RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: cattlekcm
收起左側

終於買到碳纖板

hhxhkuroro 發表於 2010-7-12 06:35:24 | 顯示全部樓層
i will go someday so i saved....
totimothy 發表於 2010-7-20 13:02:16 | 顯示全部樓層
回復 1# cattlekcm
thx a lot
It is really useful
Diner 發表於 2010-8-12 01:52:21 | 顯示全部樓層
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-10 22:51:48 | 顯示全部樓層
回復 29# chacha
chacha c-hing, 如果要cut彎位應該點做! 請指教..
RC881 發表於 2010-9-10 23:14:16 | 顯示全部樓層
原來以前的甘兆記不是close, 只是搬左...不過仲改埋名
一直搵碳纖板, 但聽好多c兄講都話close左, 昨天去開 ...
cattlekcm 發表於 2010-4-2 09:42 AM

C兄想問你 , 普通纖維板是否全部都係黑色?
vvti 發表於 2010-9-11 01:53:36 | 顯示全部樓層
C兄想問你 , 普通纖維板是否全部都係黑色?
RC881 發表於 2010-9-10 23:14

普通纖維板是否全部都係黑色?不是的,還有白色可供選擇......
RC881 發表於 2010-9-11 10:20:51 | 顯示全部樓層
普通纖維板是否全部都係黑色?不是的,還有白色可供選擇......
vvti 發表於 2010-9-11 01:53 AM

C兄 , 唔該晒
chacha 發表於 2010-9-11 14:31:59 | 顯示全部樓層
回復  chacha
chacha c-hing, 如果要cut彎位應該點做! 請指教..
chiwingedwinlo 發表於 10/9/2010 22:51

我會將彎位多餘部份 CUT 走,用銼慢慢執返圓
RC881 發表於 2010-9-13 20:43:03 | 顯示全部樓層
今日去買左一塊黑色普通纖維板 , size 12x 51cm , 2mm厚 , $70 用來DIY小件, 不太適合用來DIY 遙控車底板 , 因為普通纖維板 比碳纖板重些少
Shole 發表於 2010-9-15 01:25:53 | 顯示全部樓層
我想問下ching
做底板既碳纖板用幾厚?
同埋1k 3k 有咩分別
Thanks
 樓主| cattlekcm 發表於 2010-9-16 08:55:12 | 顯示全部樓層
今日去買左一塊黑色普通纖維板 , size 12x 51cm , 2mm厚 , $70  用來DIY小件, 不太適合用來DIY 遙控車底板 ...
RC881 發表於 2010-9-13 20:43

呢塊係佢預先cut定果塊....我第一次去買$50, 然後出左呢個post.....
可能就係多人問....我無幾耐之前去要$70, 最終我無買到....加左40%, 就係因為多人去左 ....只有讚老闆真識做生意~
sniper 發表於 2010-9-16 09:03:15 | 顯示全部樓層
真係賣貴左好多,有時原廠碳底版都係差小小,計落唔洗自己攪重有著數
633_482 發表於 2010-9-16 09:22:28 | 顯示全部樓層
各位cut碳纖板就要小心cut出嚟嘅dust,痴落皮膚到就好似俾玻璃粉拮入肉咁,又痕又痛,要用牛皮膠紙慢慢痴返啲微粒出嚟。吸咗入肺就好大鑊,口罩,護眼罩同保護衣物唔少得,碳纖維條邊好似刀咁利,自己小心啦
chacha 發表於 2010-9-16 20:24:38 | 顯示全部樓層
回復 52# sniper

除非造特別形狀,如果唔係,都係買返制成品
chacha 發表於 2010-9-16 20:26:38 | 顯示全部樓層
回復 51# cattlekcm

我之前買一大一細,都唔過一百,加左價
RC881 發表於 2010-9-16 20:39:38 | 顯示全部樓層
呢塊係佢預先cut定果塊....我第一次去買$50, 然後出左呢個post.....
可能就係多人問....我無幾耐之前去 ...
cattlekcm 發表於 2010-9-16 08:55 AM

我買果塊普通纖維板 , 原本賣開幾多錢, 我都唔清楚 , 所以佢係唔係加左價我都唔知 , 不過都好正常ge , 做生意都係為求財 , 自由市場唔怪得佢 , 最緊要自己比錢之前認為價錢是否接受 , 大家同意嗎?
我買黎都係DIY做自行設計的改裝件 , 唔係照原裝底板copy去cut多一塊的, 自己只得線鋸及電鑽 咁簡單工具 , 好難可以準確cut出一塊拍得住原裝廠出的底板 , 都係閒來的時候貪過引 , 搵d搞作咁解姐
 樓主| cattlekcm 發表於 2010-9-17 08:56:00 | 顯示全部樓層
我買果塊普通纖維板 , 原本賣開幾多錢, 我都唔清楚 , 所以佢係唔係加左價我都唔知 , 不過都好正常ge , 做 ...
RC881 發表於 2010-9-16 20:39

絕對同意, 所以當我知道佢加左咁多之後, 我就無買走人....哈哈
見第一塊$50用得差唔多, 經開想買多塊看門口.....所以反正不是一定要用, 那就不買了

師兄你真好心機, cut 塊底板真係唔易, 我都係同你一樣得d簡單工具....我只用來cut 出面買唔到既改裝件, 或是cut一些唔駛咁準確既組件
RC881 發表於 2010-9-17 16:48:07 | 顯示全部樓層
絕對同意, 所以當我知道佢加左咁多之後, 我就無買走人....哈哈
見第一塊$50用得差唔多, 經開想買多塊看 ...
cattlekcm 發表於 2010-9-17 08:56 AM

C兄所講的 >>>[我只用來cut 出面買唔到既改裝件, 或是cut一些唔駛咁準確既組件] , 絕對同意x2
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-17 19:38:53 | 顯示全部樓層
今曰買了一塊黃色普通纖維板size30cm x 50cm ---$175. 跟RC881兄買的差吾多$$.
RC881 發表於 2010-9-17 20:11:34 | 顯示全部樓層
今曰買了一塊黃色普通纖維板size30cm x 50cm ---$175. 跟RC881兄買的差吾多$$.
chiwingedwinlo 發表於 2010-9-17 07:38 PM

C兄你買果塊纖維板size大過我果塊好多 , 我塊只係12 x 51cm=612cm平方 $70 , 你果塊係30 x 50cm =1500cm平方 $175 , 但如果計番每平方cm的成本 , 我塊係$0.114379/cm平方 , 你塊係$0.116666/cm平方 , 價錢真係差不多 , 遲d可能買多塊細size少少的 1.5mm厚纖維板