RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: Evo5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[車輛專區] 3Racing Sakura S ZERO 玩家專區

大野 發表於 2011-5-2 23:59:22 | 只看該作者
終於砌起哂

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

個人感受:
老實講之前爬哂文, 以為真係好難砌(第一版).
點知一d都唔難, 可能我求其啦.
起碼我用支舊批(EDS)都冇事.
全程咩都冇執過, 係用磨機磨尾差個底版位,
+介子攝差速. 用星星灰膠頭(存貨).
又可以上JV喇
星野一義 發表於 2011-5-3 00:07:48 | 只看該作者

如你上JV玩;個齒比就要快返喇~!
大野 發表於 2011-5-3 00:30:06 | 只看該作者
回復 星野一義 的帖子

差緊電, 明晚JV試下先
回復 大野 的帖子

請問師兄攝差速用咩size介子?
kkchung 發表於 2011-5-3 01:44:45 | 只看該作者
㊣ 發表於 2011-5-3 01:24
回復 大野 的帖子

請問師兄攝差速用咩size介子?

10x12mm 便可。
ccwong 發表於 2011-5-3 10:11:26 | 只看該作者

10x12mm
kkchung 發表於 2011-5-3 12:18:12 | 只看該作者
大野 發表於 2011-5-3 13:53:27 | 只看該作者
回復 ccwong 的帖子

對. 10x12, 即內直徑10mm外直徑12mm, 內有 0.1, 0.2, 0.3mm厚度.
lingchic 發表於 2011-5-5 17:26:19 | 只看該作者

HI! 咁岩我都一切咗架新 !!

登錄/註冊後可看大圖
大野 發表於 2011-5-5 22:24:42 | 只看該作者
回復 lingchic 的帖子

試左車未? 我上JV相當好走, 但係我覺得都要補少少野. 我會買金屬大減個座, 416尾帶, 防傾桿...等等.
683 發表於 2011-5-6 00:37:46 | 只看該作者
我終於選擇左,好心急想快D砌!
OzAndy 發表於 2011-5-9 21:34:57 | 只看該作者
有冇Ching 有以下情況:
車已改頭直, 3 racing 頭直軸option parts
將車放檯上, 架空架車, steering 全右或全左下, full 雞. 車6 好唔隱定, 起震,好似hi 到野咁, 如果車6正中時(唔扭軑) , 冇事,好隱定.
用8.5t motor, 23 motor teeth, final gear ratio 6.61

直軸件應該冇問題, 因為除下車6 任何角度空轉, 一的問題都冇, 好隱定
車6 亦冇hi到野, 因為換左6mm offset 既6 都系咁.
是否全左/右轉動下,因不對稱, 引起振動? 因為直軸, 兩輪冇得自己調節?

因懶改回牙差試, 不過應冇這情況.

sleepyleung 發表於 2011-5-9 22:48:21 | 只看該作者
大野 發表於 2011-5-5 22:24
回復 lingchic 的帖子

試左車未? 我上JV相當好走, 但係我覺得都要補少少野. 我會買金屬大減個座, 416尾帶, ...

你廣果D我都買過啦你最好用就係X ray的81大牙啦
g679654 發表於 2011-5-9 22:49:49 | 只看該作者
車呔高轉時有無異常呀?車呔癡得好唔好?四條呔都震定其中一再見條?小弟有過相同況,在JV問過D Ching原來車呔癡唔好!我都剛學會痴車呔(唔好笑我,我是新手一名)努力學習中…
OzAndy 發表於 2011-5-9 23:00:39 | 只看該作者
回復 g679654 的帖子

""有冇Ching 有以下情況:
車已改頭直, 3 racing 頭直軸option parts
將車放檯上, 架空架車, steering 全右或全左下, full 雞. 車6 好唔隱定, 起震,好似hi 到野咁, 如果車6正中時(唔扭軑) , 冇事,好隱定.
用8.5t motor, 23 motor teeth, final gear ratio 6.61
直軸件應該冇問題, 因為除下車6 任何角度空轉, 一的問題都冇, 好隱定
車6 亦冇hi到野, 因為換左6mm offset 既6 都系咁.
是否全左/右轉動下,因不對稱, 引起振動? 因為直軸, 兩輪冇得自己調節?
因懶改回牙差試, 不過應冇這情況. ""

唔系呔的問題, 呔痴得好實. 又唔系那種高轉因離心力令呔皮發脹的問題
系整個呤連呔起震
racingwu 發表於 2011-5-11 23:32:28 | 只看該作者

正常!!!!!
smallwhite1234 發表於 2011-5-12 01:42:17 | 只看該作者
左右 steer 太盡頂狗骨, 試下 set 番細少少, 會好D
jayS.A 發表於 2011-5-13 23:07:40 | 只看該作者
呢架車既皮帶就左用返3自己出果d...有冇其他牌子?>
thomas1112hk 發表於 2011-5-14 11:46:52 | 只看該作者
Ching用平衡桿,普遍會用幾硬呀,1.5 1.4 1.3 1.2? 我諗1.3 都ok啦?
Noir.KAZE 發表於 2011-5-14 11:55:45 | 只看該作者
OzAndy 發表於 2011-5-9 23:00
回復 g679654 的帖子

""有冇Ching 有以下情況:

車頭個轉向杯唔頂住個c座就ok
最主要原因出係萬向度,但係唔代表係支萬向出左問題
係本身2節既萬向都有咁既問題