RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: timchan
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想tl-01轉細彎

skyrobber 發表於 2006-8-19 17:27:00 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-19 09:41 AM 發表

我以上嘅發言,引起閣下不便或冒犯大家,在此說聲:「對不起」。
多謝你!多謝各位師兄解答,小弟感激不盡!
我係玩室外籃球場地下嘅,架車個servo係3003,前油壓,係彈簧,前硬後軟, ...

Bango..

Change tire first. (夏天 sunny day sorex FR 40,,, Night play sorex FR36), Soft to med tire insert (like xeon yellow)
你一換 tire , 巳經有明顯分別... If you play 彈簧 damper架車會好跳.. 入灣當然不好...

If you want more information, read this. (page 25 - 31)

http://international.corally.com/pdf/RDX-Manual-090305.pdf

It is teach you how to set your car. Just for refrence.

樓主| timchan 發表於 2006-8-20 10:30:20 | 只看該作者
原帖由 loken 於 2006-8-19 09:44 發表

"前油壓,係彈簧" 係未即係只行彈弓, 冇行油過d呢?

但係籃球場要做你所講既灣, 一d都唔容易!

sorry,打錯字,應該係「前面係油壓避振,後面係彈簧避振」
 樓主| timchan 發表於 2006-8-20 10:33:03 | 只看該作者
原帖由 skyrobber 於 2006-8-19 17:27 發表

Bango..

Change tire first. (夏天 sunny day sorex FR 40,,, Night play sorex FR36), Soft to med tire insert (like xeon yellow)
你一換 tire , 巳經有明顯分別... If you play 彈簧 damper ...

唔該晒板主大人,我想知套tire係點架?有冇圖睇吓呀?
AMAT 發表於 2006-8-20 12:11:23 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-20 10:30 發表

sorry,打錯字,應該係「前面係油壓避振,後面係彈簧避振」

試下反轉,後面用油壓,前面用彈簧.
skyrobber 發表於 2006-8-20 23:19:51 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-20 10:33 AM 發表

唔該晒板主大人,我想知套tire係點架?有冇圖睇吓呀?

Here

http://www.teamsorexusa.com/Stor ... =644&InfoID=955
 樓主| timchan 發表於 2006-8-21 10:19:21 | 只看該作者
原帖由 AMAT 於 2006-8-20 12:11 發表

試下反轉,後面用油壓,前面用彈簧.

反轉有咩用架?我從未試過咁做呢!
你之前唔係話要前硬後軟嘅咩?
 樓主| timchan 發表於 2006-8-21 10:23:14 | 只看該作者
原帖由 skyrobber 於 2006-8-20 23:19 發表

Here

http://www.teamsorexusa.com/Stor ... =644&InfoID=955

換咗這套呔,最明顯係咩分別呀?
同埋價格方面係幾多?
 樓主| timchan 發表於 2006-8-26 10:18:23 | 只看該作者
amat兄!答答我呢!
AMAT 發表於 2006-8-26 10:23:56 | 只看該作者
原帖由 timchan 於 2006-8-21 10:19 發表

反轉有咩用架?我從未試過咁做呢!
你之前唔係話要前硬後軟嘅咩?

唔係反轉支油壓裝,係前後油壓掉轉.
前面用彈弓,後面用油壓.
因為彈弓反應較快,油壓有油壓油係入面,較軟性.
你車尾如果用咗彈弓,個ROLLLING反應太反,架車咪易及四囉....