RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kitkit123
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我出賣朋友!!!! 我有罪!!!!!!!!! 我罪有應得!!!!!!

樓主| kitkit123 發表於 2011-8-1 22:16:02 | 只看該作者
Private Ching 唔好意思,因本人對電腦的知識十分有限.之前D相都係我姨甥仔邦我頕上網的、如果要看內部機件相的話,可能要等好耐! 其實我的改得唔係咁好,760KV motor 配 6 cell 鋰电,架机飛得好吃力! 之前我看過philipcmf Ching 改的好好多,你可試下揾番佢頕上網的知料,叫佢頕D相上來,等我都學下嘢! 再講聲唔好意思!!
ecat 發表於 2011-8-2 17:06:36 | 只看該作者

hehe...不過有時太硬都唔一定好.(touch wood 先講) 因為D槳唔斷,力就會去左rotor head同收槳打落機度. 但呢set槳我係無須set 推捍下, 一上槳就起飛而一D震都無, 真係唔錯
 樓主| kitkit123 發表於 2011-8-2 21:36:06 | 只看該作者
ecat Ching 果然神機妙算,上次架機真係爆咗個rotor head, 不過個3槳胶head買咗唔超過1OO蚊,而如果係3隻木槳就超過6OO蚊!! 所以我覺得D槳硬D点都著數多DD!!    
ecat 發表於 2011-8-3 09:19:07 | 只看該作者
回復 kitkit123 的帖子

ha..因為我都小抄過. 個次用CF槳, 因為D槳幼, 一抄就斷晒, 只係high 花左機殼少少, 都算好彩
個人認為最緊要保住個殼, 其他野好多時都有parts 賣
wa2010wa 發表於 2011-8-3 19:42:57 | 只看該作者
private 發表於 2011-8-1 21:24
Ching LAMA 改電 有冇內部機件相看? 我都想改!

可用hirobo套裝
 樓主| kitkit123 發表於 2011-8-3 21:27:52 | 只看該作者
ecat Ching ㄧ般像真機殼都係分開頭尾用纖維倒模而成,所以最好唔好抄,就算爛咗少少,都好難回復原狀,所以hirobo LAMA 就有佢既好處,抄爛條尾,就換尾,抄爛玻璃罩,就換罩,所有裏外parts都可分開更換,唔駛抄爛咗條尾就成個殻都唔要得!以上言論只屬個人意見。
ecat 發表於 2011-8-4 09:39:08 | 只看該作者

kit兄原來係咁, 你隻lama又幾好bor. 可惜甚少機種可以做到咁. 其實TF個D殼都係前段同尾段
分開, 如果可以剩係買某一部份就玩得更安心了 .
 樓主| kitkit123 發表於 2011-8-4 21:15:20 | 只看該作者
ecat Ching 其實咁都幾好吖! 只在乎曾經擁有! 唔係咁樣D廠商就食水啦! 好似我隻古董
EP Concept 咁,個殻用軟胶啤出來既,抄極都唔爛得,咪変咗做古董囉!!哈哈!!
mcb 發表於 2011-8-4 22:19:15 | 只看該作者
private 發表於 2011-8-31 20:03:04 | 只看該作者
kitkit123 發表於 2011-8-1 22:16
Private Ching 唔好意思,因本人對電腦的知識十分有限.之前D相都係我姨甥仔邦我頕上網的、如果要看內部 ...

謝回覆, 我架lama行OS 32級,要70%以上油門先飛到. 十分吃力....

不知到 OS 37 會否好些!
 樓主| kitkit123 發表於 2011-8-31 21:09:49 | 只看該作者
Private Ching 我之前都係用OS 32, 唔係好夠力,後來改用05 37,最初我覺得好似好過32,但之後都係冇乜力,可能我唔係好識 tune 偈,不過如杲可以買倒 OS46, 我諗一定好過 37,但最好唔好用佢條原裝死氣喉,張架機嘅死氣喉位則板改大D, 裝條50嘅喉落去,咁就最好,不過條死氣喉大咗D,架機就冇咁靚啦!!
高比叔叔 發表於 2011-8-31 21:40:11 | 只看該作者
除左見到啲機好靚之外仲見到好多師兄都係高手
private 發表於 2011-9-4 23:13:30 | 只看該作者
kitkit123 發表於 2011-8-31 21:09
Private Ching 我之前都係用OS 32, 唔係好夠力,後來改用05 37,最初我覺得好似好過32,但之後都係冇乜力,可能 ...

改 46 , 50 要改 engine 座, 和風扇座. option parts. 都幾煩!
 樓主| kitkit123 發表於 2011-9-5 07:12:00 | 只看該作者
Private Ching 我試過想裝部0S 5O 落去,應該裝唔落,個盆頂過長,頂住前面個散熱罩,我諗裝0S 46 只要換過engine 座就得,其他用番原有風扇座就得,如果你有0S 46 嘅話,我有一对46   engine座 ,可送比你試吓!
private 發表於 2011-9-6 21:36:29 | 只看該作者

回復 kitkit123 的帖子

kitkit123 Ching. 我有46engine. 但我記得46和50size差不多.問題是風扇位長. 要風扇位那個金鐲位要一起換. 是一套option kit. 說明書有講! . 謝
 樓主| kitkit123 發表於 2011-9-7 07:19:51 | 只看該作者
private Ching 因為之前OS 46 冇貨,所以冇對比過,如你有可坼部偈出來对吓,順便清潔吓,因為玩油機真係好dirty,如有結果再話過我知好嗎!
bigbigboy 發表於 2011-9-14 23:53:57 | 只看該作者
kitkit123 發表於 2011-8-2 21:36
ecat Ching 果然神機妙算,上次架機真係爆咗個rotor head, 不過個3槳胶head買咗唔超過1 ...

Hi kitkit123 Hing
I also has a Kyosho EP Concept but need to change the roto head (the whole toro system, same as your's). Could you please advice which brand your EP Concept roto head is using?
Thanks.
 樓主| kitkit123 發表於 2011-9-15 07:18:25 | 只看該作者
bigbigboy Ching 我用果套 roto head 現在可能已冇得賣,不過你可去豉油街揾唖 Michael,睇吓佢可唔可以幫倒你訂貨,不過可能要等好耐!!
Andrew168 發表於 2011-9-15 09:52:09 | 只看該作者
現在冇咩地方玩直昇機, 玩像真機仲小, 小弟都買咗隻 450 jet ranger 殼, 未知幾時先整
16vale 發表於 2011-9-15 11:36:39 | 只看該作者
come together....