RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: mk2
打印 上一主題 下一主題
收起左側

好盈電變唔用電熔得唔得?

kckan 發表於 2011-2-19 13:27:55 | 只看該作者

電容特性   當你唔用電時怏速差電  用電就急速放電      當突然起伏用電時就平衡補充電流   對起動時
特別有用  對電池亦有好處  容量不是越大越好  夠就可以
 樓主| mk2 發表於 2011-2-19 13:51:12 | 只看該作者
好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變。如果不用該模組,你的電變已經over了。電容 ...
yst 發表於 2011-2-19 13:15

多謝ching講解
不過聽落好似好深咁
DIY我更加唔識整
我諗我都係換個原廠好D
另外"電變已經over"即係咩意思?
thank you
 樓主| mk2 發表於 2011-2-19 13:54:50 | 只看該作者
回復 21# kckan

即係如果電容過大,咁差電時就變得慢差滿,當突然起伏用電時就唔夠電放?係咪咁?
thanks~
yst 發表於 2011-2-19 14:02:56 | 只看該作者
即系如果無果個電容模組,你個電變應該已經需要入廠
 樓主| mk2 發表於 2011-2-19 14:03:38 | 只看該作者
回復 20# yst

另外.....   好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變
咁係咪即係我粒電容一定燒左呢?
但係我搵"他"表"他"佢,佢又通架wo!?
 樓主| mk2 發表於 2011-2-19 14:04:59 | 只看該作者
即系如果無果個電容模組,你個電變應該已經需要入廠
yst 發表於 2011-2-19 14:02

就係到而家佢都冇事先奇怪
seven 發表於 2011-2-19 14:07:02 | 只看該作者
電容特性   當你唔用電時怏速差電  用電就急速放電      當突然起伏用電時就平衡補充電流   對起 ...
kckan 發表於 2011-2-19 13:27

CHing, 講解好清楚!

想問問, 當插電果下有火花, 都係因為電容突然放電?
kckan 發表於 2011-2-19 16:25:16 | 只看該作者
CHing, 講解好清楚!

想問問, 當插電果下有火花, 都係因為電容突然放電?
seven 發表於 2011-2-19 14:07

不是    祇是保護裝置強行開路令大電流通過產生火花使電壓偏低電容不會在短時間內燒了爆炸    但都要第時間斷電  所有直流電容都不能反極   很短時間就會擊破介質令電容發熱爆破  電容的內壓高些較好不易損壞介質而短路
kckan 發表於 2011-2-19 16:55:25 | 只看該作者
回復  kckan

即係如果電容過大,咁差電時就變得慢差滿,當突然起伏用電時就唔夠電放?係咪咁?
than ...
mk2 發表於 2011-2-19 13:54

因為起勳稍稍補充   很短時間就儲到來源電位  不應講有儲滿唔滿   衹是電容太大但功能都不是相對的校能  不是一個小小摩打仔用個大水塘就好   過了匹配的都是差不多
例:  家電220v交流電    由220v+至0v至220v-    中途有0v即冇電   一把風扇就要一個電容來離補0V而可以令風扇順利起動運行就可以
kckan 發表於 2011-2-19 17:03:11 | 只看該作者
回復  yst

另外.....   好盈電容模組上面有個仿接反二極管,接錯線時短路燒毀保護電變
咁係咪即係我 ...
mk2 發表於 2011-2-19 14:03

電容好與壞   誤差不多於10%

yst 發表於 2011-2-19 17:40:48 | 只看該作者
電容好與壞   誤差不多於10%
kckan 發表於 2011-2-19 17:03

內地玩家有樣野叫做“心情件”。即系用左靚D既parts,心情都會好D,所以有時貴D都會用好D既配件。
kckan 發表於 2011-2-19 17:54:11 | 只看該作者
這個當然啦   耐用反應快功率高
Allan007 發表於 2011-2-19 21:38:47 | 只看該作者
因為起勳稍稍補充   很短時間就儲到來源電位  不應講有儲滿唔滿   衹是電容太大但功能都不是相 ...
kckan 發表於 2011-2-19 16:55

KC 兄,我覺得你開始亂噏。開始時你話有一diode並聯於電容,以防止正負反接時燒毀電容,但這會令電池斷路,我認為這是防止拔掉電池時,由於電變內的電感,放出過高電壓,燒毀電變本身。

單相交流馬達的電容是用來使起動線圈和主線圈的電流有一個相位差,絕對不是來瀰補交流電流每秒100次的瞬間零電流。你看三相馬達並不需要起動電容,因為相與相之間已有120度的相位差。
 樓主| mk2 發表於 2011-2-19 22:23:05 | 只看該作者
嘩....越來越深奧,已經開始唔明
dawho 發表於 2011-2-20 03:17:50 | 只看該作者
如果有二極管,似燒毀二極管多D
kckan 發表於 2011-2-20 07:27:20 | 只看該作者
KC 兄,我覺得你開始亂噏。開始時你話有一diode並聯於電容,以防止正負反接時燒毀電容,但這會令電 ...
Allan007 發表於 2011-2-19 21:38

開始時你話有一diode並聯於電容,以防止正負反接時燒毀電容
1 這說話不是我講的

2 你的說法我認為這是防止拔掉電池時,由於電變內的電感,放出過高電壓,燒毀電變本身。
如果不拔掉電池就不會燒了電變嗎?
3 為何有相位差  差何來 ??    由交流電變為直流  經二極管轉為脈衝--電容濾波--三極管再平滑 轉化來的  為何要用直流電  因電較平滑  沒有交流的起伏
4有部份發電機有六相輸出的相與相重叠多了  都是為了平滑好力  
5因為相與相之間已有120度的相位差  途中有0位電壓
6電容祇有一個特性儲電及放電
Allan007 發表於 2011-2-20 11:12:23 | 只看該作者
回復 36# kckan
還是回到MK2師兄的話題吧,其他的只是書本上的知識。

插錯plug,拍一聲,重有"火羅"味,一定係燒左野。不過個電變在冇電容下會行會走,應該無問題,只係燒左電容部件。
但不要只是買一粒電容替換,要買給電變專用電容模組,因為模組上的電路板還包括其他的小零件例如高頻濾波電容等,以防止做成干擾。最好買回好盈正廠零件。
kckan 發表於 2011-2-20 11:20:58 | 只看該作者
回復  kckan

插錯plug,拍一聲,重有"火羅"味,一 ...
Allan007 發表於 2011-2-20 11:12

我都多次反接   用儀錶檢查過冇問題安返使用已久
 樓主| mk2 發表於 2011-2-20 18:24:13 | 只看該作者
多謝各位ching比既意見!
thanks~
mau3622000-1 發表於 2011-2-20 21:10:00 | 只看該作者
回復  kckan

插錯plug,拍一聲,重有"火羅"味,一 ...
Allan007 發表於 2011-2-20 11:12

認同。
對不懂電的玩家來說,用回原廠的電子零件,對安全、性能都有一定的保障。
當然,若精通電學,懂得自購、搭配零件的玩家而言,使用外廠電子零件以追求較便宜,或較好的性能,都很合理。