RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: ASARO
打印 上一主題 下一主題
收起左側

JEEP硬殼+scx10(己完成)

樓主| ASARO 發表於 2011-3-6 14:19:29 | 只看該作者
回復 20# peter7

buy in ebay
tommy_2011 發表於 2011-3-6 15:21:48 | 只看該作者
好正
聶風 發表於 2011-3-7 21:02:13 | 只看該作者

我都係玩緊這個 hard shell 喎,玩到殘晒

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
聶風 發表於 2011-3-7 21:16:56 | 只看該作者
唔知樓主會唔會出來玩車?
左右後鏡最好可以摺埋,好似我架車咁,因為一翻車倒後鏡係首當其衝斷硬
rover901 發表於 2011-3-7 21:38:59 | 只看該作者
wow, i like it
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-8 00:11:33 | 只看該作者
回復 24# 聶風
我都係見到ching玩呢個殼,先整個番來玩下.
我好少去你地的party,可以話係未去過.
後鏡方面,我有時間先燒頭尾bumper同防滾架
聶風 發表於 2011-3-8 13:14:06 | 只看該作者
有無多D 相?想睇下你點cut沙板
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-8 20:06:16 | 只看該作者
有無多D 相?想睇下你點cut沙板
聶風 發表於 2011-3-8 13:14
其實都係亂cut
聶風 發表於 2011-3-8 20:40:24 | 只看該作者
沙板螺絲坑用 putty 填平了?還是 cut 晒沙板再用其他野造返?
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-8 21:28:46 | 只看該作者
用 putty 填平了
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-8 21:51:50 | 只看該作者
回復 29# 聶風
Ching 你枝避震機係咪100mm?
kelvin6a23 發表於 2011-3-8 22:20:50 | 只看該作者

其家putty=畢地??係咪姐係玩鋼彈個D??
   乜唔怕水架咩??
聶風 發表於 2011-3-8 23:47:10 | 只看該作者
回復  聶風
Ching 你枝避震機係咪100mm?
ASARO 發表於 2011-3-8 21:51

頭擔用 102mm 雙弓彈油壓,應該係你架車果支
頭尾用晒雙弓彈油壓上斜爬石架車會側得好勁,所以尾擔用了較硬的 scx10 膠油壓
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-9 00:18:34 | 只看該作者
頭擔用 102mm 雙弓彈油壓,應該係你架車果支
頭尾用晒雙弓彈油壓上斜爬石架車會側得好勁,所以尾擔用了較 ...
聶風 發表於 2011-3-8 23:47

ching 你個枝係咪係路途道買?我個枝係RC4WD既110mm,呢枝避震彈弓硬好多!應該夠力撐起車身連防滾架...
聶風 發表於 2011-3-9 09:09:35 | 只看該作者
ching 你個枝係咪係路途道買?我個枝係RC4WD既110mm,呢枝避震彈弓硬好多!應該夠力撐起車身連防滾架...
ASARO 發表於 2011-3-9 00:18

撐起車身連防滾架當然夠力,但我地D 車 MOTOR 係縱置,所以上斜爬石時扭力會另重量偏向一邊
不過齌  talk 都不及實際要出來玩
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-9 11:33:39 | 只看該作者
撐起車身連防滾架當然夠力,但我地D 車 MOTOR 係縱置,所以上斜爬石時扭力會另重量偏向一邊
不過齌  tal ...
聶風 發表於 2011-3-9 09:09

CHING你應為我齊talk?
都係既,都係你識,我唔識家啦!
我玩Offroad唔係專家,唔通你係?
係就講D說服人既說話!
唔係講(實際要出來玩)我部車新淨,唔代表我部車係報景版!
玩車跟本就唔需要分高底既,邊個新手邊個老手,邊個有錢邊個無錢
個個都話自己係大師傅,玩得耐唔代表你識晒
所謂學無前後,達者為先
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-9 11:39:42 | 只看該作者
係就講D說服人既說 ...
ASARO 發表於 2011-3-9 11:33

不過我都末變做(達人)費事同你勞氣
聶風 發表於 2011-3-9 13:39:21 | 只看該作者
係就講D說服人既說 ...
ASARO 發表於 2011-3-9 11:33

我係想講我架車有扭埋一邊的問題,而我架車同你架車的車陣,機械佈局唔同,我唔可能一口咬定你架車都有同樣問題。
我覺得 我地 一直在 forum reply來reply去咁 齌talk 法係唔會有完滿答案,所我建議樓主攞架車去山行一轉先,睇下有無地方需要改進。
至於要何改進,我就比唔到專家級建議你,要問專家先知

以我換尾避震為例,我就係因為玩左幾次,SET左好多次架車都係扭埋一邊,最後換尾避震再試,情況係好左好多,但都係有少少扭。我架車唔行過山我都唔知有問題。如果係專家就唔洗行咁多冤枉路。咁可能你係專家唔洗行冤枉路啦...

一直都講緊架車,我唔明何解你會覺得我串你...
因為我個 reply 而令到樓主唔高興真係唔好意思... 囉...
 樓主| ASARO 發表於 2011-3-9 20:40:31 | 只看該作者
我係想講我架車有扭埋一邊的問題,而我架車同你架車的車陣,機械佈局唔同,我唔可能一口咬定你架車都有 ...
聶風 發表於 2011-3-9 13:39
關閉

你架車機械佈局雖然我唔知你個部係RC4WD定還是係祖國版,但係用到Jeep wrangler長陣硬殼,你部車輪距一定係13寸/330mm
相入面部Gelande輪距都係283mm
我部車係同你個部係唔同,禁點呀?唔通我要囉出黎同你比較?由始至中,我無講過部車避震有問題,只不過好其,
見到你部車既高度,就想問下你用緊祖國個枝102mm避震得唔得...夠唔夠力!
我無話你串我囉!
set車呢家野,邊個話你聽,一定要行山先set到呀!
我就唔係專家,不過我聽完你禁講,唔通set架車就走去行山?
仲有,如果連一D基本知識都無,禁講咩setup!
冤枉路我都行過!禁你用左幾多錢行冤枉路?
個個都係禁講架(唔知呀!買番去試下先啦)有個名叫xxxxx999999最興架啦!
同,你唔駛同我講唔好意思,你都唔知我係咩人,我無需要係你地面前show off我識D咩!
呢個討論區D人最鐘意Show off,我知你唔係個D人,所以真係唔駛唔好意思囉
達人 發表於 2011-3-9 21:43:32 | 只看該作者
冷靜啲.......
小弟睇完個post覺得聶風兄只係玩呢隻車呢隻殼所以比小小意見你姐,小弟唔覺得聶風兄唔係串ASARO兄既.....
小弟都覺得聶風兄講得岩既係真係要出去玩先知部車有咩要改進.....
玩得慢爬既其實個個都寫得洗錢既,冇話買野多小就代表勁......
玩慢爬真係要經驗換成果既,冇達者為先.....慢爬係冇止景既......
RC4WD都係大陸做既.....但冇一定話大廠好定山齋廠好既......