RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2375|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新仔手痕買咗只吉乸 MULTIBOAT又唔識砌

kevinbe888 發表於 2011-2-17 20:11:19 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

新仔手痕買咗只吉乸 MULTIBOAT又唔識砌
小弟見人玩又想玩,請問師兄們一D砌船仔專門問題幫幫細路
1.類似"吸索"質地白色船身應該用邊類噴油
2.噴油後是否要再噴"叻架"
3.船上屋仔、配件及銅片閩刻應該用邊類膠水
4.會轉雷達、船上燈飾邊處有得買
5.Speed 600 馬達改用無刷應用邊款

多謝賜教
RCman 發表於 2011-2-17 21:17:00 | 只看該作者

1)一般噴模型的油性油便可
2)噴唔噴都得
3)用一種叫做CA膠,似AA膠甘,不過唔同AA膠,千萬不要用AA膠
4)Graupner及robbe都是,船身不連fitting, fitting要另外買的,你除左要買fitting,還有船軸及車葉。servo推桿等等
5)像真船,用有刷都可以了,你想快....都唔係買呢種船...係咪?

(其實,眾多的RC當中,船是最難最難砌的。
因為船好多parts都是要自行"開料",由無到有。重有,你船軸部份要用epoxy及要做好防水,特別是木件一定要做好表面防水)
good luck
ToyStory 發表於 2011-2-18 12:42:11 | 只看該作者
請問C兄幾多錢
MOD469 發表於 2011-2-18 17:29:10 | 只看該作者
回復 1# kevinbe888 ....師兄..你的船係很容易砌的..無難道..祇要用心機就可以..
bbmimiling 發表於 2011-2-18 18:51:09 | 只看該作者
賣番出去,再去yahoo買番隻砌好啦.
andygoody 發表於 2011-2-19 18:24:10 | 只看該作者
How much is it?
 樓主| kevinbe888 發表於 2011-2-20 12:37:54 | 只看該作者
自己上吉乸睇差好小啫~~~~
 樓主| kevinbe888 發表於 2011-2-20 17:03:44 | 只看該作者
係呢度多謝咁多位俾過意見我嘅師傅們 (包括透過訊息) ,提供咗很多有用資訊 ... Thankyou !!
 樓主| kevinbe888 發表於 2011-2-20 17:38:23 | 只看該作者
遙控模型係一啲健康活動,間中家人都會陪伴瀏覧網頁,因此不適合談及價錢上的問題....見諒..