RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: courel500
打印 上一主題 下一主題
收起左側

My F103GT

觀星是答案 發表於 2006-8-6 00:16:35 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-5 23:38 發表

aska , 唔係 asak
我先用 cut 鉗 cut 左先 , 再用 cutter 批 , 淨番少少用銼 !

haha, 串錯字, 唔好火
我都 cut o左隻 servo 耳仔, 不過仲係有條白色痕
gary 發表於 2006-8-6 00:53:37 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-5 23:23 發表

我諗都比人掃得7788啦 , 因為我估好多人同我一樣 , 搵唔到 tamiya , 所以焗住用佢 ,
你試下去創星睇睇有無 , 無就......

3Racing好差架??支持下香港制做啦~
tiger1 發表於 2006-8-6 08:52:26 | 只看該作者
I have 3Racing chassis. Not bad.
 樓主| courel500 發表於 2006-8-7 09:08:45 | 只看該作者
哈哈 ! 尋晚終於獻出佢既初夜啦 , 感覺上幾好 , 都可以操控到 , 唔太難玩 !
至於個 setting 都唔錯 , 同大家分享下先 , 油壓油我用雙星 200 度 soft 油 ( 紅色 ) , 內拍用 2 孔 , 放到最長 ( 無加介子缩短油壓行程 ) , 彈弓用比油車用個隻 ( Ex-Hard ) , 查查方面用 30000 度油 , 其他同原裝一樣 ! 呔用 sorex 32R + 雙星藍色膽 ( 中性 ) !
可能尋晚個場唔乾淨關係 , 成日都鏟到D樹支樹葉 , 希望下星期六晚會好D啦 !

jackychan 發表於 2006-8-8 00:45:03 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-7 09:08 發表
哈哈 ! 尋晚終於獻出佢既初夜啦 , 感覺上幾好 , 都可以操控到 , 唔太難玩 !
至於個 setting 都唔錯 , 同大家分享下先 , 油壓油我用雙星 200 度 soft 油 ( 紅色 ) , 內拍用 2 孔 , 放到最長 ( 無加介子缩短 ...

thx for sharing
觀星是答案 發表於 2006-8-8 00:49:54 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-7 09:08 發表
至於個 setting 都唔錯 , 同大家分享下先 , 油壓油我用雙星 200 度 soft 油 ( 紅色 ) , 內拍用 2 孔 , 放到最長 ( 無加介子缩短 ...

非常好, 星期六抄你個 settings 去玩
20d 發表於 2006-8-8 01:13:39 | 只看該作者
剛剛我都響平台試左我架F103GT
Tamiya TZ 23Tmotor
04齒 104:23
頭37 尾32 綿呔
架車好快直路行唔到全速(街磚地)
下次去試下立青地
Jackson 發表於 2006-8-8 13:37:09 | 只看該作者
Waa...the body is really really beautiful
madlax 發表於 2006-8-8 21:42:37 | 只看該作者
觀星你都買左我架tt01唔洗玩拉(=o=)幾錢?
jackychan 發表於 2006-8-9 12:26:20 | 只看該作者
禽日係天水圍試車,有明顯大細彎,跟原裝setting車身太低,建議調番高d先落場玩,最後連支尾軸都整斷埋
Mobility 發表於 2006-8-9 12:48:16 | 只看該作者
原帖由 jackychan 於 2006-8-9 12:26 PM 發表
禽日係天水圍試車,有明顯大細彎,跟原裝setting車身太低,建議調番高d先落場玩,最後連支尾軸都整斷埋

Any Photo............????.........你大炒????????

有人試車甩尾軸基米.............當場甩lok..............
jackychan 發表於 2006-8-9 12:57:20 | 只看該作者
原帖由 Mobility 於 2006-8-9 12:48 發表

Any Photo............????.........你大炒????????

有人試車甩尾軸基米.............當場甩lok..............

今晚先影相,唔係抄大鑊,只係諗住check check份珠差時扭開粒4mm鎖帽就"pak"一聲斷左,奉勸大家鬆果粒鎖帽要小心d,又唔見$90(買個條碳軸)
Mobility 發表於 2006-8-9 13:34:43 | 只看該作者
原帖由 jackychan 於 2006-8-9 12:57 PM 發表

今晚先影相,唔係抄大鑊,只係諗住check check份珠差時扭開粒4mm鎖帽就"pak"一聲斷左,奉勸大家鬆果粒鎖帽要小心d,又唔見$90(買個條碳軸)

我知何解!!!

你當初安裝時上4mm鎖帽上得太緊(你的珠叉是不是亦很緊?) ,

尾軸全無空間, 玩快摩對尾軸壓力太大, 當你一鬆鎖帽就立刻斷!

下一次, 當你再裝尾軸時, 你可以買一粒媽星壓力bearing($2x-30). 代替鎖帽前的2片介子同銀色金钃圈.

唔明請問.......
 樓主| courel500 發表於 2006-8-9 21:48:04 | 只看該作者
原帖由 Mobility 於 2006-8-9 13:34 發表

我知何解!!!

你當初安裝時上4mm鎖帽上得太緊(你的珠叉是不是亦很緊?) ,

尾軸全無空間, 玩快摩對尾軸壓力太大, 當你一鬆鎖帽就立刻斷!

下一次, 當你再裝尾軸時, 你可以買一粒媽星壓力bearing($2x-30) ...

不唔係連個 2 塊介子都用埋咩 ?
問過創星 ,佢話粒壓力bearing只係代替前面個粒bearing咋喎 !
 樓主| courel500 發表於 2006-8-9 23:30:36 | 只看該作者
又加多左少少野啦 !
另外將Servo推桿放左係下面 , 因為放係上面太斜啦 , 之後成架車又抹下油 !
mark999hk 發表於 2006-8-9 23:33:33 | 只看該作者
原帖由 courel500 於 2006-8-9 11:30 PM 發表
又加多左少少野啦 !
另外將Servo推桿放左係下面 , 因為放係上面太斜啦 , 之後成架車又抹下油 !

look great
 樓主| courel500 發表於 2006-8-9 23:41:36 | 只看該作者
原帖由 mark999hk 於 2006-8-9 23:33 發表

look great

唉...都仲爭一塊 , 但係買佢好似好唔抵 ! $7x
PRiNCe 發表於 2006-8-9 23:44:52 | 只看該作者
wow, i like your car sooo much.....i also want your car sooo much do you already have all the option parts avaliable
 樓主| courel500 發表於 2006-8-9 23:47:39 | 只看該作者
其實都係分開左兩次買 !
觀星是答案 發表於 2006-8-10 01:04:18 | 只看該作者
我 o個架 F103 同你架 F103 好似姊妹車 o甘, 差唔多樣