RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1884|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

齒比組合問題

茶犬 發表於 2006-9-9 18:26:20 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
用 31/72 or 38/88 組合同一齒比(齒比一樣)效果有冇分別 ?
devilstar 發表於 2006-9-9 19:03:16 | 只看該作者
當然係有分別啦------->雖然齒比上差唔多一樣,但由於摩打齒嘅齒數越多,車嘅加速會變得遲鈍,但係最終嘅極速則會變快,但車嘅行走時間相對亦會縮短,而摩打齒越少,則爆炸力越大,加速能力會提高,但較難獲得最高嘅極速,要點取舍,就要考慮番實際嘅嘅行駛條件時,要速度定要行駛嘅時間,扭力嚟做依據喇

p.s.有錯請更正!

urjackass 發表於 2006-9-9 19:33:18 | 只看該作者
或者系咪都可以用 48 pitch and 64pitch 之间既分别甘样理解?
devilstar 發表於 2006-9-9 19:37:59 | 只看該作者
原帖由 urjackass 於 2006-9-9 19:33 發表
或者系咪都可以用 48 pitch and 64pitch 之间既分别甘样理解?

都可以咁理解嘅,pitch即齒輪上每吋有幾多牙
 樓主| 茶犬 發表於 2006-9-9 20:44:42 | 只看該作者
THX !
pitch 都一樣 , 23T軸車點樣好D ?
devilstar 發表於 2006-9-9 21:04:09 | 只看該作者
原帖由 茶犬 於 2006-9-9 20:44 發表
THX !
pitch 都一樣 , 23T軸車點樣好D ?

摩打turn數較多時,會傾向於高扭力,但相對喺回轉速度上會偏低,所以最好能配搭齒數較多嘅摩打齒,而對於turn數較細嘅摩打,則傾重於轉速,可以嘗試配搭較細嘅摩打齒嚟提高佢嘅扭力

p.s. 以上只係小弟嘅少少愚見,如有錯懇請更正
 樓主| 茶犬 發表於 2006-9-9 21:20:57 | 只看該作者
明白 ! THX !