RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: only
打印 上一主題 下一主題
收起左側

剛到手的新玩具 t-rex 100

bbqbbqbbq 發表於 2011-4-8 15:58:47 | 只看該作者
遲D會出TREX100 3G  
 樓主| only 發表於 2011-4-8 18:46:58 | 只看該作者
 樓主| only 發表於 2011-4-8 18:50:38 | 只看該作者
阿業阿業 發表於 2011-4-8 00:19
ching我架今日到手,第一次玩單槳,直上直落都難...跟住狂少唔知咩是....發覺控制同4ch雙槳機唔同.....都 ...

第一次玩是需要時間來識應可練習
我初初玩也玩了約一星期才可對尾懸停
阿業阿業 發表於 2011-4-8 23:22:55 | 只看該作者
only 發表於 2011-4-8 18:50
第一次玩是需要時間來識應可練習
我初初玩也玩了約一星期才可對尾懸停

頭殼沉晚已爆烈,不過我覺得架機有d問題,一比油門就好似吹走左架機感...成日自已飛鈄後.....如果sevro轉隱定飛行會唔會好d...??依家都唔感開佢住,唔知solo pro如cb100會唔會易控制d??想入多隻機練下,單槳機仔都無咩選擇~
leongeric 發表於 2011-4-9 01:14:26 | 只看該作者
回復 阿業阿業 的帖子

c兄 請問你係咪新手?
solopro 同cb100 都要練習,,,,,,如果入机4#6bell 會好d
阿業阿業 發表於 2011-4-9 02:28:59 | 只看該作者
leongeric 發表於 2011-4-9 01:14
回復 阿業阿業 的帖子

c兄 請問你係咪新手?

係呀,本身玩開雙槳solo~
 樓主| only 發表於 2011-4-9 19:22:48 | 只看該作者
阿業阿業 發表於 2011-4-8 23:22
頭殼沉晚已爆烈,不過我覺得架機有d問題,一比油門就好似吹走左架機感...成日自已飛鈄後.....如果sevro轉隱 ...

單槳機起飛時一定會向左傾, 部機越細越明顯, 起飛時需要打 '右副翼' 修正
但 t-rex 100 有 '混控功能'

100另一個更特殊控制設計!起飛混控功能!!!(起飛加油門時,副翼舵機臂短暫翹起補正起飛姿態)

一般來說微型直昇機因質量輕,起飛時,因陀螺補正尾姿態的關係而驅使尾翼產生強大反扭向風推力,這時尾推力常常讓質輕直昇機在要起飛當時產生明顯左飄偏移飛行姿態,現在這個問題已經獲得明顯改善!!
市面同類型微型直昇機 有的採將腳架一邊墊高讓機身傾斜,也有主軸傾斜與機身成一個角度,但飛行機體姿態會更明顯斜一側,100在這部份改善,100設計的並不是對機體結構外觀作改變或變形的勉強設計,而是在看不見的控制軟體上動手補正,也就是起飛加油門時,副翼舵機臂短暫翹起補正!!也就是加了混控功能,當油門搖桿上推約10%時,混控程式啟動使副翼伺服器往上推,藉抵消機身往左偏移的力量,接著將油門搖桿順推到中間位置即可使直昇機順利離地,同時解除起飛混控功能。直昇機降落後約2秒即自動進入起飛混控模式,直昇機未離地前,混控功能會一直持續,讓初學者起飛更加順利、容易。您可以放心的順推油門直接起飛,不用再心機身偏移問題了!!!

阿業阿業 發表於 2011-4-9 23:44:33 | 只看該作者
only 發表於 2011-4-9 19:22
單槳機起飛時一定會向左傾, 部機越細越明顯, 起飛時需要打 '右副翼' 修正
但 t-rex 100 有 '混控功能'
...

ths,但係本身洗唔洗set下枝控,我架機好似係偏後,唔知係唔係我錯覺~依家自己9set玩住先,今日買返個頭殼lu~
leongeric 發表於 2011-4-10 00:03:11 | 只看該作者
回復 only 的帖子

solopro 都有此功能,,cb 100好似冇
 樓主| only 發表於 2011-4-10 00:23:48 | 只看該作者
阿業阿業 發表於 2011-4-9 23:44
ths,但係本身洗唔洗set下枝控,我架機好似係偏後,唔知係唔係我錯覺~依家自己9set玩住先,今日買返個頭殼lu~

基本上無乜野 set, 如果部機 set 到係到
即放手可懸停就無咁好玩
部機要傾前小小先至會好飛
如果你部機傾後, 你可微調向前

http://www.youtube.com/watch?v=DKghnKK2dYM&feature=related
 樓主| only 發表於 2011-4-10 00:26:25 | 只看該作者
leongeric 發表於 2011-4-10 00:03
回復 only 的帖子

solopro 都有此功能,,cb 100好似冇

有無都無所謂, 我已習慣加速上升時打 '右副翼' 修正
阿業阿業 發表於 2011-4-10 00:54:31 | 只看該作者
only 發表於 2011-4-10 00:23
基本上無乜野 set, 如果部機 set 到定係到
即放手可懸停就無咁好玩
部機要傾前小小先至會好飛

ok.我慢慢練下先,依家開始hold到飛一陣~
 樓主| only 發表於 2011-4-10 07:19:16 | 只看該作者
阿業阿業 發表於 2011-4-9 23:44

頭罩內, 近電路板的角位, 要貼些膠紙
唔係又好易再撞裂頭罩
 樓主| only 發表於 2011-4-10 20:14:15 | 只看該作者
阿業阿業 發表於 2011-4-10 00:54
ok.我慢慢練下先,依家開始hold到飛一陣~

今天玩了十數趟, 睇下有無機會約埋一齊出來玩
Badman916 發表於 2011-4-10 20:58:39 | 只看該作者
Hi! 我玩緊 Solo Pro, 有無機局?
 樓主| only 發表於 2011-4-10 21:04:18 | 只看該作者
Badman916 發表於 2011-4-10 20:58
Hi! 我玩緊 Solo Pro, 有無機局?

剛剛到附近公園玩了數趟回來
t-rex 100 向前飛速度比想像中慢
唔知 Solo Pro 飛得快唔快呢 ????
Badman916 發表於 2011-4-10 21:15:22 | 只看該作者
我本來都想買 t-rex 100, 上網睇過話部機速度較慢唔可以抗風所以無買, 玩開 Solo Pro 通常都係飛街同球場, 抗風能力比想像中好, 襟跌, 有機會出來一齊玩比較0下.
leongeric 發表於 2011-4-11 01:03:26 | 只看該作者
回復 only 的帖子

solopro 有outdoor mode 所以飛得幾快
阿業阿業 發表於 2011-4-11 02:48:57 | 只看該作者
only 發表於 2011-4-10 20:14
今天玩了十數趟, 睇下有無機會約埋一齊出來玩

長沙灣你地ok ma??我都想出黎學下野,無諗過機仔都可以出黎一齊玩~完來solo pro禁正,等我係yahoo買多套先~
 樓主| only 發表於 2011-4-11 21:54:29 | 只看該作者
Badman916 發表於 2011-4-10 21:15
我本來都想買 t-rex 100, 上網睇過話部機速度較慢唔可以抗風所以無買, 玩開 Solo Pro 通常都係飛街同球場,  ...

唔係咁大風都可以玩, 但大風小小就好難控制
可能我小玩戶外無乜經驗, 我多數只在家中玩耍

http://www.youtube.com/watch?v=qRBqpo2KUys