RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: simonwang002
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想搵部99~00年323i代步,呢架車如何??有無ching揸開?

smallpig668 發表於 2011-7-1 11:14:28 | 只看該作者
MAZDA323應該6K-10K左右,記住係平買平用,政府車係最粗用,但仲有好多323行緊,佢衰極都唔會太過份,當然一定無corolla好,但講價錢一定OK。
星野一義 發表於 2011-7-1 11:18:57 | 只看該作者
樓主應該講緊係BMW E46 323i
唔係萬事得323喎.............
smallpig668 發表於 2011-7-1 11:22:35 | 只看該作者
E46就真係唔好買。
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 11:54:58 | 只看該作者
wave 發表於 2011-7-1 12:07:23 | 只看該作者

之前gf有部2000年318i 揸左六年之後乜野毛病出晒黎,仲要一定返廠整,街冇乜地方有得整(而家唔知),係人都知返廠整好甘,最後賣都賣唔切,之後而家我都叫佢買返日本車JAZZ,油費平一倍.

真係新就冇得頂,舊就冇得整...

smallpig668 發表於 2011-7-1 12:11:23 | 只看該作者
十幾年寶馬真係會有好多野壞,由電子野,漏油,波箱,內籠蓬頂,差唔多每樣都要整,記住,買架車返來,係揸,唔係整。
wave 發表於 2011-7-1 12:24:14 | 只看該作者
我有個FD 有部幾年o既330i 係FB見倒佢話擺廠多過擺街

D 宝馬舊車咁平,車價可以同D日本車差唔多,其實都知係咩一回事,
除非你搵到一架一手仲要車主做足保養,超級鍚車咁就別計.
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 12:24:31 | 只看該作者
差唔多價既gtt呢?
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 12:35:00 | 只看該作者
而加想搵部大大方方或者靚靚仔仔既車黎返工接送下我老母返工....真係頭痕
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 12:35:04 | 只看該作者
而加想搵部大大方方或者靚靚仔仔既車黎返工接送下我老母返工....真係頭痕
星野一義 發表於 2011-7-1 12:44:13 | 只看該作者
考慮IS200囉
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 12:46:10 | 只看該作者
Is200同Altezza有咩分別?邊隻好d?3萬幾有交易?有咩要注意?
星野一義 發表於 2011-7-1 12:55:00 | 只看該作者
回復 simonwang002 的帖子

IS200六個盤低扭引擎
Altezza四個盤高轉引擎
3保IS200平好多(我自己個架60%NCB~$1300)
相反問過Altezza就要$4XXX
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 13:13:22 | 只看該作者
Altezza二手盤會晤會難d搵比較好小小?我見d人都會扲altezza黎飛...is200幾錢倒合理?
wave 發表於 2011-7-1 13:19:58 | 只看該作者

is200先至得155匹
Altezza成二百匹,d人更係攞黎飛

仲有is200 有行貨
Altezza得水貨

樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 13:32:43 | 只看該作者
Altezza好似平d咁既
AMAT 發表於 2011-7-1 13:38:44 | 只看該作者
買IS200好過買323I啦.......
至少TOYOTA車真係易整,零件平,乜車房擺低都整到.
O的ENGINE成十萬公里都仲可以好掂........真係吹TOYOTA唔脹.

但如果你話好多錢,唔怕整,買323I囉.
因為我真係問過幾個買賣車O既人,同埋車房,佢地都話呢O的車,大食,整又貴,買嚟儲呢就OK,買嚟代步你好多錢咁咪試下囉.

講真,你買架323I,行到成兩個幾一公里,一星期就要入一缸油,缸缸都八百幾九百銀......
你買架貴小小新小小O既日本車,可能要你七八萬,但至少你小數怕長計,油錢都慳返唔少......

當然,有人話入鬼油的話,咁就冇計啦.

都係果句啦,你想買架車返嚟代步呀,定係買返嚟用錢供養?自己考慮下......
AMAT 發表於 2011-7-1 13:44:44 | 只看該作者
simonwang002 發表於 2011-7-1 13:32
Altezza好似平d咁既

ALTEZZA,你想搵一架正形都難......

一則水貨車,返嚟都唔知佢係日本有冇出過事.
二則飛仔車,你想佢有幾正形呢?

你買嚟代步車呀嗎,唔好買ALTEZZA喇,買返IS200啦......

你當我豬O翕啦,車房同買賣車O既人都話......
飛仔車,O的人死改爛改....改呢改路.....改到架車都唔係原裝配備....
電腦未必SET得好,零件改到都唔知用得O岩唔O岩O既.....大大增加事故率......
輕則架車大大食,重則架車唔正形,揸上嚟好鬼......
如果你係正常代步,唔好買呢O的車.....
AMAT 發表於 2011-7-1 14:01:40 | 只看該作者
其實你不如講下係咪想買歐洲車,BUDGET幾多仲好多.....

唔係話買寶馬唔好,但唔好買太舊果O的囉......仲好係四五年車咁上下啦.....
AUDI又或者VW都有好多好選擇.
 樓主| simonwang002 發表於 2011-7-1 14:11:06 | 只看該作者
打算5萬內搞掂哂...