RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: silvernet35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

往事只能回味

truckman 發表於 2010-7-5 23:00:04 | 只看該作者
回復 100# chacha

中記好多好野
chacha 發表於 2010-7-5 23:09:13 | 只看該作者
回復 101# truckman

早十五、六年前去,重有好多好野,不過當時邊會哂錢買 D 舊野
prodanny 發表於 2010-7-5 23:28:26 | 只看該作者
小弟第一副高達模型, 1:144高達, 就係呢度買, 當時要$30...
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-6 01:28:56 | 只看該作者
回復 96# keio80
約二十年前o係北角村附近有間模型舖,有冇ching記得...................

除了中記外,還有英華。
馬輝 發表於 2010-7-6 09:47:55 | 只看該作者
馬輝記得的係除左大家講的中記(馬輝細個都住個頭,到中記執之前都唔知留左幾多腳毛同買路錢)

記得仲有一間在碼頭個邊的RC店
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-6 11:04:24 | 只看該作者
回復 105# 馬輝
馬輝記得的係除左大家講的中記(馬輝細個都住個頭,到中記執之前都唔知留左幾多腳毛同買路錢)

記得仲有一間在碼頭個邊的RC店............

恆年行於二零零一年因北角村遷拆而搬到附近經營,但不久傳聞該老闆已千古,新店我只去過一次,不知現況如何 !
IS520 發表於 2010-7-6 11:20:35 | 只看該作者
樓主 所講既 恆年行..."新店", 應該係講 錦屏街 店,  依家唔洗再去喇, 因為 "結業" 好耐囉。

樓主| silvernet35 發表於 2010-7-7 00:30:05 | 只看該作者
回復 107# IS520

話說在八十年代末,位於柯士甸道與近廟街交界〔尖沙咀警署斜對面〕,有一間頗具規模的 RC 店,
名字好像叫香模型超級市場,該店並由偉高模型陳偉德先生主理,
但該店生命週期卻短暫,照計論人力、物力、財力與市場經驗方面,它均實力雄厚,因此它的結業至今仍使我百思不得其解 ? ? ?
chacha 發表於 2010-7-7 02:22:09 | 只看該作者
偉高模型,有個奇怪現象,開親分店 D 分店都做唔長,除師兄提及呢間,重有窩打老道消防局對面,都曾經開過一間分店,不過一兩年就結業,除左依家專賣飛機0個間,前身開黎係雙星專門店,可能當時剛羅雙星代理0黎,要做大佢,之後先至轉賣飛機,呢次都算做得長
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-8 01:48:49 | 只看該作者
回復 109# chacha
偉高模型,有個奇怪現象,開親分店 D 分店都做唔長,除師兄提及呢間,重有窩打老道消防局對面,都曾經開過一間分店,不過一兩年就結業,除左依家專賣飛機0個間,前身開黎係雙星專門店,可能當時剛羅雙星代理0黎,要做大佢,之後先至轉賣飛機,呢次都算做得長 ...............

陳生 & 陳太非常勤力,每事皆親力親為,偉高模型於九龍城之時,
他倆皆一同打理店務,問價找陳太,技術指導搵陳生,
當時與鄰店福利模型莊氏夫婦真是鬥得難分難解。
而福利大小姐則於放學後返回店內溫習功課兼助其雙親料理店務,
還記得她當時穿白色之校裙,白色的大衣領上帶有藍色粗間條,遠看有點兒像水手般,
光陰似箭、歲月如梭,轉眼間現已成為漂亮商界女人。
chacha 發表於 2010-7-8 02:24:33 | 只看該作者
回復 110# silvernet35

師兄…你都係老前輩喎,不過九龍城寨時,我去福利多過偉高,可能係福利兼賣模型關系,還記得我都係0係福利開始接觸到日本模型離誌
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-8 03:48:10 | 只看該作者
回復 111# chacha
師兄…你都係老前輩喎,不過九龍城寨時,我去福利多過偉高,可能係福利兼賣模型關系,還記得我都係0係福利開始接觸到日本模型離誌...........

於該段期間,我好多好都想買,但因缺 $ $ $ 關係,
所以成日望住個廚窗都得個睇字,重睇到口水都流埋,正式搞搞震 !無幫親 !
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-10 03:41:17 | 只看該作者
回復 112# silvernet35

更正及道歉:

福利模型其東主應為方氏夫婦。謝謝 !
intelhk 發表於 2010-7-10 13:21:01 | 只看該作者
回復  chacha
偉高模型,有個奇怪現象,開親分店 D 分店都做唔長,除師兄提及呢間,重有窩打老道消防局對 ...
silvernet35 發表於 2010-7-8 01:48

what a pity, I have not seen their daughter that time or  I can date her and get more discount for model parts. he he !
JOEJO 發表於 2010-7-10 22:30:17 | 只看該作者
記得以前 路德圍 興記 門口買氣槍多..
馬輝 發表於 2010-7-11 00:15:06 | 只看該作者
記得以前 路德圍 興記 門口買氣槍多..
JOEJO 發表於 2010-7-10 22:30

門口擺晒氣槍感覺上更"典型香港模型店"

不過呢類模型店已經買少見少
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-11 12:29:59 | 只看該作者
回復 115# JOEJO
記得以前 路德圍 興記 門口買氣槍多........

於路德圍還有李記玩具模型,開業較興記還早,但興記較專業,
它價錢平過興記兼童叟無欺,故其門如市,
我少時也惠顧不少,有些至今還是 New in The Box
李記由老闆夫婦與女兒主理,屬家庭式作業,近似早期福利,
雖然李記旺丁旺財,但在七十年代末不知何故結業,
當時我還以為它搬遷了,所以四處訪尋,轉眼間至今已三十年 !
colgatent 發表於 2010-7-25 01:06:53 | 只看該作者
回復 117# silvernet35

小弟初到貴境,請各位多多指教‧
 樓主| silvernet35 發表於 2010-7-25 14:03:22 | 只看該作者
七十年代荃彎區還有嘉明電業,該東主非常好人,我童年時經常找他幫忙,

如飛輪內孔太細要鑽大、鑼絲滑角開不到、Motor 座改位等等,

他可能見我是孩童,故不收取分文,

現回想實感激不盡 !Thanks ! Thanks ! Thanks ! Thanks ! Thanks ! Thanks !

據聞他是德昌模型的門徒,而德昌的女店東也和善得很,還有宇宙模型也是樂於助人〔活像劉德華廣告〕謝謝 !

相對而言,現在的模型店現實得很,

淨買 Car Kit 唔買啤令、噴油或電池等,塊面黑過鑊底,膠袋都唔比個,恨不得你唔買,

可能是賺得少關係,難怪常言道:香港人情紙咁薄 !
mkevin 發表於 2010-7-25 23:57:19 | 只看該作者
回復  chacha
偉高模型,有個奇怪現象,開親分店 D 分店都做唔長,除師兄提及呢間,重有窩打老道消防局對 ...
silvernet35 發表於 2010-7-8 01:48

I remembered that my secondary school was nearby those shops, it took 20 minutes walk. One of my classmates, who is a famous actor now, making funny show, bought his 1st 1:8 on road nitro car from Fook Lei.