RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1627|回復: 10
打印 上一主題 下一主題
收起左側

叉電問題

mikeyan84 發表於 2011-9-16 12:02:25 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用b606叉機...用storage mode 養電教左1.0a...但佢放緊果陣就變返0.6a!放左二個鍾就叫...但只係放到4.08!放唔到去3.8!想問下是否正常?
mathew97726 發表於 2011-9-16 17:23:34 | 只看該作者

正常,放電時一開始如果很高電壓才會用盡1A放,
如果去到每cell3.9-4.0左右就會開始用0.幾咁放,愈黎愈少.
如果唔係點平衡同埋準確地放到落3.8 -_-
下下都用1A,根本唔可以放0.幾v -_-
 樓主| mikeyan84 發表於 2011-9-16 17:27:20 | 只看該作者
回復 mathew97726 的帖子

咁係咪起碼兩個鐘以上先放到3.8?
mathew97726 發表於 2011-9-16 17:33:27 | 只看該作者
mikeyan84 發表於 2011-9-16 17:27

咁係咪起碼兩個鐘以上先放到3.8?

我平時就好少係放既,一半一半啦...
有時玩到好盡既話,我可能玩到3.4島先收車,咁就會用返Storage Mode,就一開始頭15分鐘自動用1A差,跟住就自動愈黎愈少A(0.9,0.8,0.7.....)咁差到岩岩好變3.8x就叫叫叫...大概3.4差到3.8既話會係35-45分鐘到
有時玩唔曬or玩得無咁盡,就會通常由4.0-4.1放電,用返Storage Mode, 一開始都係1A放,後尾20分鐘到(因為要平衡所以時間長d,其實差放用得最多既時間,大部分既時間係用落平衡度)就會自動落返0.5放,最後變0.1放多5mins到,全長應該45-55分鐘

我係用B6差機,5A牛既
 樓主| mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:00:12 | 只看該作者

我叉滿左無玩到用Storage Mode.放...叉左兩個鐘都好似無點放過咁!唉.......
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:06:11 | 只看該作者
mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:00

我叉滿左無玩到用Storage Mode.放...叉左兩個鐘都好似無點放過咁!唉.......

點會呀....你一開波放電就得0.幾A? 定一話去到3.9/3.7左右balance緊balance好耐炸??
 樓主| mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:13:07 | 只看該作者

我部機最高得1A...放電!
 樓主| mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:15:36 | 只看該作者
mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:13

我部機最高得1A...放電!

就算我教最高1A..Storage Mode...佢一開始自動變0.6a....!
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:22:34 | 只看該作者
mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:15
就算我教最高1A..Storage Mode...佢一開始自動變0.6a....!

但你原先排電係幾多V黎放?
 樓主| mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:24:39 | 只看該作者

8.22v
mathew97726 發表於 2011-9-16 23:28:08 | 只看該作者
mikeyan84 發表於 2011-9-16 23:24

8.22v

咁就怪喎...我就唔識啦咁...
但如果你例如放到3.79 or 3.83等等,佢Balance好耐(成個鐘)既話,就算啦,禁Stop然後Mung插走人啦....因為排電差放得唔好or舊左,就會有電阻or有問題,就會Balance唔得太準 但你E+咁既情況...我唔識啦 Sor