RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: lkmcccss
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買sakura zero s

manman2708 發表於 2011-4-28 23:43:00 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

INFINITE 有感馬達套裝+Flysky GT3B 2.4 +Servo MG946R or MG996R  可以在車中樂一次過買哂!唔洗走來走去!!!係我預算之內!太約一千元之內三樣嘢!!!
683 發表於 2011-4-29 00:01:24 | 只看該作者

Budget $400-500 有冇推介?套裝好嗎?Thx~!
kkchung 發表於 2011-4-29 00:25:54 | 只看該作者

其實還有套再平些 INFINITE 100A 無感版連馬達套裝,可用至5.5T 高速馬達 。價錢會超出少許一套 $550.00,如果確定只用低 T 馬達而不會用 Turbo 或資金所限也是不錯的選擇。價錢也比 HobbyWing 60A 無感版連馬達套裝平。
683 發表於 2011-4-29 00:40:53 | 只看該作者

(INFINITE 100A 無感版連馬達套裝) model型號全寫?$550係邊間買? Thx~!
kkchung 發表於 2011-4-29 01:14:15 | 只看該作者
683 發表於 2011-4-29 00:40

(INFINITE 100A 無感版連馬達套裝) model型號全寫?$550係邊間買? Thx~!

廣華街 車中樂便有,和他說 INFINITE 100A 無感版套裝便知道。如果完全沒有接觸過遙控車,可叫他們選慢些高 T 數馬達慢慢玩下先。如巳接觸開只是要快些才選約 6T 。
683 發表於 2011-4-29 01:42:46 | 只看該作者

再請問 : 無感 & 有感 有乜分別 ?  如果T 數有 4.5T or 3.5T 是不是會好快好勁 ?
kkchung 發表於 2011-4-29 01:55:47 | 只看該作者
683 發表於 2011-4-29 01:42

再請問 : 無感 & 有感 有乜分別 ?  如果T 數有 4.5T or 3.5T 是不是會好快好勁 ?
SENSORED VS. SENSORLESS
http://www.teamnovak.com/tech_in ... _vs_sensorless.html

是會很快很有力,但用電也快、溫度極高、車子損耗也會極大、電池也要用上高C高品質才能發揮。雖然有8700KV/4T版本,但用 100A 無感時也不建議用至這麼高KV馬達。一般玩5800KV/6T 版也很極限了。
683 發表於 2011-4-29 02:14:01 | 只看該作者

研究一下先 Thanks !
683 發表於 2011-4-29 03:07:35 | 只看該作者
Sakura S Zero 可唔可以玩得飄移呢?
lingchic 發表於 2011-4-29 03:53:02 | 只看該作者
Savox 1251MG is OK, i use too
edwardchow1 發表於 2011-4-29 07:45:23 | 只看該作者
manman2708 發表於 2011-4-28 23:43

INFINITE 有感馬達套裝+Flysky GT3B 2.4 +Servo MG946R or MG996R  可以在車中樂一次 ...

咁平?可唔可以講下個別價錢?
fishy242 發表於 2011-4-29 09:27:03 | 只看該作者
我都開始砌, D 螺絲真係好難搞
淨係開始砌差速果四粒螺絲都好難收晒入去, 又好難收得平
有冇咩技巧?
ccwong 發表於 2011-4-29 12:11:40 | 只看該作者
回復 manman2708 的帖子

我想知GT3B佢地賣幾錢,唔該師兄
kkchung 發表於 2011-4-29 12:57:31 | 只看該作者
683 發表於 2011-4-29 03:07
Sakura S Zero 可唔可以玩得飄移呢?

可以玩飄移。
wrxsti 發表於 2011-4-29 13:01:20 | 只看該作者

回復 ccwong 的帖子

gt3-b$360上網訂$270
kkchung 發表於 2011-4-29 13:01:52 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-4-29 07:45
咁平?可唔可以講下個別價錢?

只大約知廣華街賣 INFINITE 100A 無感版連馬達套裝$550.00、INFINITE 100A 有感版連馬達套裝$650.00、Servo MG946R or MG996R 約佰元多、Savox 1251MG 約$370.00、Flysky GT3B 2.4Ghz 不請楚 也是約三佰多元。
kkchung 發表於 2011-4-29 13:09:46 | 只看該作者
fishy242 發表於 2011-4-29 09:27
我都開始砌, D 螺絲真係好難搞
淨係開始砌差速果四粒螺絲都好難收晒入去, 又好難收得平
有冇咩技巧?

先對好橡膠片在殼內孔位、螺絲頭先加少許油、最重要是用長身大手把的尖咀十字批收,用細批是收不到螺絲。尖咀批用模型店買的 E.D.S. 彈簧鋼尖咀十字批會很耐用和容易收許多。
edwardchow1 發表於 2011-4-29 13:16:48 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-4-29 13:01
只大約知廣華街賣 INFINITE 100A 無感版連馬達套裝$550.00、INFINITE 100A 有感版連馬達套裝$650.00、Ser ...

thx ching, 咁計法點都過千了
kkchung 發表於 2011-4-29 13:31:19 | 只看該作者
edwardchow1 發表於 2011-4-29 13:16
thx ching, 咁計法點都過千了

是啊全套電子部份也要剛上千,要去問問一套買會否平些。一是選無感版套裝加伺服用 FP-3003 便剛好一千。
fishy242 發表於 2011-4-29 13:39:38 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-4-29 13:09
先對好橡膠片在殼內孔位、螺絲頭先加少許油、最重要是用長身大手把的尖咀十字批收,用細批是收不到螺絲。 ...

膠片已對好位, 螺絲頭加油是加潤滑油或 WD-40 之類嗎?
尖咀批用模型店買的 E.D.S. 彈簧鋼尖咀十字批 <-- 有沒有圖片可看一下, 價錢約多少?
我自己上螺絲時覺得上不到了, 就鬆出來再收, 可收多一點, 但仍很困難。

謝謝 kk 兄解答