RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4254|回復: 31
打印 上一主題 下一主題
收起左側

又一架出事積木CIVIC......

AMAT 發表於 2011-2-21 10:03:30 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
積木車撞樹 安全帶保命
車斷兩截 三人安坐車廂
2011年02月21日  蘋果日報

【本報訊】屯門青雲路昨凌晨發生私家車撞樹解體驚險意外。一輛懷疑由組件接焊(俗稱積木車)的私家車失控,鏟上石壆連掃兩樹後,再攔腰猛撞第三棵大樹當場斷成兩截,車頭連軚盤的前半截靠在大樹旁,連着四個座位的後半截「殘骸」則飛彈向前,幸好男司機及兩名男女乘客因扣上安全帶不致拋出車外,奇蹟地僅受輕傷送院,警方事後拖走兩截殘骸檢驗。
記者:李旭基 程智堅

大難不死三名傷者包括 29歲姓胡男司機, 22歲姓關男乘客及 20歲姓杜女乘客,三人扭傷頸部,以前座的胡、關兩人傷勢較重需要留醫,後座姓杜少女經治療後已出院。

被撞散私家車是本田思域 Saloon型號,按運輸署登記資料,該車於 92年出廠,有 19年車齡。警員在場調查期間,發現肇事積木車後半截車身的前後座位之間,安裝有一個叫「防滾架」( roon bar)零件,懷疑該車改裝。
昨凌晨零時許, 29歲姓胡男子駕駛有 19年車齡私家車沿青雲路行駛,當時前座有 22歲姓關男乘客,後座有 20歲姓杜少女。私家車沿青雲路向屯門碼頭方向行駛,在輕鐵青山村站對開處失控,鏟上右邊石壆花圃衝前 5米。
私家車先撞向兩棵小樹,再攔腰猛撼第三棵約 5米高大樹後,當場解體攔腰斷成兩截,其中車頭連軚盤前半截停在大樹旁,連着四個座位的後半截車身則餘勢未了,再飛彈向前。
現場消息稱,當時男司機及乘客等三人均扣上安全帶,留在座位上未被拋出,得以撿回性命,但三人早已嚇至目瞪口呆,並在猛力撞擊下扭傷頸及手腳,呆坐車廂待救。此時,有駕駛人士停車相助,有人合力救出大難不死司機及男女乘客,有人代為報警求救。

消防員及救護員接報到場替 3名傷者敷治,當時三人仍然清醒,為防他們頸骨受傷,救護員替三人戴上頸箍,其中男司機左小腿撞傷,男乘客亦撞傷手腳,後座女乘客傷勢最輕,分別由救護員送院。
香港汽車工業學會會長李耀培指,「防滾架」並非汽車原裝組件,一般安裝於前後座位之間用於穩固車廂,防止汽車被撞後車身「摺埋」傷及乘客。
理工大學機械工程學系盧覺強工程師稱,原廠汽車可承受 4噸撞擊力,若事發時速 50公里,汽車鏟上石壆及撞樹,產生撞擊力僅 1.7噸仍能將車撞散,懷疑該車是積木車。

買果個人真係......架車有個咁O既防滾架都敢買......

所以我就算幾鍾意CIVIC都好,都唔敢買二手......因為實在太多呢O的咁O既問題.......
longman0072 發表於 2011-2-21 10:20:34 | 只看該作者
總之2手車可以好古惑 , 可以話避無可避~~~
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-21 10:34:31 | 只看該作者
基本上買二手車,係O岩的話一定要上架CHECK.........
TJ~1 發表於 2011-2-21 10:34:35 | 只看該作者

唔係避唔到既

但真係要搵d 資深師父, 或者相熟車房, 或者對車了解既朋友
一齊買車....

搵得呢d人, 好難會睇唔到果d問題
cedricho 發表於 2011-2-21 11:06:31 | 只看該作者
佢可能以為有防滾架係正野來.
sniper 發表於 2011-2-21 11:23:22 | 只看該作者
底bar 變 防滾架,生果新聞頂瓜瓜!!
師傅東 發表於 2011-2-21 11:24:26 | 只看該作者
大家咪誤會,
嗰條唔係防滾架嚟!
sshh 發表於 2011-2-21 11:27:46 | 只看該作者
如果佢唔係快都未必咁傷.
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-21 11:39:00 | 只看該作者
人地都話架車唔係快,但都咁斷開.....一定係積木車囉.......

如果係快,果四個人邊有咁輕傷啦......
清清 發表於 2011-2-21 12:00:59 | 只看該作者
爛鬼CIVIC一街都係,d傻仔當佢戰神咁拜仲要死改爛改…無知!真係炒得好
eason 發表於 2011-2-21 12:24:07 | 只看該作者
佢可能以為有防滾架係正野來.
cedricho 發表於 2011-2-21 11:06

sell 部車嗰條友, 肯定係咁同個買家講
longman0072 發表於 2011-2-21 12:37:46 | 只看該作者
我對汽車構造只是一知半解~~~請問下如果"駁陣", 係咪要 "上架 " 驗先肯定呢?? 因為如果架車行緊時 "震" / 有雜聲可以係好多原因~~~ 一般係咪升高架車, 睇下有無駁口位, 就現到形?? 請各位師兄指點!!
達人 發表於 2011-2-21 13:57:39 | 只看該作者
人地都話架車唔係快,但都咁斷開.....一定係積木車囉.......

如果係快,果四個人邊有咁輕傷啦......
AMAT 發表於 2011-2-21 11:39

唔識咪亂講~!你同我快既定義完全唔同!你覺得新閒信得過?你見過幾多事故車呀?
sshh 發表於 2011-2-21 14:12:11 | 只看該作者
理工大學機械工程學系盧覺強工程師稱,原廠汽車可承受 4噸撞擊力,事發時速 50公里,汽車鏟上石壆及撞樹,產生撞擊力僅 1.7噸仍能將車撞散,懷疑該車是積木車。

師兄們唔使勞氣~KK Lo 講既野成日係concept上既情況, 同實際既情況永遠有出入的
sshh 發表於 2011-2-21 14:18:01 | 只看該作者
回復 12# longman0072

基本上上架就會易d睇到土炮駁陣.
但如果專業果d 技術就難少少,不過手工會堅好多貴好多
 樓主| AMAT 發表於 2011-2-21 14:34:17 | 只看該作者
唔識咪亂講~!你同我快既定義完全唔同!你覺得新閒信得過?你見過幾多事故車呀?
達人 發表於 2011-2-21 13:57

就係冇見過先信專業人仕意見嗎,唔係專業人仕意見講嚟做乜呢?哈!
longman0072 發表於 2011-2-21 16:39:12 | 只看該作者
一個講2手車問題的既網頁, 幾有用,  但圖片較細:

http://www.dchmotorclub.com/inde ... emid=55&lang=zh
andygoody 發表於 2011-2-21 17:28:57 | 只看該作者
買車前比AA先檢驗, 會好些. 但有些賣家不願意
達人 發表於 2011-2-21 18:06:08 | 只看該作者
買車前比AA先檢驗, 會好些. 但有些賣家不願意
andygoody 發表於 2011-2-21 17:28

你覺得有用咩?
sniper 發表於 2011-2-21 18:21:55 | 只看該作者
你覺得有用咩?
達人 發表於 2011-2-21 18:06

朋友部corolla 比aa check 過,可以話對新手有很大幫助,對老手有一點提示,因為有架,
車底可以清楚一點去檢查,同埋係心理,賣家怕"專業人士"檢查,部車話無事真係搵鬼信