RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 21581|回復: 15
打印 上一主題 下一主題
收起左側

汽車法例一問

BUZZ777 發表於 2011-2-13 21:57:29 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
E+在香港,將部車改左包圍、裙腳、加尾翼等等係咪都係犯法???
如果係嘅話,咪10個有6個車主都犯法?!
如果真係比人派單驗車,係咪換翻原裝去驗就無事???
Thank you
move 發表於 2011-2-13 22:13:31 | 只看該作者
改包圍、裙腳、加尾翼or gt翼等等都係犯法只係睇佢捉唔捉姐
如果係嘅10個有6個車主都犯法..錯係10個有10個都犯左法
如果真係比人派單驗車,係咪換翻原裝去驗就無事...唔係太串既可以咁講
Scania 發表於 2011-2-13 22:14:17 | 只看該作者
基本上,個驗車官\呀sir話你犯就犯,話你唔犯就唔犯
我返工個到間中都有車驗,d車落晒包圍拋晒沙板都唔理,驗完例牌揩banned}野冇問題就pass比佢
stjoint 發表於 2011-2-13 22:30:37 | 只看該作者
尾翼過高,金屬制做,就捉得嚴D,
大包圍好少理你^_^
Allan007 發表於 2011-2-13 22:42:52 | 只看該作者

主要睇下有無危險性,GT Wing,碳纖頭冚呢類炒車會特別危害他人的改裝就一定過唔到。
AMAT 發表於 2011-2-13 22:49:29 | 只看該作者
其實都要睇佢捉唔捉你,
因為部份包圍係跟車有,跟車有O既包圍係可以接受,
但係驗車果個唔會知你係新加定原有,所以都係會唔理.

但值得留意一點,跟得車果O的包圍,都係運輸署批晒可以安裝O既ITEM嚟.

如果係大尾翼果O的,因為可能會影響到安全性,就多數都唔俾.
包圍果O的多數都唔理.

主要係睇會唔會太過份.
kelvin2626 發表於 2011-2-13 22:59:12 | 只看該作者
咁如果架車 such as civic 有非原廠turbo 咁犯吾犯法架? 通街都係d大大聲既turbo civic  點解無人捉既?
Allan007 發表於 2011-2-13 23:06:48 | 只看該作者
回復 7# kelvin2626
香港地好多野夠膽就可以做。你可以抄低佢車牌,向警察報案,警察(or運輸處?)就會向車主發信要求驗車。個車主九成會拆左個turbo去驗車,驗完車之候又裝返 ...
AMAT 發表於 2011-2-13 23:14:51 | 只看該作者
咁如果架車 such as civic 有非原廠turbo 咁犯吾犯法架? 通街都係d大大聲既turbo civic  點解無人捉既?
kelvin2626 發表於 2011-2-13 22:59

有TURBO就梗係犯法啦......非原裝ITEM嗎.......

冇人捉係因為唔通警察會無啦啦叫人開車頭蓋佢睇咩......
多數係非法賽車果O的,捉佢埋一二邊,之後去食草先會捉佢唧......

驗車O的人多數都拆O左先去驗啦.....
唔係的話,就係一O的鬼驗......

另外一個可能係,如果架車係入口果時已經裝O左,咁果架車就冇犯法.
如果O的人係日本已經架車抬過偈,咁就嚟到香港驗埋車都冇事.
早一排果O的AE86全部都係係日本抬過晒偈,所以入口已經有好多唔係原裝會有O既O野係入面.
mouse 發表於 2011-2-13 23:20:48 | 只看該作者
原則上出廠無嘅零件,都算是非法改裝,比警察捉到,就要去試車,
好耐之前看電視,說是罰三百一件改裝,現在唔知有無加價。

換四個大令薄軑,就計八件,罰款二千四。
AMAT 發表於 2011-2-13 23:28:27 | 只看該作者
睇下呢到講......

http://www.hkbu.edu.hk/journewsnet/news/news152.html

捉你非法改裝,除非咁唔好彩ROADBLOCK捉你即刻去食草,
唔係都有一個月期限........

成個月俾你還完架車先驗....捉鬼到......

但,都唔建議人亂改車啦.....因為出事保險有權唔賠.....
800mah 發表於 2011-2-13 23:56:20 | 只看該作者
如果係嘅10個有6個車主都犯法..錯係10個有10個都犯左法
move 發表於 2011-2-13 22:13

其實大部份人都無改車的....
阿彥 發表於 2011-2-14 00:05:03 | 只看該作者
基本上改鈴都可以話你非法改裝,不過D差佬都冇咁好氣
唔太誇張都唔會捉既
AMAT 發表於 2011-2-14 09:45:37 | 只看該作者
基本上,只要你唔會影響行車O既,唔會過佢要求O既環保標準,或會傷害到路人,驗車官都會唔理.

改車鈴,你改大車鈴,但係用返薄呔,個車吋一樣,又冇話OFFSET出嚟或大到掂到沙板,佢基本都會俾你過.
但如果你遇著過乜都執到正,同你攞返份入口商O既規格圖同你對O既,咁你就冇計啦.......
忍者 發表於 2011-2-14 10:23:30 | 只看該作者
我貨van全車大包圍尾翼.5.5貨車又係..比''公安''拖過要''機留2日''包圍都冇事....不過佢要玩野你其他多如野都吹佢唔漲....
andygoody 發表於 2011-2-16 16:51:24 | 只看該作者
其實大部份人都無改車的....
800mah 發表於 2011-2-13 23:56

我都是無改車的