RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3686|回復: 27
打印 上一主題 下一主題
收起左側

Futaba FF10CAG 2.4g

mkevin 發表於 2010-10-12 23:28:56 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
Hi C Hing,

Can you tell me Futaba FF10 CAG suitable for playing truck as I have an interest to play ?

Thanks a lot
有勇冇謀 發表於 2010-10-12 23:48:49 | 只看該作者
SURE, one c-hing using 10ch to play.
rabbitmomo 發表於 2010-10-12 23:55:30 | 只看該作者
10C 先大把野玩, 我用8仔都唔夠用 !
 樓主| mkevin 發表於 2010-10-13 09:35:29 | 只看該作者
回復 2# 有勇冇謀

thank C hing. I am planning to join your club.
eleung838 發表於 2010-10-14 16:56:57 | 只看該作者

請問師兄用幾多ch. 接收?

Can Futaba FF10CAG 2.4g work with the MFU-01?

Because I use Futaba 9C and 8Ch. receiver 2.4g, but can not with with MFU-01.
有勇冇謀 發表於 2010-10-14 17:30:51 | 只看該作者

Can Futaba FF10CAG 2.4g work with the MFU-01?

Because I use ...
eleung838 發表於 2010-10-14 16:56

FF9 得呀...
eleung838 發表於 2010-10-15 00:22:24 | 只看該作者
回復 6# 有勇冇謀

What is FF9?
rabbitmomo 發表於 2010-10-15 00:29:39 | 只看該作者

Because I use ...
eleung838 發表於 2010-10-14 16:56

我原裝隻 R6008HS 係用唔到新燈, 因為係新制式, 我最後要買返隻R617FS先用到新燈!
   而下面勇兄講o既FF9 應該係講緊 FM 接收而唔係2.4G, 係可以用到新燈的。

FF10CAG 我就真係唔知, 因為我無用, 亦CHECK唔到鬼佬網有講
有勇冇謀 發表於 2010-10-15 00:42:03 | 只看該作者
7c, 8c 2.4g 都有 師兄用到新燈喎....
rabbitmomo 發表於 2010-10-15 01:08:58 | 只看該作者
7c, 8c 2.4g 都有 師兄用到新燈喎....
有勇冇謀 發表於 2010-10-15 00:42

勇兄, 我相信你講2.4G o既 8C 應該係講緊 8FG
    http://www.futaba-rc.com/radios/index.html
    (from Futaba official website)
    因為原裝 8FG 個接收係 R6008HS, 係對唔到新燈, 個情況同4FY跟o個隻 R2004GF 一樣, 不停死火, 不停重覆撻車, 一邊指輝無o左等等
    除非轉左個接收做R617FS, 就可以用8FG, 因為佢可去MODE度由MULTI轉做7CH, 就可以用到7CH 接收。

而7C當然用到新燈, 因為原裝跟返唻以經係 R617FS 接收了。
eleung838 發表於 2010-10-15 02:10:51 | 只看該作者
勇兄, 我相信你講2.4G o既 8C 應該係講緊 8FG

(from Futaba official website)
     ...
rabbitmomo 發表於 15/10/2010 01:08

同意!

我就是有上述情況 當用 9C with 8 ch. receiver 對唔到新燈

當用 9C with 7 ch. receiver 就對到新燈了
有勇冇謀 發表於 2010-10-15 11:57:20 | 只看該作者
o...明白, 即主要係個接收問題, over 7 ch 就唔得喇...thx c-hing
馬輝 發表於 2010-10-15 12:02:51 | 只看該作者
如果咁講,7CH以下任何行FASST系統的接收可以同任何FUTABA 2.4G控配對?
kwcgary 發表於 2010-10-15 13:25:13 | 只看該作者
回復 13# 馬輝
我諗意思係控與接收只可向下兼容,唔可向上兼容。
rabbitmomo 發表於 2010-10-15 13:45:01 | 只看該作者
o...明白, 即主要係個接收問題, over 7 ch 就唔得喇...thx c-hing
有勇冇謀 發表於 2010-10-15 11:57

係呀勇兄 !
rabbitmomo 發表於 2010-10-15 13:52:06 | 只看該作者
如果咁講,7CH以下任何行FASST系統的接收可以同任何FUTABA 2.4G控配對?
馬輝 發表於 2010-10-15 12:02

其實FUTABA WESITE 已好清楚列o左個表講 FASST 任何ch o既控可對應o既 RX, 如下:

登錄/註冊後可看大圖

(資料來源: http://www.futaba-rc.com)

並實我懷疑係咪寫住 FS尾既RX就可以對應新燈! R606FS, R607FS, R617FS 已經知道肯定可以, 而R6008HS 就唔得。
    我反而最想知 R616FFM 同 R6014HS 唔知得唔得 !
3.0turbo 發表於 2010-10-15 21:04:15 | 只看該作者
我用緊10C,新燈組係用到既...但有D功能係我用唔既..例如轉唔到去上落架MODE..
可能我未SET好...不過係用到正常
rabbitmomo 發表於 2010-10-15 21:27:16 | 只看該作者
我用緊10C,新燈組係用到既...但有D功能係我用唔既..例如轉唔到去上落架MODE..
可能我未SET好...不過係用到 ...
3.0turbo 發表於 2010-10-15 21:04

係? 咁你係用邊一個接收?
eleung838 發表於 2010-10-15 23:58:58 | 只看該作者
可能我未SET好...不過係用到 ...
3.0turbo 發表於 15/10/2010 21:04

請問用那一隻接收?
有勇冇謀 發表於 2010-10-16 01:14:37 | 只看該作者
多謝 師兄解決了我 ff9 轉2.4g後用唔到新燈問題...thx thx