RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2048|回復: 9
打印 上一主題 下一主題
收起左側

servo 請教!

chloe 發表於 2006-9-17 02:44:46 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
今日摷返d舊野出黎, 比我搵到隻以前用黎玩油雞o既ko PS-1003FET, 睇返d data都幾好, trque: 9.5kg, speed:0.11s, 唔知用返落架電車好唔好? 仲有, 佢係有4條線, 除原本紅,黑,藍之外, 仲多一條藍色, 唔記得o左佢用黎做咩? 有冇師兄知呀?
ppl 發表於 2006-9-17 02:59:30 | 只看該作者
原帖由 chloe 於 2006-9-17 02:44 發表
今日摷返d舊野出黎, 比我搵到隻以前用黎玩油雞o既ko PS-1003FET, 睇返d data都幾好, trque: 9.5kg, speed:0.11s, 唔知用返落架電車好唔好? 仲有, 佢係有4條線, 除原本紅,黑,藍之外, 仲多一條藍色, 唔記得o左佢用黎 ...

條藍色線應該係用7.2v時用既
ming 發表於 2006-9-17 03:00:57 | 只看該作者
原帖由 chloe 於 2006-9-17 02:44 發表
今日摷返d舊野出黎, 比我搵到隻以前用黎玩油雞o既ko PS-1003FET, 睇返d data都幾好, trque: 9.5kg, speed:0.11s, 唔知用返落架電車好唔好? 仲有, 佢係有4條線, 除原本紅,黑,藍之外, 仲多一條藍色, 唔記得o左佢用黎 ...

第4條藍色線係另外供電比d FET,因為PS-1003係行7.2V 所以要多一條線比電佢,有D電變會有條FET線,你可以將條藍線駁過去就得,但如果你嗰個電變係無的話,你亦都可以係開關制嗰條紅色線到駁多一條線出嚟,將嗰條藍線駁落去,一樣得
但唔好諗住唔駁嗰條藍線呀,唔駁佢係唔WORK架,仲要加番嗰粒嘢落去,嗰點嘢我唔知點叫,類似係電溶電阻之類啦,希望可以幫到你啦
 樓主| chloe 發表於 2006-9-17 03:11:37 | 只看該作者
原帖由 ming 於 2006-9-17 03:00 發表

第4條藍色線係另外供電比d FET,因為PS-1003係行7.2V 所以要多一條線比電佢,有D電變會有條FET線,你可以將條藍線駁過去就得,但如果你嗰個電變係無的話,你亦都可以係開關制嗰條紅色線到駁多一條線出 ...

我有d印象喇, 果條線以前係接落電源+果度, 不過好似冇加任何"粒"o既野喎!? 咁佢用落架電車好唔好呀? (電變我係用lrp o既pro sport)
AMAT 發表於 2006-9-17 04:17:29 | 只看該作者

唔用果條線個SERVO應該去唔到你果個SPEED同扭力囉.....
icky 發表於 2006-9-17 04:22:12 | 只看該作者
今日我也摷返隻ko PS-1001FET裝落車度玩
但要張藍線吉落去紅色servo線就得,及要轉番D線 working no problem
唔用果條線吉落個SERVO,係唔會行
我冇裝嗰粒羊嘢落去,有冇事呀

樓主| chloe 發表於 2006-9-17 10:14:32 | 只看該作者
原帖由 icky 於 2006-9-17 04:22 發表
今日我也摷返隻ko PS-1001FET裝落車度玩
但要張藍線吉落去紅色servo線就得,及要轉番D線 working no problem
唔用果條線吉落個SERVO,係唔會行
我冇裝粒羊落去,有冇事呀

如果就咁張藍線吉落去紅色servo線就得, 咁ko駛乜整多條線出黎呀!? (o係servo入面jam埋咪得囉!)
mmz 發表於 2006-9-17 19:58:19 | 只看該作者
原帖由 chloe 於 2006-9-17 10:14 發表

如果就咁張藍線吉落去紅色servo線就得, 咁ko駛乜整多條線出黎呀!? (o係servo入面jam埋咪得囉!)

藍線吉落去紅色servo線:用6v操作

藍線插去電變條servo線:用7.2v操作
 樓主| chloe 發表於 2006-9-18 00:23:42 | 只看該作者
原來我個lrp o既pro sport係有條fet線, 收埋o左,爭d唔知添! :p
ming 發表於 2006-9-18 00:33:49 | 只看該作者
原帖由 chloe 於 2006-9-18 00:23 發表
原來我個lrp o既pro sport係有條fet線, 收埋o左,爭d唔知添! :p

有咪好囉,雖然駁多條線好似好煩咁,但係7.2v嘅sevro真係好夠快同夠力,我都用緊隻2113