RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1294|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

政府加首次登記稅歪理.....

AMAT 發表於 2011-4-10 01:29:13 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
政府指增加首次登記稅有助遏止私家車增長
(商台)2011年4月9日 星期六 17:57

民主黨    今早發起汽車遊行,抗議財政預算案建議提高汽車首次登記稅。運輸及房屋局    重申,增加首次登記稅,是要遏止私家車增長,以紓緩交通擠塞問題。發言人話,現時私家車佔本港整體車輛數目約七成,私家車增長已明顯阻慢交通,因此必須採取措施,阻止交通擠塞問題惡化。
.

政府做O野,乜都係做表面......

咩交通塞車......大佬,邊個位塞車先?好多時唔係因為車多塞車囉,係道路設計問題同埋你搞O的隧道唔同價錢問題嚟囉!

仲有咩汽車增長,你有冇計幾多車每年攞去"當刂"先?
你將舊車FADE OUT,換一O的更環保O既車,咪仲好!

我揸車一段時間都,都發現好多時唔係到到塞車,係有O的地方塞死因為O的道路設計問題.....O的人係咁攝車....
又或者係有O的路好多車,有O的路車都唔多架......

唔好多餘啦.....
Scania 發表於 2011-4-10 08:28:59 | 只看該作者
我成日覺得政府班人以為自已玩緊Sim City
mercedes 發表於 2011-4-10 11:33:36 | 只看該作者
The government officials really do not know what they are doing
ThomasZ 發表於 2011-4-10 20:31:22 | 只看該作者

我覺得塞車係因為政府食甜筒。
1: 道路時速限制太低, 相信係沿用百幾年前英國人佔領香港時的車輛性能來制定;
2:路面設計九唔搭八,不准掉頭,只准左右轉及不准駛入等等.....左兜右兜尤如困獸鬥,好似d商場同賭場的設計一樣,盡量留住客人;
3:交通意外判罰太輕, 容許技術欠奉,駕駛態度欠佳的司機在路上食甜筒制造意外釀成擠塞。建議不小心駕駛初犯停牌1年,再犯3年,三犯終生停牌。危險駕駛初犯監禁1年,再犯監禁3年,三犯人道毁滅。危險駕駛引致他人死亡全家抄斬。
zivtong 發表於 2011-4-23 11:03:56 | 只看該作者

極同意point 2
就好似jv場出面個巴士專線,無離頭冇必要只準巴士轉右
如果你一到達jv發現排晒隊泊車如想改泊消防局咁你就慘啦
去到唔知邊樹先調到頭
差唔多油站前有個轉右可以入地盤
有次我入左地盤想調番出來時,比個貨櫃車隊埋來撞dent我隻門!!!!
條友雙白線想爬頭!!!!線友聲大夾惡,總話係我唔o岩,放左佢走
(小弟新牌仔,第一次撞車,比佢大到,冷靜返先記得雙白線佢冇可能想爬頭
我想轉右入地盤再轉番出來係冇錯的..)
交通意外真係政府亂規劃做成!!
mercedes 發表於 2011-4-24 15:48:07 | 只看該作者
塞車其中一個原因係司機的駕駛態度, 有些人行得慢有霸佔條快綫
ThomasZ 發表於 2011-4-25 00:15:05 | 只看該作者
回復 zivtong 的帖子

職業司機好多害群之馬,經一事啦。以後小心些,早些收慢早些打燈甚至俾埋手號,可避免尾隨的不小心司機撞埋來。