RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5458|回復: 39
打印 上一主題 下一主題
收起左側

像真船

antony_wong2001 發表於 2011-5-27 10:15:48 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
感覺上, 玩像真船嘅人愈來愈少.
mercedes 發表於 2011-5-27 10:26:46 | 只看該作者
可能價格太高有關
man0083hk 發表於 2011-5-27 10:33:46 | 只看該作者
我係新手
其實我好喜歡像真船, 這半年來不段四出尋訪相關的資料及賣船既地方
不得不承認... 玩船個startup costs好貴, 而且玩既地方較少
我之前玩直升機... 都仲可以係停車場或球場放下
hei_c15 發表於 2011-5-27 10:41:32 | 只看該作者
其實玩船係海到玩怕唔怕架???
jx511 發表於 2011-5-27 10:44:16 | 只看該作者
flybook 發表於 2011-5-27 10:51:01 | 只看該作者
hei_c15 發表於 2011-5-27 10:41
其實玩船係海到玩怕唔怕架???

企嶺下海 或 一些淺水位置都可以 我以前經常去沙 虫累 灣釣魚加玩船, 水退時行出去4~50米都系大比水.當然識游水安全重要
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-27 11:36:28 | 只看該作者
man0083hk 發表於 2011-5-27 10:33
我係新手
其實我好喜歡像真船, 這半年來不段四出尋訪相關的資料及賣船既地方
不得不承認... 玩船個sta ...

因為冇車, 所以我祇可以去港鐵到嘅水池, 但成本高就見仁見至, 因為如果自己砌, 亦不需要一次過俾哂錢.
kevinbe888 發表於 2011-5-27 13:40:30 | 只看該作者
man0083hk 發表於 2011-5-27 10:33
我係新手
不得不承認... 玩船個sta ...

我的入門遭遇,像真船我很有興趣,首先小弟住東九龍諗下去邊放船仔,原來最近都要去到柴灣池,算喇諗住入住一隻企企理模型船放响屋企滿足下自己總是會有點樂趣,行晒成個香港發現原來本地無專門店,後來終於找來一間旺角[快X]專賣德國名牌[X乸]就決定唔望價錢豪一次,俾咗$希望從中得到售後口頭技術支援,誰不知這有禮的店員答案是我無玩你試試上網或去池邊找找,天呀差不多二千塊的船仔怎樣出世吖,至今船仔仍在蛋殼內未出世 ...
vonklee 發表於 2011-5-27 14:00:59 | 只看該作者
其實入門都唔係好貴, 最平買星星1:350戰艦幾百有交易, 買埋遙控, 摩打, 電池...等等, 一千多小小都有得玩, 最貴係你d心機!
man0083hk 發表於 2011-5-27 15:07:31 | 只看該作者
vonklee 發表於 2011-5-27 14:00
其實入門都唔係好貴, 最平買星星1:350戰艦幾百有交易, 買埋遙控, 摩打, 電池...等等, 一千多小小都有得玩,  ...

呢位師兄講得對~ 貴在自己花在這玩意上的心機 XD
我都買左幾隻星星船黎改~ 睇見佢咁靚又唔忍心, 最後決心自己花心機去造船底改黎放船
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-27 15:35:28 | 只看該作者
我又講我嘅經驗, 我有玩手辦同 RC 車, 大約在 92年, 突然想玩快艇, 一間相熟店鋪叫我到偉高找找, 到了偉高後, 發現了一隻像真船, 叫卡刀蘇號, 當時想了一會, 決定放棄快艇, 就買了這隻像真船, 其實我買回來之前已check件, 見到張說明書同圖紙都有D暈, 不過照買. 難題來了, 膠船底, 大量木料, 自己栽, 仲有係冇set好位, 冇波箱, 冇控制左右嘅零件, 好多嘢都冇, 碰了很多釘, 又冇人幫到我, 又冇得上網問人, 心灰之際, 行到北河商場, 終於發現到一間賣像真船, 老闆姓周, 終於可以買到所需零件, 再慢慢克服困難, 屋企冇浴缸, 到下面維修車輪的店舖試平衡, 又到維園試水, 當時乜都唔識, 半年後砌完, 雖然當時祇用兩槍玩, 但好有成功感. 之後又砌了 水警, 蒸氣輪船(但改了行電), 戰艦, 拖船(但不是現在玩緊嗰隻), 潛艇(冲潛)等等......
平民艦隊 發表於 2011-5-27 18:22:13 | 只看該作者
小弟都係玩塑膠模型船開始,還好之前玩搖控車有點經驗,所以改船仔還可以,第一隻像真船在大利行買,砌得非常吃力,跟?到池邊開始跟人家交流和認識了很多船友,對像真船所知也越來越多了。
052c 發表於 2011-5-27 18:26:52 | 只看該作者
我想應該是時間問題吧,玩車玩飛機的,根本上好多都RTR,就算無都吾算難砌,一般入門級的遙控車其實快則一晚,慢亦最多一個星期就乜都砌哂啦,跟住大家就可以一齊HAPPY去,玩個不亦樂乎。

但一艘像真船,就算計你最簡單個D,任你點不眠不休,一頭半個月是少不免的,如果執着少少分分鐘要一年半載,一件玩意買翻尼,要等成個幾月甚至成年先可以同人一齊玩,試問又有幾多人可以堅持到呢?OK,就算你可以堅持,同你一齊志同道合的同志們又會不會跟你一樣堅持到最後呢?相信尼個先係像真船比較少有玩的真正原因吧
周百通 發表於 2011-5-27 18:32:15 | 只看該作者

賣像真船既店舖執吓一間又一間,國內生產成品或套件愈來愈少,要玩三尺以上像真船,選擇愈來愈少!
就因停產關係到現時幾仟元的戰艦還是......收藏吧了!

登錄/註冊後可看大圖

周百通 發表於 2011-5-27 18:54:13 | 只看該作者
052c 發表於 2011-5-27 18:26
我想應該是時間問題吧,玩車玩飛機的,根本上好多都RTR,就算無都吾算難砌,一般入門級的遙控車其實快則一晚 ...

相信你是像真船的中堅份子。
flybook 發表於 2011-5-27 21:00:16 | 只看該作者
如果有去開深圳玩的c兄, 要求吾高用來入門可以買d 1/350 來改大約60至150人仔(企業號貴d成1米長記憶中好似要3至4百), 仲有國產的中國戰艦比例好似1/200 5.60人仔起 . 地址吾知 不過識去在荔枝公園附近,
kityancy123 發表於 2011-5-27 23:24:15 | 只看該作者
戰艦補品好難搵
bigcar 發表於 2011-5-28 11:23:22 | 只看該作者
心中果團火係吾會熄的!!!!!!!
 樓主| antony_wong2001 發表於 2011-5-28 13:01:19 | 只看該作者
一個月得一日可以玩咋,俾老婆鬧。好慘
丘引 發表於 2011-5-28 13:58:40 | 只看該作者
周兄原來重收收埋埋D大毒品未亮相嘅@@@?