RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: CHI310
打印 上一主題 下一主題
收起左側

請問拖頭裝新燈.....

Q-pet 發表於 2010-8-20 13:04:59 | 只看該作者
你指一個燈位出4粒燈呀..
無問題..如果你用串聯既話..D燈會暗D..
但你用並聯既話每粒燈就一樣咁光..
我個時指係試個一個位出4粒燈..但用串聯
Barry28 發表於 2010-8-20 13:05:03 | 只看該作者

我接觸新燈咁耐, 好彩冇中毒身亡, 因為冇銀兩 !!
dazesin 發表於 2010-8-20 14:36:49 | 只看該作者
你指一個燈位出4粒燈呀..
無問題..如果你用串聯既話..D燈會暗D..
但你用並聯既話每粒燈就一樣咁光..
我個 ...
Q-pet 發表於 2010-8-20 13:04

串聯並聯會唔會令新燈加重負擔而燒架 ?
Q-pet 發表於 2010-8-21 11:04:38 | 只看該作者
串聯並聯會唔會令新燈加重負擔而燒架 ?
dazesin 發表於 2010-8-20 14:36

你本身一個插位都出兩粒燈..已經係串聯啦..
但我無試個拖好多粒燈..
一陣燒左未大鍋
我通常插..抵燈4粒..大燈4粒..太陽檔兩粒...指揮燈8粒..
殺車兩粒..倒波燈兩粒...無啦~"~
js 發表於 2010-8-21 19:05:17 | 只看該作者
唔好諗啦買啦..., 新燈係拖頭的靈魂, 未接觸過可能會問值唔值呀, 貴過架車, 但一接觸過就一定中毒錢亡...
...
有勇冇謀 發表於 2010-8-18 15:10

我都係咁話,忍左好耐冇買,因新燈價錢可以買多架車,但youtube見得多ching玩,最後都忍唔住買左。不過就有點後悔,點解咁遲先買
dazesin 發表於 2010-8-22 00:06:44 | 只看該作者
咁我唯有等奧單神解答....><
odaan 發表於 2010-8-22 01:42:13 | 只看該作者
咁我唯有等奧單神解答....>
dazesin 發表於 2010-8-22 00:06

........ 點解關我事 ??

我一向好錫架生 , 明知佢頂唔順 , 我會裝隻 3V Relay 駁腳 , 之後就算裝 11.1V CREE 都唔會傷新燈
Jazz_Wan 發表於 2010-8-22 04:40:11 | 只看該作者
回復 27# odaan

奧單哥哥, 可否講解下點樣用RELAY, 用佢有咩好處呀, 幾時會用到呀??
dazesin 發表於 2010-8-22 19:23:29 | 只看該作者
........ 點解關我事 ??

我一向好錫架生 , 明知佢頂唔順 , 我會裝隻 3V Relay 駁腳 , 之後就算裝 11 ...
odaan 發表於 2010-8-22 01:42

哈哈,我等到啦!
不過唔明點樣用呀 ... 神的啟示太深/..\
odaan 發表於 2010-8-22 22:15:11 | 只看該作者
回復  odaan
奧單哥哥, 可否講解下點樣用RELAY, 用佢有咩好處呀, 幾時會用到呀??
Jazz_Wan 發表於 2010-8-22 04:40

點解你用手指按個掣 , 就可以控制部 升降機 ??

首先你要明白 relay 係乜
網上圖文並茂 , 好過我講一千字
cx104 發表於 2010-8-23 00:21:27 | 只看該作者
哈哈,我等到啦!
不過唔明點樣用呀 ... 神的啟示太深/..\
dazesin 發表於 2010-8-22 19:23

奧單兄有講過
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=175974
dazesin 發表於 2010-8-23 11:59:01 | 只看該作者
點解你用手指按個掣 , 就可以控制部 升降機 ??

首先你要明白 relay 係乜
網上圖文並茂 , 好過我講一 ...
odaan 發表於 2010-8-22 22:15

奧單兄 :
係咪咁樣呀即係 ?

dazesin 發表於 2010-8-23 12:10:18 | 只看該作者
有無方案可以唔洗用tlu01 啊 ?
odaan 發表於 2010-8-23 15:39:31 | 只看該作者
奧單兄 :
係咪咁樣呀即係 ?

有錯請指點,謝謝
同埋我係咪應該買7.4v既 ?

p.s : led果個係串 ...
dazesin 發表於 2010-8-23 11:59

做乜要裝 TLU 01 ?????

新燈燈線駁去 Realy 磁圈 , relay 開關直接去電池搭去 LED , 加適量電阻 / 串聯 LED 降壓(其實都係保護 LED 唔好燒) 就得喇

總之驚駁得 LED 多 , 整燒新燈 , 就用燈線黎做信號 , 去控制一組可以有較高負載既電路
用左 relay , 你鐘意一次過著 100 粒 LED , 甚至著摩打都得 (只要你舊電頂得住既話)
有勇冇謀 發表於 2010-8-23 16:07:22 | 只看該作者
奧單兄 :
係咪咁樣呀即係 ?

有錯請指點,謝謝
同埋我係咪應該買7.4v既 ?

p.s : led果個係串 ...
dazesin 發表於 2010-8-23 11:59

駁多幾粒燈都搞到咁複雜....
dazesin 發表於 2010-8-23 16:11:30 | 只看該作者
因為我唔識駁電阻 同串聯果d= =
唔計我個tlu01,.用法岩嗎- -? 哈哈
dazesin 發表於 2010-8-23 16:12:26 | 只看該作者
Relay 磁圈?會唔會太近魔打 / speaker而唔work架 ?
有勇冇謀 發表於 2010-8-23 16:19:39 | 只看該作者
回復 37# dazesin
唔會, relay 通電會產生磁性而做出開關效果, 如果你特登用強力磁石痴實影響佢另計....
dazesin 發表於 2010-8-23 16:24:28 | 只看該作者
我以為..魔打同speaker 舊磁石會唔會令relay唔 work添,哈哈
謝謝...勇兄!

奧單神...聽講你果粒車頭led 係1w果d...咁果d用唔用到relay做架 ?同埋架車會唔會裝唔到 ?
dazesin 發表於 2010-8-23 16:38:45 | 只看該作者
我搵到隻led係
20000mcd
Operation Voltage: 3.2V - 3.6V
Reverse current (uA): Less than 30uA
# Max Power Dissipation: 80mw
# Max Continuous Forward Current: 30mA

就咁串聯係新燈出, 得唔得架 ?會唔會原裝光d??我想換左比原裝光既燈呀