RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4882|回復: 35
打印 上一主題 下一主題
收起左側

各位70後師兄入黎講下你第一架係咩車又有咩趣事

advox 發表於 2010-8-6 20:16:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

我第一架係草蜢,無記錯的話係$375蚊,當年新入手..7成唔係草蜢就皇蜂..
跟住第2架老豆買比我..2手hilux (細轆山豬),500大元,果時無錢玩3ch就用隻舊servo裝去波箱位
用手較快慢波^^ 果時完全唔識錫車d 灰电又义到壞晒(用個唔識自動cut的"star"牌橙色义機)
跟住就用7.2v电打橫塞入個防水倉用....
跟住中一定中ニ入左架Optima Mid Custom Special ,金油壓..low低,再改911売..f40売....
mid係玩得最耐最多最有感情..
totoro 發表於 2010-8-6 21:53:29 | 只看該作者
我第一架車,都係 草蜢.
不過,買既時候只係$175 0.0 荃灣興記買既...........27年前既事嚕
gimsink 發表於 2010-8-6 23:14:53 | 只看該作者
My first car was Fire Dragon, white pig, mechanical speed control, Sanyo 1200mah NiCD, Futaba control unit ( forgotton model# ), maybe 25yrs ago,  but I am not 70 後師兄 bor,
係 60 後 !!
 樓主| advox 發表於 2010-8-7 00:38:21 | 只看該作者
totoro :175!!甘平!!哈哈..我記得果陣皇蜂貴20定30蚊
gimsink :60後^^ 我下次post d我未玩車以經出左d車上黎..你一定認得^^
甘你地有無去果欄隔條街果間模型鋪?
我記得佢display有個自動轉盤,上面仲有架"碎石機"..不過5知幾時執左lu..
totoro 發表於 2010-8-7 22:13:42 | 只看該作者
回復 4# advox

我買左冇耐先出 黃蜂
    俾多少少,個後懸掛好好多.仲跟540摩打.....諗番都笨
bigbigboy 發表於 2010-8-7 22:52:27 | 只看該作者
我第一架車草蜢買$175 果時無錢買遙控。手推一年後賣左lu.
跟住第2架就買皇蜂$230
yuenchitat 發表於 2010-8-8 05:43:09 | 只看該作者
frog 果時3舊幾水
totoro 發表於 2010-8-8 17:54:15 | 只看該作者
回復 7# yuenchitat

青蛙 好跳到不得了,
    果是係依家大圍泳池個位,成塊大爛地,仲有天然飛台.好多人抬埋水電,快叉線.係果度玩
ericlam 發表於 2010-8-8 18:03:59 | 只看該作者
黃蜂 second hand about $180
黎小雞 發表於 2010-8-9 13:33:26 | 只看該作者
我都係草蜢仔,升中一老豆買既(86年)係九龍城城市買$195,啤鈴都無加全完裝槍控,電池,全套都買咗一千元多開心呢!
longman0072 發表於 2010-8-9 15:49:09 | 只看該作者

我好遲先玩......99年尾 TA03F+ EVO5 body, 差唔多最後一代3前3後速機變 .......

當年Dry 車700左右
 樓主| advox 發表於 2010-8-9 17:59:44 | 只看該作者
果時d令類d同學仔就玩有把槍果架迷彩^^
633_482 發表於 2010-8-10 11:40:11 | 只看該作者
第一架係孖星wild whilly + Futaba magnum junior,之後就Kyosho 4wds progress同gallop,mugen 12仔,停咗冇玩差唔多10年,再買就係associated RC10T2同T3,控就咁多年來都係用支cheap cheap magnum junior.
kit1938 發表於 2010-8-10 14:53:43 | 只看該作者
Frog ,AYK NX101.ABC (果架平路車唔記得乜野 model), etc ........控用KO的 ex1,2  & Sanwa 的 machine A.
不過都係覺得架 Frog好玩 D,處處都玩得,我今年頭果時先再有機會買番部復刻版!用嚟回味吓!
flormond 發表於 2010-8-11 09:01:15 | 只看該作者
小獵犬(仲要係二手) + ACOMS 鎗控

之後就....
Optima (後來仲改o左皮帶)
CAT XLS
PB Mustang
Optima mid
Ultima
smallpig668 發表於 2010-8-11 09:50:57 | 只看該作者
青蛙,草猛,AYK4wd12仔,YZ834B,麼頓台年代。
wingky 發表於 2010-8-11 10:14:45 | 只看該作者

(廿年前)...軍車, fox, 959, ayk radiant....(廿年之後)..... tamtech gear, optima mid, turbo optima, original ultima, gold tub rc10 , rere-grasshopper, mini-Z awd, tt01。 玩來玩去都係廿年前d車, 無進步過
csk209 發表於 2010-8-11 12:29:25 | 只看該作者
我都玩過
honda_vtec 發表於 2010-8-11 14:18:28 | 只看該作者

My first car AYK Baffalo with Futaba (forgot model) control with 360L motor.

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
racart 發表於 2010-8-11 15:10:03 | 只看該作者
回復 19# honda_vtec

都好好玩架,係唓時都好快.