RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

539444 發表於 2012-4-5 18:09:18 | 只看該作者
搞到我都想買一部~
bigbears 發表於 2012-4-6 19:01:23 | 只看該作者
我部SAKURA S 差少少砌好,但未買電子野..請C hing可否介紹下[with price]..
電變: [Buy 60A or 120A 好...V3剛出..V2 是否值得買呢]
SERVO:
MOTOR:
BATTERY:
com1010hk 發表於 2012-4-7 03:18:06 | 只看該作者
com1010hk 發表於 2012-4-4 22:53
現在玩頭直,尾牙差,
camber 前後各- 3
前Toe-out 3度

有冇師兄可指教下??
Tam 發表於 2012-4-7 12:39:23 | 只看該作者
現在玩頭直,尾牙差,
前Toe-out 3度

Camber -3度太多了. 條呔內側會好快玩完. 玩膠呔最好在-1至-2.
前Toe-out 3度 太大. 0.5至1.5. Toe-out大,會在overspeed入彎時多d彎, 但在彎心時少d彎(推頭).
我覺得ss車架有d問題, 用硬彈弓會推頭甩尾+反車. 我發覺用軟彈弓和硬anti-roll bar會好走好多
TRF油壓兩孔,試過用40度油太硬. 35度都OK. 會試25度

現在我在JV SETTING. 順TRACK大約跑14秒. 我是用vds body, seting跟 touring body有d不同
油壓TRF M車
前後油壓油: 35度
前後油壓孔: 2孔
前後硬彈: tamiya M車 黃色
前油壓架位: 1 (用油壓最橫果個位)
後油壓架位: 3
前後CAMBER: -1
前toe out: 0.5
後toe in: 3度, (RF碼-0.5, FF碼+30)
前後Anti-roll bar: 1.4mm
trye: sorex 36 or 32. top中insert. 唔用呔水
前差速: 300000度
後差速: 2000度
motor: 4.5t
esc: 120a hobbywing
gear ratio: 8.2:1
roll center: 0mm(無加roll center adjust片)
前車高: 5mm
後車高:5.5mm
前downstop: 6mm (裝呔後再調droop到3mm)
後downstop: 5mm (裝呔後再調droop到4mm)
車仔同學會 發表於 2012-4-7 13:59:20 | 只看該作者
現在玩頭直,尾牙差,
前Toe-out 3度

3度
kelvin2626 發表於 2012-4-7 14:16:09 | 只看該作者
Tam 發表於 2012-4-7 12:39
Camber -3度太多了. 條呔內側會好快玩完. 玩膠呔最好在-1至-2.
前Toe-out 3度 太大. 0.5至1.5. Toe-out ...

想問下隻殼係邊到買?
bitmap 發表於 2012-4-7 19:11:31 | 只看該作者
回復 Tam 的帖子

GOOOOD setting!
Tam 發表於 2012-4-8 00:15:14 | 只看該作者
com1010hk 發表於 2012-4-8 00:48:23 | 只看該作者
前Toe-out 3度 太大. 0.5至1.5. Toe-out ...

多謝教授
請問前後DWONSTOP係幾多
彈間龍二 發表於 2012-4-8 02:00:10 | 只看該作者

請問師兄..呢隻殼唔會頂油壓架嗎??
bigbears 發表於 2012-4-8 02:04:10 | 只看該作者
有無Ching 可以講解下camber setting 同toe in /out 對行車的影響?
Tam 發表於 2012-4-8 02:07:52 | 只看該作者
com1010hk 發表於 2012-4-8 00:48
多謝教授
請問前後DWONSTOP係幾多

前車高: 5mm
後車高:5.5mm
前downstop: 6mm (裝呔後再調droop到3mm)
後downstop: 5mm (裝呔後再調droop到4mm)
Tam 發表於 2012-4-8 02:11:51 | 只看該作者
彈間龍二 發表於 2012-4-8 02:00
請問師兄..呢隻殼唔會頂油壓架嗎??

是會有小小頂油壓架. 我cut了兩個小長方孔給前油壓架, 但唔cut都可以.
Tam 發表於 2012-4-8 02:46:46 | 只看該作者
bigbears 發表於 2012-4-8 02:04
有無Ching 可以講解下camber setting 同toe in /out 對行車的影響?

- camber 多d會有較高咬地力, 但- camber太多會使車呔內側損耗太快.條呔好快玩完. 為了多d咬地力而放耐用性, 我覺得不值得. 所以我會看車呔損耗而調camber,盡量車呔內外損耗一至.一般以-1度開始.

kelvin2626 發表於 2012-4-8 04:28:42 | 只看該作者
Tam 發表於 2012-4-8 00:15
http://www.rcmart.com/colt-m1141-200mm-body-porsche-962c-p-32079.html?cPath=438_876

需要改装才可以装嗎?
我有一只類似的殼 但須介頭油壓位....
這殼是否比TOURING有更多下壓力 但咁轉?
kelvin2626 發表於 2012-4-8 04:30:31 | 只看該作者
kkchung 發表於 2012-4-4 14:10
令外我建議先裝好 A 臂和後碼才裝波箱座之後會好裝些。

請問SAKURA ZERO 能否装上TAMIYA 三節堒?
chukachun 發表於 2012-4-10 13:52:39 | 只看該作者
各位玩開sakura s zero的師兄,小弟有一事請教,我都唔明做乜我部車會咁鬼大聲同嘈,有乜方法可以令到部車冇咁嘈,我依家行緊120a,5.5T,齒比7.6 mod

真的十分希望有師兄提供幫忙
fatyip 發表於 2012-4-10 16:48:04 | 只看該作者
回復 chukachun 的帖子

會唔會摩打同大減裝得唔好?我試過原來個摩打座拗左,換左金屬無事...
chukachun 發表於 2012-4-10 17:06:13 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2012-4-10 18:31:14 | 只看該作者
檢查齒輪有沒有變形,摩打齒係咪48p, 距離有沒有錯