就知
ray421 發表於 2010-3-26 23:50:01 | 只看該作者
咁ex-10同4pk 邊隻好d,同function分別?排除話玩唔玩到minz-z 的因數
alvis425 發表於 2010-3-26 23:52:46 | 只看該作者

回復 41# memberbilly

所以都有意5月尾換過枝..
而家枝控 較個SERVO點都係差少少先行到直線
好似4PK 可以較到小數點後 其實係咪可以?
Noir.KAZE 發表於 2010-3-26 23:54:37 | 只看該作者
咁ex-10同4pk 邊隻好d,同function分別?排除話玩唔玩到minz-z 的因數
ray421 發表於 2010-3-26 23:50

其實差唔到好多應該
都係跟一埋新手唔明/唔識/唔會用到既功能
但係Futaba本身既FASST system跳頻覆蓋範圍大
理應少d機會俾人jam

你自己有冇拎過上手,又或者睇過下外型之類?