RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2047|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

幫新手選機

raymond-chun 發表於 2010-5-23 18:30:34 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我想問一下 , 新手想開始玩直昇機 , 一set=1000上下 , 單機吾知幾多
心目中有--> CB180D , CB180Z , CB100 (可以幫補上價?我不知價)
控用WK-2402
心目中想買一部20CM , 加一部 40-50CM 共2部直昇機(分先後 , 前後約1個月)

求救!! 請各位師兄出手相助
(初玩直昇機 , 有咩需要買? 新手起落架? 充電器?)

''CB180Z 大約多少$  ?
chungyin1232000 發表於 2010-5-23 23:56:03 | 只看該作者
lama 2......夠定
gary213 發表於 2010-5-24 07:42:50 | 只看該作者
lama 2......夠定...但feel不像單槳
cb100...在室內放會好D
CB180Z...冇記錯係最新...CB180D升級版
華科爾大都是全套,(有充電機),我覺要多買兩,三舊電+新手起落架
初玩直昇機,要有一D基本知識--->這樣就安全又省錢
其實師兄可以先玩吓SIM先

以上之我見,如有不足請見諒
joecheung 發表於 2010-5-24 13:33:08 | 只看該作者
先去附近d聚會,認識多d,知道邊d機襟抄,邊d機零件難買,黑店等資料,非常重要。
tcf2010 發表於 2010-5-24 14:36:54 | 只看該作者
你可以先買CB100玩下HK$1000左右,有了經驗後再考慮買4G6S HK$2000左右,因為此機選用2801控8通道有利以後再升級玩其他機種.
兩者電池都是用3.7V 600mA不用再買,用2801控可以控CB100.
blackson 發表於 2010-5-24 16:50:27 | 只看該作者
lama 2 (雙槳) or solo pro (單槳), ~$500
 樓主| raymond-chun 發表於 2010-5-24 16:51:12 | 只看該作者
我都想先買SIM學下玩+平日無聊玩
但想問下----(小弟無知= =)
要幾錢? D 程式上網好似有 , 但現在冇控玩SIM?
那一種控可以玩到SIM??  OR 是程式+控一起買?
 樓主| raymond-chun 發表於 2010-5-24 16:52:41 | 只看該作者
CB180Z是想可以出街玩的
吾知得吾得呢?
kcchan 發表於 2010-5-24 21:04:01 | 只看該作者
It is better to start with 450 unless you really have a tight budget or you don't want to go further in this hobby. You save a lot of time and money.

I strongly recommed beginners to consider 450. Bigger rc helis are relatively much easier to fly, particularly in windy condition.
 樓主| raymond-chun 發表於 2010-5-24 23:40:33 | 只看該作者
SOR..其實450係咩?= ='''形號?
fffguy 發表於 2010-5-25 00:11:35 | 只看該作者
450 係好大隻果d, 室內基本上玩唔到!
kevinlam2010 發表於 2010-5-25 02:54:36 | 只看該作者
CB180Z 可以帶出街玩 .
Billybob 發表於 2010-5-25 09:12:03 | 只看該作者
搵個sim玩下先,(未買機既就上網買個sim連控,WK-2402控好似比華科爾block左,玩唔到sim既)睇下自己係米真係有興趣玩及有冇能力玩到6CH既機~
CB100都係一個好開始黎既(佢係4CH),但只限室內,玩樂性一流;
CB180室外少風都玩到(佢係4CH),大風就會越吹越高,越吹越遠....yahoo好似有人放,買黎炒下學下都低既....;
450(佢係6CH),其實應該係遙控直昇機既基本開始,不過因為大家都係玩過百幾蚊既玩具直昇機先進入呢個遙控直昇機世界,所以你會覺得佢好大架同好覆雜...
依你所講,你買機既次序都定好左啦,祝你玩得開心!
就正如上面既師兄所講,買多幾舊電同練習架啦!
Billybob 發表於 2010-5-25 09:23:20 | 只看該作者
充電器就買個三百蚊咁上下既鋰電差機,你玩乜玩具都有用!
fffguy 發表於 2010-5-25 22:16:36 | 只看該作者
 樓主| raymond-chun 發表於 2010-5-26 16:40:59 | 只看該作者

有人可以報下CB180Z 大約幾錢一套?
jasonjhe 發表於 2010-5-27 14:14:20 | 只看該作者
$1895 but beware no parts~~
 樓主| raymond-chun 發表於 2010-5-27 16:18:15 | 只看該作者
CB 180 Z 要$1895 !?
上網找到約1280的 , 是機價?