RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

kkchung 發表於 2011-2-6 12:57:48 | 只看該作者

原廠膠伺服桂有前後(出入)可變來用,頂2樓板便用用短那邊收伺服。如果還頂著把底板收伺服桂用後2號孔位便可。
kkchung 發表於 2011-2-6 13:20:02 | 只看該作者
岩岩SET完車又去玩,,
唔知點解用殼玩架車超甩..唔用就比較咬地 (我係球場玩)
另外向前行算係行到直線,反而 ...
YC春 發表於 2011-2-5 22:36

唔知點解用殼玩架車超甩..唔用就比較咬地 (我係球場玩)  <----即是說你這車殼特性是甩尾,而你車子未為這車殼去做好設定。

另外向前行算係行到直線,反而向後完全行唔到...(向後轉彎...) <---- 向後行變成尾輪轉向時車子會變得極敏感,只要車頭有設定不平均或轉向設定不好向後行會更明顯出現。
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:11:06 | 只看該作者
新手一問:
請問這車原裝車呔可以係咩場地度用?
可否係JV場用?
TH.X
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:15:26 | 只看該作者
這車用什甚車殼會比較冇咁甩尾?
TH.X
kkchung 發表於 2011-2-6 19:44:09 | 只看該作者
新手一問:
請問這車原裝車呔可以係咩場地度用?
可否係JV場用?
TH.X
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:11

原裝車呔只給 RS540 這類入門低動力時用。JV場較用呔很利害,暫時我只建議看地面溫度選用Sorex 32R ~ 40R 呔。
kkchung 發表於 2011-2-6 19:51:17 | 只看該作者
這車用什甚車殼會比較冇咁甩尾?
TH.X
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:15

可以這樣想:如不是很極端反應的車殼,一般不會極甩尾。只是車子設定和車殼是否合適。

車殼可選 PROTOform 的 DNA 2、LTC-R、Mazda Speed 6、R9-F 、East Coast Bodies Tune 的 M-Speed-6 spec09 等等等等許多也可。
faiwong23 發表於 2011-2-6 19:56:07 | 只看該作者
TH.X
非常感謝你的答覆!!
ringlecheng 發表於 2011-2-7 12:34:30 | 只看該作者
請問各位ching 會唔會好似我咁,個saver 上左 ”ball啲” 后, 已經high servo 殼呢. 都仲未上膠頭. 係9551 servo.
ringlecheng 發表於 2011-2-7 12:36:51 | 只看該作者
請問各位ching 會唔會好似我咁,個saver 上左 ”ball啲” 后, 已經high servo 殼呢. 都仲未上膠頭. 係9551 servo.
ringlecheng 發表於 2011-2-7 12:38:10 | 只看該作者
9551 / star star saver
ming0622 發表於 2011-2-7 23:29:11 | 只看該作者
請問各位ching 會唔會好似我咁,個saver 上左 ”ball啲” 后, 已經high servo 殼呢. 都仲 ...
ringlecheng 發表於 2011-2-7 12:36

你有無裝圓形果舊servo saver??
fung2010 發表於 2011-2-7 23:32:30 | 只看該作者
新手請問各位
我部S前后牙差, 係JV場走是不是用前單向會好一點?
彈弓怎配搭較合適?
ming0622 發表於 2011-2-8 10:40:45 | 只看該作者
有d問題想請教
我部ss zero 點解向前果陣會偏右行? 係邊度出左問題??
ringlecheng 發表於 2011-2-8 10:59:26 | 只看該作者
回復 1251# ming0622

你有無裝圓形果舊servo saver?? <<< 請問係邊舊呢??
 樓主| Evo5 發表於 2011-2-8 13:47:02 | 只看該作者
請問各位ching 會唔會好似我咁,個saver 上左 ”ball啲” 后, 已經high servo 殼呢. 都仲 ...
ringlecheng 發表於 2011-2-7 12:36 PM

你離個係咩saver?咁短嘅!買番原裝look果隻,
ringlecheng 發表於 2011-2-8 14:51:41 | 只看該作者
回復 1256# Evo5

你離個係咩saver?咁短嘅!買番原裝look果隻<<

我而家lee 只係 double star saver.
我無好認真咁度個lee 只同 原裝個只 個size 係咪一樣. 今晚番去試下先.
ching 你家用原裝個只係唔high 既??
200sxsr20 發表於 2011-2-8 15:03:36 | 只看該作者
新手請問各位
我部S前后牙差, 係JV場走是不是用前單向會好一點?
彈弓怎配搭較合適?
fung2010 發表於 2011-2-7 23:32

前單向只會令架車更易甩尾,用頭直或頭牙差用500k油就定好多
GARY^^ 發表於 2011-2-8 15:09:26 | 只看該作者
回復 1249# ringlecheng

因為轉向杯已頂到c座, 所以servo裝左上車唔會轉到咁大角度, 唔怕hi到servo殼
ringlecheng 發表於 2011-2-8 15:29:34 | 只看該作者
回復 1259# GARY^^

因為轉向杯已頂到c座, 所以servo裝左上車唔會轉到咁大角度, 唔怕hi到servo殼<<<<

明白, 今晚試下先,.
tak12754 發表於 2011-2-8 21:12:34 | 只看該作者
我都入左一架
有貨嗎