RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: klth
打印 上一主題 下一主題
收起左側

FG 1:5 F-1

127937499 發表於 2006-9-9 12:41:30 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-9-9 04:19 發表

想問問師兄9k係唔係唔連engine?
同埋想問問師兄係邊到買?
thx

http://www.rcnutshobbies.com/cart.cgi?group=0&child=27848

參考下
fyin 發表於 2006-9-10 01:03:21 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-9-9 04:19 發表

想問問師兄9k係唔係唔連engine?
同埋想問問師兄係邊到買?
thx

Hi 師兄,
我架車係連RC230 eng. 車價約8仟, body 約9佰, 貼紙約2佰, servo 5745約4佰五.
因夲人有人事上關係, 所以買到平少少喇.

樓主| klth 發表於 2006-9-10 02:23:11 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-10 01:03 發表

Hi 師兄,
我架車係連RC230 eng. 車價約8仟, body 約9佰, 貼紙約2佰, servo 5745約4佰五.
因夲人有人事上關係, 所以買到平少少喇.

好毒....
quality得ma?
同埋hydraulic brake同cable brake有乜分別?
THX!
fyin 發表於 2006-9-11 14:16:24 | 只看該作者
FG sportline 係平版車又比入門版好少少. 而F1只得sportine 及 completition 版.
各有玩家, 不一定是completition 一定好而sportine就唔好..
廠方出sportline是想給一些F1愛好者或車迷在不想付太多錢而有可擁有一部不錯的F1 Formula.
在日夲的1:5車會都有分compt 及 sport的比賽. sportline 都有好多option parts配.
而不代表平車唔玩得.
其實玩車只在消閑玩樂平車貴車各有玩法.
日夲綱址 :  http://www.form-rc.net
fyin 發表於 2006-9-11 14:42:52 | 只看該作者
原帖由 klth 於 2006-9-10 02:23 發表

好毒....
quality得ma?
同埋hydraulic brake同cable brake有乜分別?
THX!

液壓brake 同真車十分相似用油加壓來推動剎車系統.
聽講左右剎車力度比較平衡但都需要一定調較知識,
而cable brake對初學者比較合適, 容易安裝但左右剎車較難達到一致.
最重要的是hydraulic brake 太貴, 要2仟幾一套.
我用的cable brake只是9佰幾一套.
 樓主| klth 發表於 2006-9-12 19:36:33 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-11 14:42 發表

液壓brake 同真車十分相似用油加壓來推動剎車系統.
聽講左右剎車力度比較平衡但都需要一定調較知識,
而cable brake對初學者比較合適, 容易安裝但左右剎車較難達到一致.
最重要的是hydraulic brake 太貴, 要 ...

hydraulic brake....
真佩服FG...
師兄...你是否台灣人?
fyin 發表於 2006-9-13 14:03:33 | 只看該作者
Hi 師兄,
我是100%香港人, 香港都有一班人玩1/5, 但好難相約一同玩 law.
平路車大多在aco 玩, 而buggy只要有大空地就玩得.
如果你相玩1/5, buggy 會比較易找地方玩.
hpi 的 baja 5B buggy 都是一個幾好的選擇.
TT-01 發表於 2006-9-13 15:10:59 | 只看該作者
Is there anyone that can tell me where can I buy a F-1 in Hong Kong?  Is Serpent produce F-1?
Thanks
 樓主| klth 發表於 2006-9-13 18:32:04 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-13 14:03 發表
Hi 師兄,
我是100%香港人, 香港都有一班人玩1/5, 但好難相約一同玩 law.
平路車大多在aco 玩, 而buggy只要有大空地就玩得.
如果你相玩1/5, buggy 會比較易找地方玩.
hpi 的 baja 5B buggy 都是一個幾好的選擇.

bro, where can u find parts?
Thx!
fyin 發表於 2006-9-13 18:39:27 | 只看該作者
Order fr dealer or overseas online shop.
 樓主| klth 發表於 2006-9-13 18:50:08 | 只看該作者
In fact i know there is a dearler in HK which i saw it in FG offical site...
But i have ever heard that this dealer does wholesale only....
Could u give me some details on this issue?
thx bro.!
fyin 發表於 2006-9-14 12:30:07 | 只看該作者
Hi Klth,
Try this online shop in Germany, its a great dealer for FG.

www.rc-car-online.de
127937499 發表於 2006-9-14 17:07:35 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-14 12:30 發表
Hi Klth,
Try this online shop in Germany, its a great dealer for FG.

www.rc-car-online.de

呢個網..好就係好....d parts又齊...

最衰就係d運費.......

