RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2480|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想問下有冇其他牌子既gyro好似KDS 出果個Flymentor 3D既效果?

Billybob 發表於 2010-4-18 09:02:35 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下有冇其他牌子既gyro好似KDS 出果個Flymentor 3D既效果架?
係米即係叫做三軸陀螺儀?elevator及roll都會自己平衡到.....因為我以為gyro只對尾部有反應.....
有冇其他牌子做到呢個效果架?唔駛有埋CCD傳感器既鏡頭都可以架~
Flymentor 3D :
http://www.youtube.com/watch?v=cmQ6TKEIS9w&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=WOeRCTbI6lc&feature=related

Thank you
 樓主| Billybob 發表於 2010-4-20 04:13:28 | 只看該作者
其實我係新手好奇想問下呢個問題....係米因為其實所有gyro都做到還是無其他gyro做到所以無人回應呢?
zifu 發表於 2010-4-20 10:09:10 | 只看該作者
全世界有多款,只是他最平
asaq-wong 發表於 2010-4-20 13:18:57 | 只看該作者
Helicommand 做到呢個效果, much more lighter than KDS 出果個Flymentor 3D, but much more expensive...around $4xxx~5xxx.
sunnyip 發表於 2010-4-20 21:51:09 | 只看該作者
我覺得呢D好晒錢...除非你追求像真..要好定好定...
玩電直油直...一係唔裝...  一係就flybarless... 無啦啦整舊呢D...好晒錢
 樓主| Billybob 發表於 2010-4-21 05:47:23 | 只看該作者
多謝大家答覆!
原來仲有其他廠出,我本來覺得kds出呢件野已經好貴....原來佢係最平架嗱........
我都明白識玩電直既都覺得佢無咩用.....因為隻手都好熟練....但係如果新手轉玩大機會唔會快上手D呢...還是會累佢一世呢?
想玩450,又覺得佢好大隻好大壓力,4G6又好似品質問題多多...有冇師兄比到意見我?THANK YOU VERY MUCH!
joecheung 發表於 2010-4-21 17:24:25 | 只看該作者
450係細機,有人教,好快上手,徐非佢專科教抄機。
sunnyip 發表於 2010-4-22 00:07:15 | 只看該作者
sunnyip 發表於 2010-4-22 00:08:01 | 只看該作者
唔係全世界都玩3D架
Caoyi 發表於 2010-4-21 12:52

你誤會晒 haha
Kolosun 發表於 2010-4-22 11:08:04 | 只看該作者
搖控模型的玩意是在於過程,玩既時候好玩就繼續玩囉,有進步慢慢升呢咁先正!要佢定晒咁我玩咩?
除非有特別用途啦!!
新手用咗佢Hov哂,咁你學D乜呀?唔通就可以學cup機??
sunnyip 發表於 2010-4-22 20:29:18 | 只看該作者
這位師兄, 如果只是在面前hov機, 當然作用唔係好明顯
手好快可以自己修正, flymenter ...
Caoyi 發表於 2010-4-22 00:13

=) 搖控模型的玩意是在於過程, 你skip左, 無左基本功..真係冇得玩=)

你話AP係咪Autopilot?, FPV 係航拍?

你睇睇Flymentor 個CCD眼~ 飛高少少都冇用~ KDS既staff都confirm左.
只  係   for   新    手    易   D   hover   (youtube有)
咁有咩用-.-? 裝左等於識hover?

FPV永遠都係2米~3米左右hover??
Autopilot 只係玩hover=.=?

我係一個航空迷, 我有玩flight sim, 同埋去airline玩下simulator
都知autopilot 唔只係hover咁簡單

而係需要FMC/MCDU(飛行電腦), GPS(全球定位), NAV(Navigation)..

唔通用千幾蚊...買舊野淨係hover=.=?.... 既學唔到野..又傷自己銀包呀!
sunnyip 發表於 2010-4-22 20:32:10 | 只看該作者
多謝大家答覆!
原來仲有其他廠出,我本來覺得kds出呢件野已經好貴....原來佢係最平架嗱... ...
Billybob 發表於 2010-4-21 05:47

450唔駛怕~ 真係好定...玩得電直預左會炒~ 450 parts 唔貴.  4G6仲貴!

用左佢快上手就唔會, 因為你根本唔識hover, skip左個步驟~...
累你一世呀 =))
zifu 發表於 2010-4-22 22:50:49 | 只看該作者
450都怕..91油機怎去飛呀
如在新界西部,我免費教你起飛
sunnyip 發表於 2010-4-22 23:01:20 | 只看該作者
450都怕..91油機怎去飛呀
如在新界西部,我免費教你起飛
zifu 發表於 2010-4-22 22:50

zifu~ 你都係新界西呀~? 平時有冇飛呀
sunnyip 發表於 2010-4-23 01:35:09 | 只看該作者
唉, for your reference,
AP= Aerial Photography
FPV= First Person View
CCD係for 低空position mode  ...
Caoyi 發表於 2010-4-23 01:02

你要用錢我唔可以阻止你

同埋呢到係講緊一個新手想用黎學飛
"但係如果新手轉玩大機會唔會快上手D呢...還是會累佢一世呢?"

唔會快上手, 會累一世 =)
車尾警報/鏡頭呢D, 我認同有用.. 但而家好似係遙控直昇機= =

我話呢D咁既輔助係唔會幫到你學習hover, 你裝左會累你..

你唔好咁啦~ 無人說用左 = 學識hov機
係講 用左 =/= 學識hov機...

stop就最好啦 smile
都係hobby而已, 所以我唔想大家咁晒錢~
咁有錢買呢舊野返黎既話不如慳番D錢買原廠機啦
Brian086 發表於 2010-4-23 01:56:44 | 只看該作者
你要用錢我唔可以阻止你

同埋呢到係講緊一個新手想用黎學飛
"但係如果新手轉玩大機會唔會快上 ...
sunnyip 發表於 2010-4-23 01:35

車尾警報/鏡頭係保安???唔係丫嘛....泊車用架= ="
上面兩位咁搞笑...
A說:"誰說用左佢等於學識hov機"
B說:"你唔好咁啦~ 無人說用左 = 學識hov機"
呵呵, 晚安
zifu 發表於 2010-4-23 02:08:49 | 只看該作者
回復 16# sunnyip

間中
 樓主| Billybob 發表於 2010-4-23 05:46:53 | 只看該作者
yes sir!!
咁多師兄師傅比意見,獲益良多,多謝大家不厭其煩抽時間回覆,答覆及意見詳盡忠言,多謝
我明白係要時間及經驗(炒機)先有好技術,至於呢舊野....唔諗囉~