RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5697|回復: 18
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好像不能右轉似的

msl 發表於 2011-1-28 13:17:03 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問Ching們,這船轉左好順,但轉右時船頭向下,導致不順(好像不能右轉似的)!! 慢車時左右正常,請問怎麽辦好啦?
MOD469 發表於 2011-1-28 14:31:19 | 只看該作者

回復 1# msl 師兄..從你的圖片看..sevo出來的拉捍有問題..?因為向右的時候..沒有空間給它走位.銀色的拉捍.給sevo的say化頂住..所以不夠轉....你的sevo中位..準確嗎..這是我的建解..不能代表專業意見..
andygoody 發表於 2011-1-28 15:45:18 | 只看該作者
還有一樣是要注意發射的D/R
 樓主| msl 發表於 2011-1-28 18:22:04 | 只看該作者
回復 2# MOD469

Ching, 相信不是方向舵的問題,當船轉右時,像有一度力相反作用似的,使它不能暢順右轉(慢車這種現象不明顯)。
請問540 motor 的動力是否過大呢?但我已前在youtube 上看過像一樣的船,它的速度非常快的。
MOD469 發表於 2011-1-29 00:05:03 | 只看該作者
回復 4# msl
師兄, 應該都系吾夠大,
有機會星期日上午十點半左右屯門池有大量高手師傅在場,
你可以向他們請教.
 樓主| msl 發表於 2011-1-29 06:50:27 | 只看該作者

師兄,謝謝你的意見。星期日我要揍仔,都無可能到屯門池請教請教.
希望有師兄也是玩這船的,能分享一下船內外圖片和心得啦。
MOD469 發表於 2011-1-29 08:15:08 | 只看該作者
師兄,謝謝你的意見。星期日我要揍仔,都無可能到屯門池請教請教.
希望有師兄也是玩這船 ...
msl 發表於 2011-1-29 06:50
師兄...你試下將,sevo的say化拆除..改一條長的.而把船舵的銀色拉捍.向舵軸的一面放入..如你不明收pm.電話給我..
ecat 發表於 2011-1-29 10:08:12 | 只看該作者
因轉快右彎時, 槳既扭力把船身向右前推, 令前右邊船頭身插水, '拗'住行唔到.
我地之前在食水線兩邊加 Tamiya 三角邊(waigx 有). 便會有改善.
ecat 發表於 2011-1-29 10:30:55 | 只看該作者
之前我都係o向柴灣池玩, 不過搬左就無去了
bigcar 發表於 2011-1-30 19:31:22 | 只看該作者
嘗試加塊壓水板。
bbmimiling 發表於 2011-1-30 20:03:29 | 只看該作者
好簡單,將個控一邊set大的,一邊set小的就得啦,我部船都係錦就解決啦.
bbmimiling 發表於 2011-1-30 20:04:39 | 只看該作者
或者換個大的servo碟.
ecat 發表於 2011-1-31 09:16:57 | 只看該作者
唔想改,把重心向後移, 都可以改善DD.
KNK Jupiter 本來係有 V 形既壓水板, 不過fibre 版就無做到出來, 有會行得定D
Skipper 發表於 2011-2-3 14:41:36 | 只看該作者
唔想改,把重心向後移, 都可以改善DD.
KNK Jupiter 本來係有 V 形既壓水板, 不過fibre 版就無做到出來, 有會 ...
ecat 發表於 2011-1-31 09:16

ecat C-hing, KNK Rc Boat (地球堂)無出此船Fibre版, 只出木船版, 你指的應是大陸"番梘版.

我是在年卅晚買了隻M404, 上網做資料研究, 找到以下網站
http://knk.client.jp/
請看價錢版下便木船價錢便知.
http://knk.client.jp/price.html

jcky 發表於 2011-2-4 22:38:52 | 只看該作者
....呢隻船好好行, 我都有隻, 工作多無時間, 無玩幾年入倉嚕~
....以前knk404 $400/隻, 依家jpy7500, 味要成hk$800, 太貴了木船又要慢慢砌, 無一兩個星期幾難搞惦, 難怪大陸fibre 版即買即玩咁受歡迎啦.
....琴日去維園行, 仲見到有人玩油版404, 真係好想執番好隻爛野再玩過, 哈哈, ecat, long time no see la~
ecat 發表於 2011-2-7 11:54:03 | 只看該作者
yes, 我都知fibre版唔係 KNK 出, fibre版應該係之前'智x' 叫人做的
private 發表於 2011-2-7 20:30:14 | 只看該作者
回復 15# jcky

that is my boat KNK401 not 404 . i but it 2nd hand. it's a broken ship. it made me a long time to repair it. this is my first playing RC boat.
jcky 發表於 2011-2-10 23:54:13 | 只看該作者
回復  jcky

that is my boat KNK401 not 404  . i but it 2nd hand. it's a broken ship. it made  ...
private 發表於 2011-2-7 20:30

I confuse 401 & 404 always, since i hv both and even 403 & 402. Anyway, I modified it until it sailed pretty well, say more than half year. It is a fun wood boat series - I recommend you to build a new one after you know the trick to modify it.
Skipper 發表於 2011-2-11 01:35:44 | 只看該作者
The difference of 401/404:

M401 / Jupiter
Cruiser

M404/PC
Patrol boat

M401 sails pretty good -- I saw the video in You-tube (Japaness).