RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: benli46
打印 上一主題 下一主題
收起左側

上海SGP1战车

andylee 發表於 2011-10-29 23:04:45 | 只看該作者
I saw this car today in Shanghai RCI, it is much lighter than the box stock car after the modifications, it is around 1080g including tires (no body). The conversion kit also fit F104 front end.
BAOJIANHUA 發表於 2011-10-30 19:41:16 | 只看該作者
顶 uncle Ben.

already报名~
 樓主| benli46 發表於 2011-11-21 14:39:57 | 只看該作者
mlee 發表於 2011-11-21 14:48:05 | 只看該作者
Wow, Schumacher oil dumpers in F1, wow!
 樓主| benli46 發表於 2011-11-21 15:22:59 | 只看該作者
回復 mlee 的帖子

今次 A 组冠军车,103头,劲改3R车架,自家改良touring 油压架......好车!
rave1010hk 發表於 2011-11-24 18:26:51 | 只看該作者
wellhope 發表於 2011-11-24 18:30:59 | 只看該作者
super
civicboy 發表於 2011-11-24 18:44:02 | 只看該作者

有冇架車D相? 最好除左衫啦!
係唔係綠色第一架呀??

不過如果 企身油壓...未好唔像真囉...
仲要係 3R FGX 改...不如玩RR!!!
tiger1 發表於 2011-11-24 20:16:38 | 只看該作者
very good!!
 樓主| benli46 發表於 2011-11-24 21:47:04 | 只看該作者
回復 civicboy 的帖子

转发上海车手 AI 冠军作品
IS520 發表於 2011-11-25 10:03:26 | 只看該作者
benli46 發表於 2011-11-24 21:47
回復 civicboy 的帖子

转发上海车手 AI 冠军作品

Diy 當然值得欣賞, 而攞埋 A1 亦都唔簡單.
但係 "尾擔: 既設計 真係 "9唔搭8",  
從來都未見過 直立式尾避震 既 f1,
我諗 SGP1 既賽例都幾 "寬鬆".
civicboy 發表於 2011-11-25 12:33:20 | 只看該作者
IS520 發表於 2011-11-25 10:03
Diy 當然值得欣賞, 而攞埋 A1 亦都唔簡單.
但係 "尾擔: 既設計 真係 "9唔搭8",  
從來都未見過  ...

我都係覺得已經脫離左F1!
kwanthree 發表於 2011-11-25 12:42:20 | 只看該作者
原始既rc F1 行查查咪仲九唔搭八。。
civicboy 發表於 2011-11-25 13:35:04 | 只看該作者
不過就係F1行左"查查"先多人玩喎...

"查查"係 1/12 同 1/10 PEN CAR (Direct Drive) 優良設計,
以至現在的 LINK, DAMPER 都係增加出入灣性能

以往各大日本廠家都出過好多F1車架, 2WD同4WD都有
不過都未有持續發展, 同正式比賽
(F201好似有, 不過都已經成為歷史)

自從星星出F103(行"查查"的F1)後,
就有好多好多OPTION廠芬芬出PARTS同改良KIT架
最重要係連呔都有廠出
(3 都係因為F103 先有架F109炸喎)

我唔係話有減速齒企身油壓唔好,
不過企身油壓真係唔似F1囉...
keithlaw 發表於 2011-11-25 16:07:56 | 只看該作者
civicboy 發表於 2011-11-25 13:35
不過就係F1行左"查查"先多人玩喎...

"查查"係 1/12 同 1/10 PEN CAR (Direct Drive) 優良設計,

Agree. 不如玩RR.
個design 已經唔係F1啦. 個比賽好似冇一套F1 standard regulation.... 係唔係我4WD Touring 加到個F1殼又叫F1 ?? = ="
andylee 發表於 2011-11-25 20:14:31 | 只看該作者
keithlaw 發表於 2011-11-25 16:07
Agree. 不如玩RR.
個design 已經唔係F1啦. 個比賽好似冇一套F1 standard regulation.... 係唔係我4WD T ...

其實我地都明白FGX和direct drive car根本是兩回事,但係為左可以比多D人可以一起玩,所以第一年先混埋跑,下年會分開兩個class
civicboy 發表於 2011-11-25 20:42:49 | 只看該作者
andylee 發表於 2011-11-25 20:14
其實我地都明白FGX和direct drive car根本是兩回事,但係為左可以比多D人可以一起玩,所以第一年先混埋跑 ...

其實...
唔係 FGX 同 Direct Drive 問題
個人覺得應該係 企身油壓 問題囉...

FGX 同 Direct Drive 係冇大問題
因為原廠出廠部車都係 1/10 Formula One
選擇車種係 車手/隊 私人問題...
不過改裝就應該有機本 RCF1 改裝要求
kenanakee 發表於 2011-11-25 21:51:51 | 只看該作者

回復 benli46 的帖子

改得妙
除左企身油壓唔同意出現在F.1賽之外,其他改裝都值得注意
F810 發表於 2011-11-25 23:43:53 | 只看該作者

好有氣氛,勁過香港。可能IFMA曰後有 F1比賽?
rave1010hk 發表於 2011-11-26 02:08:11 | 只看該作者

回復 keithlaw 的帖子

查過架仔F1電車赛例,又無話唔俾改企避震,只可以暫時無奈。。。!今年俾佢過骨玩住先,唯有等下年度賽季至执正佢!