RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3464|回復: 22
打印 上一主題 下一主題
收起左側

2PL-2.4G Futaba 問題

markpkyou 發表於 2011-9-28 00:55:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x

各位c兄!小弟今日去玩車!但係部車玩佐一陣之後!個接收的黃燈變佐做紅燈!個servo仲自己轉盡左邊!然後就冇哂反應!我關佐電源之後以為無事啦!點知不到1分鐘!同樣問題又出現!只好無奈收車!現在回家求各c兄指教指教!
收到很多C兄的回信都說遙控器無電了!但是我和新手們的朋友出去玩車!他們的遙控器沒電會響的(他們的控和我的不同)
所以我想請問有C兄知道  
問題一.2PL-2.4G Futaba 冇電會響的嗎?
問題二.2PL-2.4G Futaba 是否支援數碼SERVO!?

樓主| markpkyou 發表於 2011-9-28 00:57:34 | 只看該作者
小弟不知道如何上載圖片 它說我文件過大 所以給不到圖 對不起..
sex8088 發表於 2011-9-28 02:00:50 | 只看該作者
回復 markpkyou 的帖子

問題一.2PL-2.4G Futaba 冇電會響的嗎? cannot
問題二.2PL-2.4G Futaba 是否支援數碼SERVO!? yes

sex8088 發表於 2011-9-28 02:02:11 | 只看該作者

請留心上載圖片限制為 1MB 以內
 樓主| markpkyou 發表於 2011-9-28 02:05:14 | 只看該作者
我的文件才415KB 但按了上傳 沒有反應!
 樓主| markpkyou 發表於 2011-9-28 02:05:47 | 只看該作者

問題一.2PL-2.4G Futaba 冇電會響的嗎? cannot
那我怎知道它是否沒電了? (煩悶中...)
sex8088 發表於 2011-9-28 02:58:02 | 只看該作者

sorry, mistake ,under 4.5 v 會響的
kkchung 發表於 2011-9-28 02:58:47 | 只看該作者
2pl-2_4ghz-manual P.10

Low Battery Alarm:
If the transmitter battery voltage drops
below 4.2V an alarm will sound and
"LOW" will be displayed on the LCD
screen.

The low battery alarm is meant to be
a safety feature only. Do NOT operate
your radio below 4.5V. Always shut your
radio off as soon as possible after the
low battery warning tone to avoid loss of
control.
RGear 發表於 2011-9-28 07:32:17 | 只看該作者
回復 kkchung 的帖子

先立院收車, 後再關發射.
 樓主| markpkyou 發表於 2011-9-28 10:05:42 | 只看該作者
kkchung 發表於 2011-9-28 02:58
2pl-2_4ghz-manual P.10

Low Battery Alarm:

大哥可否用中文!謝謝
st202hk 發表於 2011-10-1 15:29:58 | 只看該作者
Futaba 2pl-2.4  以前在jv都失控和
有這問題不過我,已換左A123電6.6V
同時我未去JV,希望可研究下
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-1 22:59:27 | 只看該作者
st202hk 發表於 2011-10-1 15:29
Futaba 2pl-2.4  以前在jv都失控和
有這問題不過我,已換左A123電6.6V
同時我未去JV,希望可研究下

我係死了servo!
st202hk 發表於 2011-10-2 13:14:58 | 只看該作者

同時你點知壞servo

前面提到ching 用乜servo呀
局住換過新,
如錢既問題唔係太大不如買過快少少啦、因有排用
mathew97726 發表於 2011-10-2 13:23:21 | 只看該作者
markpkyou 發表於 2011-9-28 00:55
各位c兄!小弟今日去玩車!但係部車玩佐一陣之後!個接收的黃燈變佐做紅燈!個servo仲自己轉盡左邊!然後就冇哂反 ...

問題一.2PL-2.4G Futaba 冇電會響的嗎? 會! 一定會! 小弟用緊...仲會有LOW字樣出現 其實大概5.x-6.x佢就會出Low字同響
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-2 22:58:05 | 只看該作者
mathew97726 發表於 2011-10-2 13:23
問題一.2PL-2.4G Futaba 冇電會響的嗎? 會! 一定會! 小弟用緊...仲會有LOW字樣出現 其實大概5.x-6.x佢就會 ...

下!!我入4粒新GP電!佢先顯示6.X一陣就跌去5.8啦喎.... 真係未試過更高!唔通我地2支唔同0既?
mathew97726 發表於 2011-10-2 23:09:39 | 只看該作者
markpkyou 發表於 2011-10-2 22:58
下!!我入4粒新GP電!佢先顯示6.X一陣就跌去5.8啦喎.... 真係未試過更高!唔通我地2支唔同0既?

4粒? 應該係8粒架喎... 用8粒新電,我平時11.x-12V架喎 -__- 跟住玩成40-50個鐘先變LOW架喎...
咪futaba 2pl囉 -__- 不過我用緊AM...唔知有無分別呢 =v=
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-2 23:11:47 | 只看該作者
st202hk 發表於 2011-10-2 13:14

同時你點知壞servo

因為所有線插好哂!總之有SERVO線插埋去接收到就自動轉左!SERVO仲會發熱添!
SERVO牌子係 XDF-8
http://shop.rc-lanta.com/index.p ... &product_id=115
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-2 23:15:49 | 只看該作者
我個支係4.8V電 4粒0架炸
st202hk 發表於 2011-10-3 15:16:14 | 只看該作者

ching 你講4.8v係唔係用义電,
如全新筆芯電1.5v X 4  =6V   筆芯义電1.2vX4  =4.8v
不過我用 LIFE 6.6V電  支搶顯示7.V>>6.6到
因長時間在6.6V以上 所以我不覺得有問題,因電可 Futaba 槍用
樓上SERVO已經靚野. 同時我想問幾錢.二百幾呀
LIFE 約$160
 樓主| markpkyou 發表於 2011-10-3 20:06:27 | 只看該作者
XDF-8 330蚊 靚鬼 我玩佐10次咁上下! sure 冇撞過!佢就壞佐... e加仲要寄返hk整!仲可能要收錢添
我用緊個d fataba控 入4粒好似食指咁粗的普通電!不是叉電!