RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

tsfai 發表於 2012-7-12 11:49:06 | 只看該作者
Ching,
How to wash new bearings with motor cleaner - just spary and wipe away?
What else can be used to do the same job? Thanks a lot.
tommy9571 發表於 2012-7-12 16:20:39 | 只看該作者
請問ching 說明書第一頁既 M4x1.5 O-ring(4) 是否一個黑色細膠圈黎?
搵吾到其他一樣size既圈 但裝左落去又轉得好似好吾順 thx
kkchung 發表於 2012-7-13 01:57:50 | 只看該作者
tommy9571 發表於 2012-7-12 16:20
請問ching 說明書第一頁既 M4x1.5 O-ring(4) 是否一個黑色細膠圈黎?
搵吾到其他一樣size既圈 但裝左落去又 ...

是放在Bag1 內,這橡膠 O-ing 穿進牙差柸後是會較緊,這裡及外殼放 O-ring 位置也雖要加上ASSO 綠油會較好。
tommy9571 發表於 2012-7-13 22:32:41 | 只看該作者
ok thank you so much!!
liongoryeah 發表於 2012-7-14 11:19:02 | 只看該作者

想問一下咁多位師兄~~~用HW套35A-sl 配 9T(4300kv)應該配什麼齒比?我而家用緊22t摩打齒(6.91),可以再用大少少嗎?
另外想問,我而家用緊頭直,尾牙(原裝2000油),覺得好難入灣(大油左少少會推頭得好勁,少左油又會甩),應該可以點樣再set好d?之前試過減尾downstop 好左少少,但係都係要收到好慢入彎先唔推頭
我既setting如下
teampower 36r呔 , 5mm鋁6角
camber 頭-1 , 尾-2
頭toe out 1 , 尾toe in 2
車高 頭5mm , 尾5mm
downstop 頭5mm , 尾 4mm
原裝油壓,車身左右已做平衡,所有搖臂活動自如同已攝介子
thx~~~~~~~~~~
同埋有冇師兄可以講下你地o係jv o既setting 比大家參考下~~~thx~~~~

pokapi 發表於 2012-7-14 15:40:21 | 只看該作者
35a不適易太大的齒比,會BBQ
即使是你現在所用的摩打同齒比,如果長時間行駛都會有BBQ的危險
liongoryeah 發表於 2012-7-14 16:19:58 | 只看該作者

回復 pokapi 的帖子

咁我要SET好彎D先得喇~~~請問此車用頭直的話在JV應該點SET??
有冇師兄都係用頭直跑JV,可以分享下SETTING嗎?
THX~~~~~~~~
諗住option摩打座...應該換直立式摩打座定定zero個金屬一體化摩打座?
因為好似話直立式摩打座要改反帶 thx so much!
想問下如果換左窄版 諗住電架用返魔術貼 但係點可以頂住舊電唔俾佢左右郁(阻住皮帶)??
thx
cyberkohk 發表於 2012-7-16 13:32:49 | 只看該作者
ZERO S 用 XI 轉向唔改反帶裝唔裝到 . THX
cl65amg 發表於 2012-7-16 15:11:42 | 只看該作者
回復 cyberkohk 的帖子

當然可以!不過個電架要執一執
kkchung 發表於 2012-7-16 21:40:54 | 只看該作者
㊣ 發表於 2012-7-15 21:37
想問下如果換左窄版 諗住電架用返魔術貼 但係點可以頂住舊電唔俾佢左右郁(阻住皮帶)??
thx

http://kkchung.pixnet.net/blog/post/30636538

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
回復 kkchung 的帖子

正!唔該晒kk sir
hydrogen9999 發表於 2012-7-16 22:41:18 | 只看該作者
請教一下改左反帶其實有什麼好處? thanks!
kkchung 發表於 2012-7-17 21:29:30 | 只看該作者
hydrogen9999 發表於 2012-7-16 22:41
請教一下改左反帶其實有什麼好處? thanks!

初期反帶出現主要原因是把電子器材推向中線來平行較輕的鋰電池重量。當然不同電子器材及電池其重量和分佈也不同,雖要按你的情況去作出改動。
家浩 發表於 2012-7-17 22:00:41 | 只看該作者
玩開tt01
現剛玩 szero
車好像好大聲
是否正常
hydrogen9999 發表於 2012-7-17 22:33:31 | 只看該作者
家浩 發表於 2012-7-17 22:00
玩開tt01
現剛玩 szero
車好像好大聲

唔正常,zero 可以好靜
家浩 發表於 2012-7-17 23:07:40 | 只看該作者
唔安馬達好靜
一安家車支支聲
tommy9571 發表於 2012-7-17 23:45:20 | 只看該作者
請問各位ching 如果我用原裝大減齒,35a好盈 9t無刷...我應該用幾多犘打齒 我而加用緊21t齒..請問岩岩...總系覺得間車去吾到快...
kkchung 發表於 2012-7-18 03:03:14 | 只看該作者

很久前用過這 4300KV 約用 5.7齒比左右,你可按不同情況約用 24~25T 跑跑看那合適。情況按玩的賽道是雖要起動力或高些極速來加減齒比。
Sakura  ZERO Gear Ratio Chart - Final Drive:
http://www.3racing.hk/manuals/gear%20ratio_p1.pdf

令外電變 4.Punch 可調整啓動加速反應,及 9.Timing 可調整馬達更快。不過越快溫度越高,要按行走情況而變化。