寄部車番黎都要成1xxx運費.....都幾甘......

http://www.rescolteam.idv.tw/

呢個係一台灣 ge....
去佢個討論區問下....個老闆有問必答....

參考下
fyin 發表於 2006-9-14 18:30:00 | 只看該作者
原帖由 127937499 於 2006-9-14 17:07 發表

呢個網..好就係好....d parts又齊...

最衰就係d運費.......

寄部車番黎都要成1xxx運費.....都幾甘......

http://www.rescolteam.idv.tw/

呢個係一台灣 ge....
去佢個討論區問下....個 ...

Hi Bro,
1/5 你都有興趣. 台灣呢個綱既老闆真係好好人. 我都常常上去問問題及吹吓水.
老闆是業餘買車及熱愛玩1/5車的人, 又出力幫手設計萬板遙控車場.

另師兄的icon FG Monster Bettle 是你的嗎? 有冇興趣一同玩. 我有架FG MT.
請pm我聯絡.
127937499 發表於 2006-9-14 18:32:52 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-14 18:30 發表

Hi Bro,
1/5 你都有興趣. 台灣呢個綱既老闆真係好好人. 我都常常上去問問題及吹吓水.
老闆是業餘買車及熱愛玩1/5車的人, 又出力幫手設計萬板遙控車場.

另師兄的icon FG Monster Bettle 是你的嗎 ...

個icon 戈部唔係我ge....
我前幾日係hobbythek到落左部mb.....
我諗10日之後就會有車...

最可惜ge係香港冇d賣1/5 ge rc shop....

戈次我去kws其中一間問過....佢話訂wo.....1萬蚊...
即刻嚇親我......
我係hobbythek到買部..+埋運費都係9000頭.....
另外..唔知你 知唔知kws有間叫專業模型ge..佢地都係專玩汽油機ge...
佢地係玩先豪戈部..(5000多)...都幾抵玩.....

fyin兄...可惜我唔係身在香港...唔係都想同你一齊去玩車車

fyin 發表於 2006-9-15 00:41:48 | 只看該作者
Hi 師兄,
恭喜師兄加入1/5大家庭, 記得架車到咗call 我相約一同放大腳,西區有大草地.
有一點好重要, 你有冇訂多spare齒及metel carrier最好用金屬齒.我的已掃了.
另2T油最好買好少少. 我用MOTUL 600 /@$108一罐800ml.
巷仔果間, 上年叫佢代訂smartech大腳頭bumper / 轉向杯 / 波箱防塵殼....到現在都未有.
$5000幾果架係smartech, FG 的OEM產品都OK傢, 因佢係出口去外國的. 品質有啲保證.
但ENG有別. SMARTECH 1/5有兩款--smart attack 係用日本RC230, 而大腳係用日本早期型CY.
分別在死火制的顏色, RC230係黃色/CY係紅色.

師兄, 你向台灣定國內定係外國呀?

127937499 發表於 2006-9-18 17:34:35 | 只看該作者
原帖由 fyin 於 2006-9-15 00:41 發表
Hi 師兄,
恭喜師兄加入1/5大家庭, 記得架車到咗call 我相約一同放大腳,西區有大草地.
有一點好重要, 你有冇訂多spare齒及metel carrier最好用金屬齒.我的已掃了.
另2T油最好買好少少. 我用MOTUL 600  ...

我係www.rc-car-online.de到訂lo....

貪佢有多op送......
fyin兄...你知唔知香港邊到有parts賣???
唔想下下都要上網買咁麻煩......

2t油方面....聽人話...erg戈隻幾好....不過價錢都好似幾貴下....

巷仔果間d parts 又唔知洗唔洗等好耐wo-.-...

有人話香港ge 吳氏係代理...唔知真唔真.....
herbert1 發表於 2006-9-18 18:46:52 | 只看該作者
1:5結構上好似真車......正 , 不過如果part下下要訂都幾大鑊 , 最簡單冇tire冇得玩 , 要訂咪好麻煩
fyin 發表於 2006-9-18 22:04:19 | 只看該作者
有人話香港ge 吳氏係代理...唔知真唔真.....
FG 的綱頁dealer list 香港區是吳氏代理, 但他們只做批發及遊客生意.
所以是訂不到的. 你可試問問kws有問叫鴻星模型可否代訂或在上面online shop 綱址訂都十分方便.
德國人的服務都十分快及有信用. 他們的公司是FG在德國最大的零售商店.FG生產商都大力推薦.
127937499 發表於 2006-9-22 17:13:02 | 只看該作者
fg mb入手
第一件事要做就...
解剖